Država želi LGBT pokret označiti kao “ekstremistički” i procesuirati njegove članove

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je zahtjev Vrhovnom državnom sudu za zabranu međunarodnog LGBT pokreta jer je za njih ekstremistički.

Država želi LGBT pokret označiti kao “ekstremistički” i procesuirati njegove članove thank you for 💙 from Pixabay
18. 11. 2023

Ostaju mnoge nejasnoće u vezi sa zabranom, jer nije u potpunosti jasno odnosi li se zabrana na LGBT zajednicu u cjelini ili samo na pojedinačne organizacije. Ministarstvo je priopćilo da pokret pokazuje znakove "ekstremističke aktivnosti, uključujući promicanje društvenih i vjerskih sukoba." Zabrana bi mogla značiti da bi svaki LGBT aktivist mogao biti kazneno gonjen, izvijestio je BBC.

Ekstremističnu oznaku koristile su ruske vlasti u prošlosti protiv organizacija za ljudska prava i oporbenih skupina kao što su Protikorupcijska fundacija Alekseja Navalnega.

Visoki sud razmatrat će prijedlog 30. studenoga. Zabrana bi onemogućila rad LGBT organizacija, a aktivisti i zaposlenici mogli bi biti kazneno gonjeni, riječi jednog od rijetkih LGBT aktivista sažeo je list Moscow Times. "U suštini, to bi značilo kazneni progon isključivo na temelju orijentacije i identiteta pojedinca." Analitičari smatraju da je ovaj potez još jedna od populističkih mjera s ciljem pridobijanja glasova prije predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Očekuje se da će se Vladimir Putin natjecati za peti predsjednički mandat, iako tek treba javno objaviti svoju kandidaturu.Pod Putinovom vladavinom Rusija se obračunala s LGBT aktivizmom, smatrajući ga napadom na "tradicionalne ruske vrijednosti". Zakon donesen prošlog prosinca zabranio je "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" među svim dobnim skupinama. Bilo je to proširenje zakona iz 2013. koji je bio usmjeren na maloljetnike.

Zakon svrstava sve pozitivne prikaze istospolnih veza u masovnim medijima ili oglašavanju u iste kategorije kao i distribuciju pornografije, poticanje na nasilje ili poticanje rasnih, etničkih i vjerskih napetosti.

Međutim, ovogodišnji srpanjski zakon zabranio je operacije promjene spola. U međuvremenu, dužnosnici u Rusiji inzistiraju na tome da "netradicionalni seksualni odnosi" nisu zabranjeni. Najnoviji potez ruske vlade zasigurno će izazvati duboku zabrinutost u ionako ugroženoj zajednici. „Aktivisti su suočeni s pritiskom države, kao i pritiskom homofobnih i transfobičnih skupina, često trpeći fizičke napade", rekla je jedna aktivistica. Dilya Gafurova, voditeljica LGBT dobrotvorne organizacije koja je napustila Rusiju, rekla je novinskoj agenciji AFP da vlasti nisu samo pokušavajući ih "izbrisati iz javnog polja: žele nas zabraniti kao društvenu skupinu". “Nastavit ćemo našu borbu”, rekla je.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.