Veliki test ljetnih guma, Semperit kao Continetal, puno bolji, a i jeftiniji od Good Yeara, Pirellija, Nokiana...

Koju gumu kupiti? Continetal i Bridgestone su mekane gume, odlične su no mana im je što se brzo troše, u najprodavanijim razredima od 15 i 16 cola, senzacionalno dobro je prošao Semperit. Na posljednjem mjestu i s ocjenom 'ne preporučuje se' našla se guma Firestone Roadhawk

Veliki test ljetnih guma, Semperit kao Continetal, puno bolji, a i jeftiniji od Good Yeara, Pirellija, Nokiana... AMZS
3. 3. 2021

Posljednjih dana svjedočimo mnogo višim temperaturama nego što je to uobičajeno za ovo, još uvijek zimsko doba godine. Već prelaze i 17 Celzijevih stupnjeva po danu. Čini se da je vrijeme ljetnih guma (i obično većih kotača) već pred vratima. Što kupiti od novih guma (ako su postojeće, naravno, previše istrošene). Kao i svake godine, i ove su godine europske automobilske organizacije, uključujući i hrvatski HAK, testirale najnovije ljetne gume.

Na ovogodišnjem testu testirane su 32 različite gume, 15 u dimenzijama 205/55 / ​​R16 V i 17 u dimenzijama 225/55 / ​​R17 Y. Ovoga puta u izbor su ušle gume više ili manje poznatih, uglavnom europskih proizvođača, što je ne manje važno, što se također pokazuje u dobrim ocjenama guma. Istina je da nijedna guma nije dobila najvišu ocjenu, ali istodobno, s najnižim ocjenama, "ne preporučuje se" ili "preporučuje se s ograničenjima", samo su dvije gume ocijenjene zajedno u obje klase, s obje najveće upravljivosti na mokroj cesti

Dimenzije 205/55/R16

U manjoj od dvije dimenzije bili su na vrhu ljestvice kao jedine tri gume s ocjenom od četiri zvjezdice, a u ukupnom poretku bili su gotovo potpuno jednaki jer su dobili ukupnu ocjenu 2,2 odnosno 2,3 boda. Riječ je o gumama Continental Premium-Contact 6, Semperit Speed-Life 3 i Bridgestone Turanza T005. Ispostavilo se da sve tri gume imaju najveći problem s trošenjem (kao i potrošnja goriva u Continentalu), što sugerira da se radi o gumama koje koriste mekanu gumenu smjesu.

S druge strane, guma King Meiler, odnosno model Sport 1, uvrštena je u rep ljestvice, nešto bolja jer je dobila ocjenu 'preporučeno s ograničenjima'. Razlog tome su nedostaci i na suhim i na mokrim cestama, ali guma je postigla isti rezultat u potrošnji goriva i trošenju kao i prva tri. Spomenuta guma je krajem prošle godine dobila novu smjesu, što bi moglo rezultirati nešto drugačijim rezultatima s najnovijom gumom.
 

Dimenzije 225/50/R 17

U slučaju većih guma s velikim palcem, ovaj se test usredotočio na gume visokih performansi, jer su pobliže pogledali gume s indeksom brzine Y, što znači da su to gume koje mogu postići brzinu do 300 kilometara na sat. Zbog toga tražimo razlog zašto je test obuhvaćao i nešto ustaljenija imena, koja su u nekim slučajevima ispala lošija od očekivanih.

Također u ovoj dimenziji nijedna guma nije dobila najvišu ocjenu, a četiri su dobile ocjenu 'visoko preporučeno'. Ali ako su u kategoriji najboljih guma one s najvišom ocjenom bile gotovo jednake, malo se istaknula guma Falken Azenis FK510 koja bi gotovo dobila najvišu ocjenu. Ipak, komisija za ocjenu nije pronašla nikakve zapažene nedostatke u spomenutoj gumi. Osim gume Bridgestone, one nisu zabilježene ni u jednoj od najboljih guma, a Turanza T005 se, s druge strane, pokazala kao najglasnija guma.

Na posljednjem mjestu i s ocjenom 'Ne preporučuje se' našla se guma Firestone Roadhawk s druge strane. Naime, spomenuta guma pokazala je prosječne rezultate već na testu u suhim uvjetima, a pokazala se izuzetno lošom na mokroj površini, gdje je dobila ocjenu 4,9 (najniža moguća ocjena je 5,0), za što je u velikoj mjeri trebala krivnja.loše rukovanje na takvoj osnovi.

U ovoj su kategoriji automobilske organizacije koje su sudjelovale također pobliže pogledale slovensku gumu Sava Intensa UHP 2, koja je dobila ocjenu Preporučeno. Istodobno su napisali da je riječ o gumi koju odlikuje mala potrošnja goriva i dobre performanse na suhim cestama, ali je puno lošije radila na mokrim podlogama, gdje se pokazala manje upravljivom, a među dužima je također njegov put kočenja.

Hrvatski autoklub i partneri na najnovijem su testu analizirali 15 ljetnih guma u dimenzijama 205/55 R16 i njih 17 u dimenzijama 225/50 R17. To su trenutačno dvije vjerojatno najzastupljenije dimenzije na tržištu, jer ih u manjem obliku koriste brojna vozila u kompaktnoj klasi (Ford Focus i EcoSport, Hyundai i30, KIA Ceed, Mazda 3, Honda Civic, Toyota Corolla, Renault Megane, Peugeot 308, Citroen C3 i C4, Opel Astra, VW Golf, Audi A3, BMW serije 1-2-3, Mercedes A-B-C klase, Fiat 500L i Tipo, Mini…), dok ih u većem obliku pronalazimo uglavnom na luksuznijim vozilima (Audi A4 i A5, BMW serije 3 i 4, Honda Accord, Lexus GS, Mercedes B i C klase, Peugeot 508, Škoda Octavia Scout i Yeti, Volvo V60 i S80, VW Passat Alltrack…).

Generalni je dojam nakon testa vrlo pozitivan. Istina, niti jedan od ukupno 32 modela nije zaslužio maksimalnu ocjenu – izvrstan, ali ih je zato 7 vrlo preporučljivo (3 u manjoj i 4 u većoj dimenziji). Oba predstavnika na vrhu imaju samo dva velikana gumarske industrije – Continental i Bridgestone. Većina modela se preporučuje (njih čak 23), dok se samo po 1 djelomično preporučuje (King Meiler Sport 1 u dimenziji 205/55 R16) i ne preporučuje (Firestone Roadhawk u dimenziji 225/50 R17).

U manjoj dimenziji (205/55 R16) na vrhu su se izdvojila tri vrlo preporučljiva proizvođača, čije se ukupne ocjene razlikuju u samo desetinki boda. Continental PremiumContact 6 je ujednačen proizvod u svim segmentima te se naglašava da posebno briljira u mokrim uvjetima na cesti. Jedini zamjetniji minus mu je povećana potrošnja goriva. I Semperit Speed-Life 3 je također vrlo kvalitetno pokrio sva promatrana područja. Možda nije jednako uvjerljiv na vlažnoj podlozi kao Continental PremiumContact 6, ali zato ima niži otpor kotrljanja. Pneumatik Bridgestone Turanza T005 se pokazao jednako uvjerljivim na suhoj i mokroj cesti, pri čemu se posebno istaknuo kratkim zaustavnim putem na suhom. Dodatni “forte” mu je nizak otpor kotrljanja, što pridonosi niskoj potrošnji goriva.

Prvi među 11 modela koji se preporučuju je Goodyear EfficientGrip Performance 2, kojeg su samo manji nedostaci na suhom koštali plasmana izvan kruga Top 3. Inače, ova se guma ističe kratkim zaustavnim putem i općenito solidnim držanjem podloge na vlažnoj cesti. Možda najdominantniji rezultat Goodyear je postigao u kategoriji trajnosti proizvoda, jer je testno vozilo opremljeno modelom EfficientGrip Performance 2 uspjelo prevaliti čak 10.000 km više od prvog sljedećeg pratitelja.

Kumho Ecsta HS51 je testnu posadu impresionirao čvrstim prianjanjem uz podlogu u vlažnim uvjetima, pri čemu je odgodu akvaplaninga odveo u iznimno visoke sfere. Kumho bi počeo lagano proklizavati doista nevjerojatno kasno. Ovo je ujedno i najštedljivija guma po potrošnji goriva. Šteta što na suhom ipak nije toliko dobra.

Za Apollo Alnac 4G bismo mogli reći da se zasluženo našao u središnjoj skupini, jer niti po suhom niti po mokrom nije oduševio. Manji nedostaci na obje podloge koštali su ga boljeg ukupnog rezultata, pri čemu su zaustavni putevi u oba slučaja bili vrlo zadovoljavajući. Prigovora nema niti na trajnost ovog proizvoda. Hankook Ventus Prime 3 K125 se pokazao izvrsnim na suhom, s vrlo preciznim upravljanjem i sjajnim prianjanjem uz podlogu. Nažalost, takav nije bio i na mokrom. Slično je prošla i Fulda EcoControl HP 2, koja se također nije najbolje snašla na mokroj podlozi, a u istu rečenicu praktički možemo svrstati i BF Goodrich Advantage. Na žalost po njih, na ovom testu se ne gledaju samo rezultati ostvareni na suhoj cesti. O svemu tome piše u novom broju Revija Hak, a potpune informacije možete pronaći na stranici https://www.hak.hr/.

Uz sljedeća tri modela vezani su vrlo zanimljivi zaključci. Naime, Maxxis Premitra 5 HPS, Nokian Wetproof i Pirelli Cinturator P7 C2 su gledajući glavne kriterije – ponašanje na suhom i mokrom – ostvarili odlične rezultate. Najbolji su, tj. najtiši bili i na provjeri bučnosti. Gdje je onda zapelo? Na trajnosti proizvoda! S ekonomskog i ekološkog stajališta, to je nedopustivo. Iako, ove bi gume mogle biti i te kako zanimljive vozačima koji godišnje rade ne previše kilometara.

Jedna od guma koja se pokazala vrlo upečatljivom na mokrom je i Uniroyal RainSport 5, briljirajući u gotovo svim kategorijama, a posebno na testu kočenja. Međutim, na suhom sve suprotno. Zamijećen je mekan osjećaj na upravljaču i sporiji odziv guma kod promjene pravca, zbog čega je vozilo podbacilo u preciznom prolasku kroz zavoj. Točka na i sna o prelasku u viši razred je stigla s rezultatima trajnosti, gdje je ova guma bila među najlošijima. Model Petlas Imperium PT515, pak, posebno je razočarao u kočenju na suhoj podlozi, gdje je ostvario rezultat slabiji čak 4,5 metra od najboljih, a to je otprilike dužina jednog vozila. Previše, pogotovo dodamo li da je ova guma slabije prianjala uz podlogu od bilo koje druge. Slična se priča ponovila i na mokroj podlozi.

Na kraju začelja, kao guma koja se samo djelomično preporučuje, našla se King Meiler Sport 1. Razlog djelomično leži i u činjenici što jedino ovaj proizvod na testu nije potpuno nov (za razliku od ostalih 14 modela), no to ne može opravdati drugi najslabiji rezultat u kočenju na suhom i podjednako slabo zaustavljanje na mokrom, značajan akvaplaning u zavoju, spor i neprecizan odziv prilikom ulaska u zavoj, prebrzo dosegnut limit prianjanja uz podlogu pri bilo kakvom manevru, te naročito drastičan pad karakteristika kod visokih temperatura.

U većoj dimenziji (225/50 R17) za nijansu najbolji je rezultat ostvario Falken Azenis FK510, iza kojeg su se odmah smjestili Continental PremiumContact 6, Kumho Ecsta PS71 i Bridgestone Turanza T005. U središnjem dijelu je oznaku preporučuje se dobilo 12 proizvođača, dok se ne preporučuje samo jedan. Naime, modelu Firestone Roadhawk je za zaustavljanje na mokroj podlozi od 80 do 0 km/h bio potreban čak 41,2 m, što je punih 8,5 m (ili gotovo dvije dužine prosječnog automobila) više od najboljeg modela u klasi Semperit Speed-Life 3 (32,7 m). Drugim riječima, na mjestu na kojem se Semperit u potpunosti zaustavio, Firestone je još jurio brzinom od 36 km/h… S tako slabim zaustavnim putem, pogotovo što je i generalni dojam o prianjanju uz mokru podlogu bio ispodprosječan, začelje se naprosto nije moglo izbjeći. No nakon najlošijeg, vratimo se najboljima…

Falken Azenis FK510 je vrlo ujednačena guma, koja potvrđuje vrhunska svojstva i na suhom i na mokrom. Jedino se ne može pohvaliti potrošnjom goriva, tu definitivno nije ne top razini. I model Continental PremiumContact 6 demonstrira iznadprosječne karakteristike u gotovo svim područjima ovoga testa. Na suhom pokazuje dosta sigurnosnih rezervi, dok se na mokrom ističe vrlo preciznim držanjem smjera. Na treće mjesto se smjestio Kumho Ecsta PS71, stručnjak za ponašanje u uvjetima bilo kakvog akvaplaninga, koji se iskazao i u gotovo svim drugim kategorijama na mokrom. Na suhom je bio za nijansu manje dojmljiv, prvenstveno zbog relativno nepreciznog osjećaja na upravljaču. Upravo suprotne dojmove ostavio je pneumatik Bridgestone Turanza T005 (dosta bolji i precizniji na suhom, nego na mokrom), kojim smo zaključili veliku četvorku s vrha našeg poretka.

Od 12 guma iz zlatne sredine, naglasimo da je većina platila danak slabijim rezultatima na mokrom. Tako su se prvenstveno modeli Michelin Primacy 4 i Pirelli Cinturato P7 C2 (izvrsne ocjene 1,5), zatim Dunlop Sport Maxx RT2 i Giti GitiPremium H1 (1,8), uz Nexen N Fera Sport (1,9) i Sava Intensa UHP 2 (2,0) te donekle Kleber Dynaxer HP4 (2,3) u jako lijepom svjetlu pokazali na suhom, no svi redom su dobili smanjenje ukupne ocjene zbog različitih podbačaja na mokrom. Obrnuti – vrlo preporučljivi na mokrom, a slabiji na suhom, bili su Esa+ Tecar Spirit Pro i Semperit Speed-Life 3, koji se mogu pohvaliti i trajnošću proizvoda.

Na začelju, tik iznad gubitnika ovoga testa Firestone Roadhawka, ostali su nešto manje poznati Laufenn S-Fit EQ+ LK01, Barum Bravuris 5HM i Viking ProTech NewGen.

I na kraju, standardan niz kratkih preporuka prilikom kupnje, koje nije zgorega uvijek ponoviti: pripazite da sve četiri gume imaju isti datum proizvodnje te da budu iste vrste i modela, ne kupujte nove gume starije od tri godine, te pokušajte kupiti najnoviji model kako biste izvukli korist od posljednjih tehnoloških otkrića proizvođača.

Dimenzija 205/55 R16

VRLO PREPORUČLJIVO

Continental Premium Contact 6
+ ponajbolja guma na testu, vrlo preporučljiva na suhom, najbolja na mokrom, izvrsna kod kočenja na mokrom
– manji nedostaci kod akvaplaninga u zavoju, povećana potrošnja goriva

Semperit Speed-Life 3
+ ponajbolja guma na testu, vrlo preporučljiva na suhom i mokrom

Bridgestone Turanza T005
+ vrlo preporučljiva na mokrom, kratak zaustavni put na suhom i mokrom, niska potrošnja goriva
– samo se preporučuje kod akvaplaninga u zavoju, među bučnijim gumama

PREPORUČUJE SE

Goodyear EfficientGrip Performance 2
+ vrlo preporučljiva na mokrom, najbolja po trajnosti
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene)

Kumho Ecsta HS51
+ vrlo preporučljiva na mokrom, izvrsna kod akvaplaninga, najniža potrošnja goriva
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), među bučnijim gumama

Apollo Alnac 4G
+ kratak zaustavni put na suhom, vrlo preporučljiva po trajnosti
– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Hankook Ventus Prime 3 K125
+ izvrsna na suhom, niska potrošnja goriva
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), samo se preporučuje kod akvaplaninga u zavoju

Fulda Ecocontrol HP 2
+ vrlo preporučljiva kod akvaplaninga, niska potrošnja goriva, među najtišim gumama, izvrsna po trajnosti
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

BF Goodrich Advantage
+ kratak zaustavni put na suhom, najniža potrošnja goriva
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Maxxis Premitra 5
+ najbolja na suhom, vrlo preporučljiva kod akvaplaninga
– među najlošijima po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene), najviša potrošnja goriva

Nokian Wetproof
+ vrlo preporučljiva po suhom i mokrom, među najtišim gumama
– najlošija po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene), povećana potrošnja goriva

Pirelli Cinturato P7 C2
+ vrlo preporučljiva po suhom i mokrom, među najtišim gumama
– među najlošijima po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene), povećana potrošnja goriva

Uniroyal RainSport5
+ vrlo preporučljiva po mokrom, među najtišim gumama
– nedostaci na suhom, među najlošijima po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

Petlas Imperium PT515
+ izvrsna po trajnosti
– najlošija na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na mokrom, među bučnijim gumama

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

King Meiler Sport 1
+
– najlošija guma na testu, nedostaci na suhom, najlošija guma na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), najbučnija guma, slaba otpornost na visoke temperature

Dimenzija 225/50 R17

VRLO PREPORUČLJIVO

Falken Azenis FK510
+ najbolja guma na testu, vrlo preporučljiva na suhom, najbolja na mokrom, među tišim gumama
– povišena potrošnja goriva

Continental PremiumContact 6
+ vrlo ujednačena guma, vrlo preporučljiva na suhom i mokrom, niska potrošnja goriva
– među bučnijim gumama

Kumho Ecsta PS71
+ izvrsna kod akvaplaninga
– manji nedostaci na suhom

Bridgestone Turanza T005
+ izvrsna kod kočenja na suhom
– najbučnija guma, među lošijima po trajnosti

PREPORUČUJE SE

Michelin Primacy 4
+ najbolja na suhom, vrlo preporučljiva kod kočenja na mokrom, među najboljima po trajnosti
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci kod akvaplaninga

Dunlop Sport Maxx RT2
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva kod akvaplaninga, među tišim gumama
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), među lošijima po trajnosti

ESA+ Tecar Spirit Pro
+ vrlo preporučljiva na mokrom, među najboljima po trajnosti
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene)

Nexen N Fera Sport
+ vrlo preporučljiva na suhom, među tišim gumama
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), povišena potrošnja goriva, među lošijima po trajnosti

Pirelli Cinturato P7 C2
+ najbolja na suhom, među tišim gumama
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Semperit Speed-Life 3
+ najbolja na mokrom, među tišim gumama, među najboljima po trajnosti
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene)

Kleber Dynaxer HP4
+ kratak zaustavni put na suhom, niska potrošnja goriva
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Sava Intensa UHP 2
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva kod akvaplaninga, najtiša guma
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), dugačak zaustavnik put na mokrom, među lošijima po trajnosti

Giti GitiPremium H1
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva kod bočnog akvaplaninga u zavoju
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci kod kočenja na suhom, među lošijima po trajnosti

Laufenn S-Fit EQ+ LK01
+ kratak zaustavni put na suhom
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), među lošijima po trajnosti

Barum Bravuris 5HM
+ nizak otpor kotrljanja, niska potrošnja goriva, vrlo preporučljiva po trajnosti
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci kod kočenja na suhom, najbučnija guma

Viking ProTech NewGen
+ najniža potrošnja goriva
– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

NE PREPORUČUJE SE

Firestone Roadhawk
+
– najlošija guma na testu, ozbiljni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), među lošijima po trajnosti

Izvor: RevijaHAK


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.