Luka Šulić iz 2Cellosa s obožavateljima podijelio tragičnu vijest: "S dubokom tugom javljam..."

S bolom u srcu  svjetski poznati violončelist objavio je tužnu vijest kako nas je napustio njegov glazbeni otac, vrhunski glazbenik, umjetnik i pedagog, Valter Dešpalj, s kojim je bio iznimno blisko povezan.

"Njegovo naslijeđe je veliko i živi. Dragi profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru", napisao je Luka Šuljić
 

Luka Šulić iz 2Cellosa s obožavateljima podijelio tragičnu vijest: "S dubokom tugom javljam..." Instagram/Luka Šulić
12. 4. 2023

Član vrlo uspješnog glazbenog dua 2Cellos, Luka Šulić, objavio je tužnu vijest na društvenim mrežama.

"S dubokom tugom javljam da nas je jutros napustio moj dragi profesor Valter Dešpalj", napisao je na Facebooku i dodao da je bio njegov student od 15. do 19. godine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
 

“Mislim da je on imao najveći i glavni utjecaj na moj razvoj kao violončelista, glazbenika i osobe u tim ključnim godinama, tako važnim za razvoj mladog profesionalnog glazbenika”, rekao je. Ujedno je napisao kako je nemoguće riječima opisati koliko je profesor učinio za njega i za njegove brojne odlične učenike. "Njegovo naslijeđe je veliko i živi. Dragi profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru", zaključio je.

Tko je bio pokojni profesor?

Valter Dešpalj rođen je 5. studenog 1947. u Zadru. Nakon završene srednje škole u Zagrebu, odlazi na slavni Juilliard u New Yorku, gdje diplomira violončelo. Kasnije je studirao i u Moskvi. Od 1972. radio je kao profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kao gostujući profesor predavao je na američkim i australskim sveučilištima. Ostvario je i zapaženu međunarodnu karijeru solista te nastupao diljem svijeta.
 

U Zagrebu je 1996. godine osnovao školu za mlade posebno talentirane violiniste, a i sam je tijekom svoje karijere osvojio brojne nagrade i priznanja, piše 24ur.com.

Javili su se mnogi korisnici društvenih mreža


 Na Šulićevu objavu javio se velik broj korisnika koji su u gotovo 700 komentara uglavnom izrazili sućut glazbeniku zbog gubitka. “Luka, uvijek imaj na umu da si i ti dio njegove ostavštine, jer iz napisanog je vrlo jasno da je učenik naučio mudrost i strast prema glazbi”, napisao je jedan od korisnika. "Sjajni učitelji čine razliku i mijenjaju živote", rekao je drugi korisnik.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.