Martina Filjak, pijanistica s 5 zvjezdica: - Bez glazbe i klavira bila bi samo sjena

“U tinejdžerskim godinama me zanimalo puno stvari, pa sam razmišljala o studiju antropologije ili stranih jezika. Ključan je trenutak bio sličan Beethovenovom uvodu u kvartet op. 135 čiji je zadnji stavak naslovljen kao 'teška odluka' / 'Der schwer gefäßte Entschluß'/: 'Muß es sein?' - 'Es muß sein'. U jednom je trenutku jednostavno moralo biti, jer bih ja bez glazbe i klavira bila  samo sjena.”

Corona virus zaustavio je nakratko briljantnu karijeru hrvatske glazbenice iz Berlina. Sudbina je htjela da je upravo u tom času u rodnom Zagrebu zatekne i razoran potres. Samo koji tjedan ranije objavila je novi album “Light and Darkness” s djelima Franza Liszta, koji je osvojio publiku, a Lufthansa ga je stavila na repertoar u interkontinentalnim zrakoplovima. Više u novom tiskanom izdanju Starta koji je na svim kioscima

Martina Filjak, pijanistica s 5 zvjezdica: - Bez glazbe i klavira bila bi samo sjena Kike Barona, Columbia
15. 6. 2020

Napisala: Ana Kapri
Snimio: Kike Barona

Jedino kamo sada možemo ići je naprijed”, kazala na je u velikom i iskrenom intervjuu za tiskano izdanje Starta Martina Filjak, umjetnica svjetskog glasa.

"Obišla sam cijeli svijet, svirala koncerte u najljepšim dvoranama, vidjela i doživjela nevjerojatno lijepe krajolike i trenutke. Ovih dana, nakon potresa u Zagrebu, moj ruksak je ponovno spreman - s putovnicom, nešto hrane, nešto odjeće i rezervnim punjačem za mobitel. Ne mogu zapitati se: kako smo se u nekoliko tjedana našli ovdje?"

Obiteljsko je naslijeđe sasvim sigurno utjecalo je na Martinin životni put. Odrastala je uz majku Milviju, profesoricu glasovira, dok njezin otac, ugledni hrvatski pijanist i profesor Ranko Filjak, na žalost nije dočekao kćerkin prvi koncert. Ona danas smatra kako je ponijela mnogo od očeve glazbene ostavštine, no kako je ipak uspjela krenuti svojim, neovisnim putem i razviti vlastiti glas. Danas je itekako uplašena jednim posve novim načinom života, koji su nam nametnuli pandemija i potres te zabrinuto zbori:
Ovih dana kada su na testu naša humanost i solidarnost, naš sistem vrijednosti, ali i naša vizija budućnosti, preostaje nam da se okrenemo sami sebi i jedni drugima, da svaki dan pokušamo biti bolji ljudi, ali i da dugoročno mi sami budemo promjena kakvu želimo vidjeti i živjeti

O glazbi...

“ Unatoč svom nasilnom vizualnom približavanju klasične glazbe pop glazbi, smatram da su za uspjeh i dalje odlučujući kvaliteta i autentičnost.
U tinejdžerskim godinama me zanimalo puno stvari, pa sam razmišljala o studiju antropologije ili stranih jezika. Ključan je trenutak bio sličan Beethovenovom uvodu u kvartet op. 135 čiji je zadnji stavak naslovljen kao 'teška odluka' / 'Der schwer gefäßte Entschluß'/: 'Muß es sein?' - 'Es muß sein'. U jednom je trenutku jednostavno moralo biti, jer bih ja bez glazbe i klavira bila  samo sjena.”

Cijeli tekst pročitajte u novom tiskanom izdanju Starta, na svim kioscima!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.