- 20 godina borim se s društvenim BLATOM, a sad su me po kratkom postupku eliminirali iz politike. To je montirani proces, veli Kristijan Kapović

Kristijan Kapović, nakon 20 godina stolovanja na otoku Viru odlazi u političku mirovinu i neće sudjelovati na lokalnim izborima i neće biti u prilici napasti s najširom mogućnom koalicijom nedodirljivu HDZ-ovu mašineriju u Zadarskoj županiji. Kako je ekspresno i elegantno maknut s pozicije Kristijan Kapović, koji je otok Vir preporodio i koji ga je od otoka slučaja pretvorio u najposjećeniju hrvatsku turističku destinaciju u 2020. Najmlađi, a najdugovječniji općinski čelnik nije nastradao zbog davanja mita, zbog pogodovanja koalicijskim partnerima, zbog razbojstva i lopovluka, krađe auto radija, već zbog uzurpacije pomorskog dobra. Na Viru je sagradio 600 metara otočne prometnice, koje je uvelike pomogla da ovaj otok po broju noćenja bude No.1 prošle godine. Pravomoćnom presudom osuđen je na šest mjeseci zatvora, pretvorene u dvogodišnju kušnju.

- 20 godina borim se s društvenim BLATOM, a sad su me po kratkom postupku eliminirali iz politike. To je montirani proces, veli Kristijan Kapović Bojan Haron Markičević
12. 4. 2021

Andro Vlahović, Željko Sabo, Radimir Čačić, Ivan Čehok..., idu na lokalne izbore, Krešo Beljak uredno sve vrijeme i na državne, no zbog ceste od 600 metara koja otoku Viru život znači tako što neće biti omogućeno Kristijanu Kapoviću. Bilo je izgledno kako će i on i to bez obzira na pravomoćnu sudsku presudu iz 2018. biti u prilici participirati u lokalnim izborima, no onda je Vlada u ekspresnom roku dodatno pooštrila kriterije o zabrani sudjelovanja na lokalnim izborima kazneno osuđenim građanima. Za Kristijana Kapovića, to nije ništa drugo nego pokušaj njegova onemogućavanja da osvoji i sedmi mandat načelnika općine. Ovaj put imao je "pakleni plan". Pred koji mjesec osnovao je i široku koaliciju za svrgavanje višegodišnje vlasti HDZ-a u Zadarskoj županiji, no i to su sad za njega pusti snovi. Najmanje još gotovo dvije godine neće moći biti politički aktivan, pazite sad, samo na lokalnoj razini - sve dok mu ne istekne četverogodišnji rehabilitacijski ciklus, kroz koji su prošli i Vlahušić i Sabo... Radimir Čačić ubio je u prometu mađarsku obitelj (promet je ajde nešto drukčiji slučaj), Ivan Čehok "trunuo" je u zatvoru i zbog sumnji da je radio milijunske prevare, da su mu poreznim novcem uređivali okućnicu i sređivali hortikulturu... Ivan Sabo, mitio je gradsku vijećnicu Mariju Budimir i odradio i zatvor. Andro Vlahović kažnjen je sa šest mjeseci zatvora zbog pogodovanja političkom savezniku Peri Bućanu, Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik osuđen je uvjetno na pet mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja. Kreši Beljaku stalno vade pravomoćnu presudu "iz naftalina" zbog lopovluka i krađe radio kazetofona iz automobila... Svi oni koji su učinili kaznena djela i koji su potom rehabilitirani zbog protoka vremena, svi oni protiv kojih se vode kazneni postupci za teške prijestupe moći će se kandidirati već na sljedećim lokalnim izborima, no ne i Kristijan Kapović, šef otoka Vira koji je pravomoćno 2018. osuđen za protupravnu gradnju prometnice na pomorskom dobru, kojom je dobio šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od dvije godine koja je istekla, ali faza zakonske rehabilitacije traje do 2023. Po presudi je povrijedio pomorsko dobro, a u predmetu mu nije dokazana nikakva protupravna osobna dobit. Sve do pred dva mjeseca zbog "lakšeg oblika kaznenog djela" i virskom načelniku općine nije bile zapriječena kandidatura, no onda je u ekspresnom postupku Vlada dodatno pooštrila zakon o sprječavanju "kazneno osuđenih" bavljenjem politikom. Kristijan Kapović tvrdi kako je montirani i namjerno smišljeni proces kako bi ga se uklonilo ne samo s mjesta načelnike općine, već i onemogućilo u osvajanju cijele Zadarske županije u što je ušao s velikom koalicijom, kojoj su predviđali senzacionalni uspjeh. Hoće li im to sad poći za rukom, hoće li uopće biti u prigodi osvojiti nepokorenu HDZ-ovu utvrdu kojoj godinama dominiraju Kalmeta i društvo?

U svojoj objavi na FB stranici Kristijan Kapović je kazao da mu nema druge nego maknuti se iz politike, posvetiti se privatnom biznisu, no istaknuo je kako su njegovi koalicijski dionici:

- Marino Radović i Antonio Vučetić pobjednički tandem. Alternativa razvoju Vira ne postoji. Nakon 20 godina borbe s društvenim BLATOM za bolje sutra svog otoka i Lijepe naše. Imam dug prema ljudima koji su me podržavali sve ovo vrijeme... Vir i Hrvatska moraju ići naprijed!!!

Sasvim izvjesno i to s bilo kojim izbornim epilogom bit će to do 2023. najmanje bez sudjelovanja Kristijana Kapovića u bilo kojem obliku političke vlasti.

S onemogućavanje kazneno procesuiranih političara zahuktalo se pred pet šest godina kada je donesen takozvani ‘Lex Vlahušić’. Tek tada zapriječene su kandidature za gradonačelnike svima koji imaju pravomoćnu presudu dulju od šest mjeseci. Nažalost, tako se što nije odnosila i na sve one kazneno i sudski "oderane" koji su ciljali na više državne pozicije. Vlahušić i Sabo potpuno su ‘čisti’ ljudi danas. Prema Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji oni se imaju pravo smatrati “osobama koje nisu počinile kazneno djelo. Rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice. Njezina prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo”, pravna je formulacija koja im ide u prilog.

Virskom načelniku sklon "Virski list" dakako da mu je "držao štangu" te je napisao:

- Nakon dva desetljeća sudjelovanja u javnom i političkom životu otoka Vira, odnosno kao dio virske općinske uprave te 18 godina provedenih na čelu Općine Vir, virski načelnik Kristijan Kapović više neće biti načelnik ili kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. Izmjenama Zakona o lokalnim izborima koji su išli u proceduru početkom ožujka te su prošli Vladu Republike Hrvatske krajem ožujka i Sabor početkom travnja, uvedene su dosad najrestriktivnije zakonske odredbe o kandidaturi građana koji imaju kaznene postupke bilo koje vrste.

Osim ove generalne vijesti lokalni su novinari pojasnili Kapovićevu političku situaciju te dakako i razgovarali s njime, a Start to prenosi:

- Načelnika Kapovića ove nove zakonske odredbe „kače“ po pitanju presude iz 2018. godine za protupravnu gradnju prometnice na pomorskom dobru, kojom je dobio šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od dvije godine koja je istekla, ali faza zakonske rehabilitacije traje do 2023. Apsurdno je, ističe načelnik Kapović, kako je osuđen za izvođenje projekta pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta i prometnica kojega su amenovali ovlašteni inženjer građevine i nadzorni inženjer, i to za dionicu projekta koja je dio famoznog Virskog prstena. Upravo zahvaljujući Virskom prstenu otok Vir se upisao u sve maratonske, triatlonske i biciklističke kalendare u Hrvatskoj i dobrom dijelu Europe, dok je turistima, izletnicima i rekreativcima preko noći postao omiljena otočna atrakcija. Kapoviću je taj slučaj postao zadnji prizor u poznatoj noćnoj mori.
- Na žalost je tako. U jednom od osam politički montiranih sudskih procesa kroz koje sam prošao, odnosno prolazim ih tijekom zadnjih 16 godina – a interesantno je kako niti jedan od tih sudskih procesa nije vezan na moju nekakvu zlouporabu položaja i ovlasti, jer je nije bilo, odnosno protupravnu imovinsku korist na štetu Općine Vir, koje Državno odvjetništvo uz asistenciju policije provodi protiv mene još od 2005. godine i nakon više stotina neutemeljenih istražnih radnji – nepravedno sam i nezakonito osuđen za navodnu protupravnu gradnju prometnice na pomorskom dobru 2018. godine - kaže načelnik Kapović, ističući kako je od suštinske važnosti razumijevanje početka, razvoja i raspleta te situacije. S virskim načelnikom koji broji zadnje dane na čelu Općine Vir razgovarali smo o iznenadnom kraju njegove formalne političke karijere, otoku Viru nakon Kapovića i presudi zbog koje ne može izaći na predstojeće lokalne izbore na Viru.
Zašto mislite da je sudska presuda nepravedna i nezakonita?
- Javna nabava za pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i prometnica bila je provedena 2013. temeljem koje je općinska uprava Vir sukladno Zakonu o cestama i Zakonu o pomorskom dobru, izvela pojačano održavanje postojećih prometnica na području otoka Vira na više od 100 lokacija. Sve je to izvedeno sukladno troškovniku kojega je izradio ovlašteni inženjer građevine, a privremene situacije ovjeravao je nadzorni inženjer. Iz cijelog tog projekta izvučena je jedna dionica na sjeveru otoka, koja je inače dio popularnog Virskog prstena, te mi je imputirano da sam napravio potpuno novu prometnicu dužine 600 metara bez potrebne dokumentacije, odnosno dozvola.
S kojim ste argumentima branili svoj stav?
- Postoji državni ortofoto snimak iz 2011. na kojemu se vidi da u trenutku njegovog nastanka postoji prometnica u punoj dužini i širini te se na njoj vidi šest automobila u pokretu. To je evidentan dokaz. No i da nije tako, apsurdno je da sam osuđen u sudskim procesima u prvom i drugom stupnju za stručnu tehničku stvar protupravne gradnje prometnice bez sudjelovanja sudskih vještaka građevine i geodezije, bez stručnih svjedoka koji su izradili troškovnik sukladno Zakonu o cestama i ovjerili ga kao nadzor izvedene situacije. Također je važno spomenuti postojeću sudsku praksu koja je u više desetaka sličnih predmeta oslobađala okrivljenike, čak i kada bi se utvrdilo da su okrivljenici prekršili Zakon o gradnji i zaštiti okoliša – što u mom slučaju nije dokazano – nakon što bi se utvrdilo da se radovima pridonosilo javnom interesu. Dakle, uređenju prometnica, obalnog pojasa i slično. Mislim da se svi lako možemo složiti kako je to moguće jedino u Lijepoj našoj, pogotovo što je nakon svega moja žalba zbog nezakonitog i nepravednog suđenja još uvijek na Ustavnom sudu i čeka na rješavanje već dvije i pol godine. Sve to ipak nešto govori.
Spomenuli ste osam montiranih procesa koji su pratili Vašu političku karijeru. Želite reći da je presuda o kojoj govorite završni dio iste priče?
- Imao sam želju odraditi još jedan mandat kao načelnik Vira i završiti započete projekte krupne infrastrukture: vodovod i kanalizaciju, javnu rasvjetu, lokalne prometnice te afirmirati virske politike po kojima smo primjer u RH na županijskoj razini, što mnogima ne odgovara. Iako sam kao načelnik sa svojim suradnicima tijekom 18 godina ucrtao Vir na karti Hrvatske i učinio ga najboljim u pet vitalnih kategorija – pronatalitetna i socijalna politika, demografski rast, turistički rast i razvoj, krupna infrastrukturna ulaganja, rast lokalnog gospodarstva i vrijednosti nekretnina – od prvoga sam dana u konstantnoj borbi s duboko ispolitiziranim i korumpiranim državnim sustavom. Riječ je o Državnom inspektoratu, Poreznoj upravi, Državnom odvjetništvu, Zadarskoj županiji kao instituciji te općenito o sudstvu i policiji, koje sam od 2005. konstantno i dosljedno prozivao za nerad, korupciju te političku zlouporabu. Sve je to ostavilo traga na našem radu, jer je taj sustav nemilosrdan u branjenju statusa quo i pogotovo u obračunu s ljudima koji traže da se poslovi izvode zakonito i u kontinuitetu. Ljudi poput mene kvare njihovu nirvanu, pa ako ne pripadate toj interesnoj grupaciji postajete meta. Do 30. godine života i pobjede na lokalnim izborima 2005. odnosno ponovljenog mandata nisam imao nikakvih problema s represivnim aparatom i pravosuđem, ali od tada do dana današnjeg, već punih 16 godina, taj nas aparat na sve moguće načine nije prestao šikanirati, nadzirati, kontrolirati i neprekidnom represijom sabotirati, kao da su ustrojeni samo za otok Vir. Sve se to radilo da bi nas se onemogućilo u daljnjem razvoju i realizaciji projekata.
Zašto bi bilo komu smetao razvoj otoka Vira?
- Nekima smo očito postali crvena krpa, jer smo napravili velike stvari sa skromnim proračunskim sredstvima pokazujući kako se može kvalitetno upravljati razvojem jedne lokalne zajednice. Sve smo to uspjeli bez podrške županijskih i državnih vlasti, pa naš uspjeh jednostavno bode oči i rađa zavist. Drugo, mi smo zbog toga gubili vrijeme i energiju braneći se od neutemeljenih napada, pri čemu smo moji suradnici i ja osobno bili izloženi neviđenim pritiscima. Na nas i naše obitelji izvršeno je desetine napada svake vrste, od prijetnji verbalne i fizičke naravi do ugrožavanja imovine i života uz poznate i nepoznate počinitelje. Represivni aparat na progon tih ljudi nije potrošio niti jedan radni dan, pa su sva ta gnjusna kaznena djela svih ovih godina ostala nesankcionirana. Pokazalo se, odgovorno to tvrdim, kako je taj državni represivni aparat ništa drugo nego produžena ruka politike. On se zloupotrebljava u političkim obračunima s političkim konkurentima, a kada nam nisu uspjeli pronaći bilo kakve zloupotrebe ovlasti, nezakonitosti u radu ili koruptivne radnje u javnom poslu , onda su krenuli na naše obitelji i privatne poslove i interese. Cijelo su to vrijeme podizane neutemeljene kaznene prijave i provodili su se sudski procesi, vršeći tako politički pritisak i provodeći indirektni reket. Željeli su da se umorimo i odustanemo, no ja osobno niti moji suradnici, pa ni naše obitelji, pod takvim pritiscima nikad nismo podlegli.
Jesu li Vas Izmjene Zakona o lokalnim izborima ipak iznenadile i kako ih tumačite?
- Ništa me više ne može iznenaditi. Uvedene su najrestriktivnije moguće zakonske odredbe dva mjeseca pred lokalne izbore, uključujući one koje nemaju veze s obnašanjem javnih dužnosti, pa se stječe dojam da živimo u uređenim skandinavskim demokracijama gdje ne postoje pojmovi zlouporabe državnog sustava u osobne i političke svrhe. Istovremeno nam se pred očima odvija najveći mogući korupcijski skandal u novijoj hrvatskoj povijesti, a upravo je vezan na pravosuđe i represivni aparat koji su rak-rana našeg društva i nad kojim ne postoji nikakav civilni nadzor. Zaključak je samo jedan: Hrvatska kao pravna država ne postoji, što je tragična činjenica za zemlju članicu EU. Država je žrvanj koji melje svakoga tko stane na put određenim interesnim skupinama ili vladajućoj političkoj garnituri. Pravda ne postoji za građane RH.
MARINO RADOVIĆ KANDIDAT ZA NAČELNIKA, ANTONIO VUČETIĆ NOSITELJ LISTE ZA OPĆINSKO VIJEĆE I SKUPŠTINU ZADARSKE ŽUPANIJE
- Razvoj Vira je nezaustavljiv, jer imamo ustrojen sustav koji daje velike rezultate. Ako sam ja onemogućen u kandidaturi, odgovornost će preuzeti moji najbliži suradnici, odnosno ljudi koji su i dosad aktivno sudjelovali u radu unutar općinskog sustava. Riječ je o trenutnom zamjeniku načelnika Antoniju Vučetiću koji će nositi listu za Općinsko vijeće Općine Vir te listu za Skupštinu Zadarske županije te Marinu Radoviću, direktoru Vir održavanja i Čistog otoka koji na izbore izlazi kao kandidat za načelnika Općine Vir. To su visokoobrazovani i kvalitetni mladi ljudi koji imaju višegodišnje iskustvo upravljanja složenim sustavima. Ono što ih najbolje opisuje, najlakše se može sažeti u riječi i sintagme: stručnost, energija, obrazovanje te kontinuitet i nastavak razvoja otoka Vira.
USPJELI SMO UNATOČ SVEMU I SVIMA
- Ponosan sam na sve postignuto. Od bankrotirane Općine Vir 2001. i komunalnog sustava koji je u to vrijeme bio blokiran s dospjelim dugovima veličine dva godišnja proračuna, koji skoro godinu dana svojim djelatnicima nije bio u stanju isplaćivati plaću za obavljeni rad, graditeljskom neredu na terenu, obezvrijeđenim nekretninama koje su se prodavale za sitniš te 2004. i stava Vlade RH o Viru kao otoku gubavaca kojega, kako je tada rečeno, bombama treba sravniti sa zemljom – nakon 17 godina teškog rada došli smo do činjenice da smo u puno toga najbolji u Hrvatskoj. I to unatoč svim postojećim problemima i otvorenim opstrukcijama državnog aparata koji je, zapravo, plaćen da nam olakšava, pomaže i rješava naše zajedničke probleme. Imali smo, dakle, naslijeđene ogromne probleme i ograničene financijske resurse, ali smo uz čeličnu volju svejedno uspjeli, unatoč svemu i svima. Vir nema alternativu, pa svi zajedno moramo raditi na pravcu koji svake godine donosi novi razvojni iskorak. Svojim suradnicima ostavljam ustrojen, financijski zdrav općinski i komunalni sustav koji je u stanju završiti sve započete komunalne i infrastrukturne projekte, održavati društveni i socijalni standard na kojem su nam mnogi zavidni. U budućnosti ću biti podrška savjetom, s obzirom na ogromno iskustvo koje imam kako bi otok Vir nastavio putem kojim je krenuo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.