Luka Modrić kuću je kupio preko sumnjivog posrednika, odvjetnika iz Venecuele, koji se tereti za financijske manipulacije

Strani mediji izvijestili su o kontroverznom venecuelanskom odvjetniku Gustavu Mirabalu Castru, koji je svoju vilu prodao nogometašu Luki Modriću, koji se tako posredno navodi kao kolateral prevaranata koji su glavni protagonisti "Panama Papersa".

Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri (aktuelni predsjednik Argentine), Petro Poroshenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana i ministar odbrane), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premijer Katara), Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer)…

Luka Modrić kuću je kupio preko sumnjivog posrednika, odvjetnika iz Venecuele, koji se tereti za financijske manipulacije BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
19. 10. 2021

Foto: Pixell

Mirabala Castro SAD je 2019. sankcionirala zbog navodnog pranja novca (čiji su iznosi navodno veći od milijarde), za što ga je optužila vlastita sestra. Ove i druge financijske malverzacije također su pronašle svoj trag u nedavnim objavama Panamskih papira, a strani mediji osobito su oglašavali prodaju jedne od njegovih nekretnina, jer je na kraju kupac bio nitko drugi nego zvijezda Real Madrida Luka Modrić. Potonji je navodno platio nevjerojatnih 12 milijuna eura za vilu u prestižnoj četvrti La Moraleja.

Mediji su 2019. godine pisali o novom domu obitelji Modrić koji se prostire na 3.000 četvornih metara s zemljištem koje pripada više od 10.000 četvornih metara.

Impresivna vila ima čak deset spavaćih soba, isto toliko kupaonica i zadivljujući dvoetažni 'dnevni boravak'. Tu je naravno veliki bazen, padobransko igralište (križ između tenisa i squasha) i lijepo uređen vrt. podrum, garaža za deset automobila, teretana, kino za 18 osoba, dječja igraonica (čak osamdeset četvornih metara) i sobe za masažu. Naravno, ne mogu nedostajati zasebni apartmani s dvije spavaće sobe i dva kupatila za goste. Modrić bi se trebao sastati s Castro je pregovarao o kupnji vile više od godinu dana, pišu mediji.

Dokumenti nazvani “Panama Papers” stigli su do njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung iz Minhena odakle su podijeljeni s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i The Guardian. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikada susreli.

Advokatska kompanija “Mossack Fonseca” je za 1.000 dolara otvarala fiktivne firme za svoje klijente. Postavljala je fiktivnu upravu i tako skrivala prave vlasnike kompanije.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Velike “ribe” u aferi
Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri (aktuelni predsjednik Argentine), Petro Poroshenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana i ministar odbrane), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premijer Katara), Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer), Vladimir Putin…

U skandal su umiješani i brojni rođaci i saradnici svjetskih vođa – prva porodica Azerbejdžana, kćer bivšeg kineskog premijera, Putinovi prijatelji iz djetinjstva i sadašnji bliski prijatelji, rođaci sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, otac britanskog premijera Davida Camerona, sekretarica marokanskog kralja, djeca pakistanskog premijera i mnogi drugi.


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.