Lider bivše treće opcije koji nikada nije uspio razočaran u Zorana Milanovića koji se po njemu igra s temeljima države

Dražen Budiša ne želi primiti odličje od Milanovića: Nije dostojan. On ruši ustavni poredak.

Lider bivše treće opcije koji nikada nije uspio razočaran u Zorana Milanovića koji se po njemu igra s temeljima države Sanjin Strukić / Pixsell
21. 3. 2024

Donosimo ekskluzivni intervju s Draženom Budišom, bivšim koalicijskim partnerom iz vlade Ivice Račana 2000. godine. Budiša poručuje da će predsjedniku Zoranu Milanoviću vratiti odličje Dmitra Zvonimira koje mu je dodijelio prije tri godine. S njim je razgovarala Nikolina Ćosić, javlja HRT.

Gospodine Budiša, vi ste u politici od Hrvatskog proljeća pa sve do koalicije 2000. i nakon toga, kako vi kao osoba s bogatim političkim iskustvom gledate na odluku Zorana Milanovića da se uključi u izbornu utrku?

– Gospodin Zoran Milanović je izišao iz ustavnih okvira. On je grubo nasrnuo na ustavnopravni poredak jer je nespojivo s dužnošću predsjednika Republike da se natječe za predsjednika buduće vlade. To skupa ne ide. Pa kad već to spominjem, možda još nije kasno, ja ga pozivam ili da odustane od kandidature ili da se povuče s dužnosti predsjednika države. Inače, možemo doći u vrlo tešku ustavnopravnu situaciju s obzirom na ono što nas čeka i s obzirom na činjenicu da imamo danas raspušten Hrvatski sabor. Dakle, Zoran Milanović je, kao što sam rekao, narušio ustavnopravni poredak, rekao je Budiša.

– On je meni dao odličje Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom prije tri godine, pa ja koristim ovu priliku da mu ga vratim, jer čovjek koji narušava ustavni poredak RH nije dostojan da meni daje odličja, kazao je.
 
Kako biste danas ocijenili politički dijalog u kojemu očito nedostaje tolerancije i međusobnog uvažavanja?

– Razina političkog govora, hrvatske političke kulture umjesto da se dizala, srozavala se godinama. Odgovornost za to snosi i Zoran Milanović. Neke stvari koje su danas postale uobičajene, svakodnevne, na koje se već i narod priviknuo bile su nezamislive u, recimo, razdoblju kada sam ja bio aktivan u politici. Naša politička kultura je bitno snižena, kazao je Budiša.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.