Guma glavu čuva! Najbolje su Hankook, Bridgestone i Continental, a jako loše Goodrich, Fulda i Kleber

15. studeni nije daleko. Znate li već u što ćete odjenuti svog čeličnog konjića? Donosimo rezultate za najveći broj modela automobila! Za Golfa najbolji je Continental WinterContact, a najlošija Kormoran Snow

ADAC je pripremio test zimskih guma za nadolazeću sezonu. Ovaj put ispitane su dimenzije 205/60R16 H i 225/45R17 H, a testirane su ukupno 32 različite gume.

Guma glavu čuva! Najbolje su Hankook, Bridgestone i Continental, a jako loše Goodrich, Fulda i Kleber AMZS
3. 11. 2023

Dobra, zimska guma jedan je od ključnih čimbenika sigurne vožnje u zimskim mjesecima. Ne samo ponašanje na snijegu (kojeg ionako nemamo u izobilju), nego prije svega performanse na mokrom ono što čini razliku. Kao što je već implementirano u testu ljetnih guma, test zimskih guma sada je podijeljen u dva dijela, sigurnosni i ekološki, pri čemu prvi naravno ima veći značaj u konačnoj ocjeni.

205/60R16 H

Mali gradski SUV-ovo, kao što je na primjer Volkswagen T-Roc, sve su popularniji, a samim time i sve ih je više na cestama. Navedena dimenzija je vrlo popularna u ovom segmentu, pa je njeno uključivanje u test na neki način logično. Izbor guma je vrlo raznolik, a sedam ih je dobilo ukupnu ocjenu dobro ili vrlo preporučljivo. Među ovih sedam, četiri, Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ i Continental WinterContact TS870P, također su dobile ocjenu dobar s ekološkog stajališta, tri gume sa sigurnosnom ocjenom dobar, Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM005 i Firestone Winterhawk su, pak, dobili lošiju ocjenu za ekologiju zbog veće istrošenosti.

Tabela rezultata testiranja za dimenzijo 205/60 R16 H

BF Goodrich G-Force Winter, Fulda Kristall Control HP2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurowinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac i Uniroyal WinterrExpert ocijenjeni su kao zadovoljavajući ili preporučljivi, a nijedna nije ocijenjena višom od zadovoljavajuće u kategoriji sigurnosti. Gume Lassa Snoways 4 i Austone Athena SP-901 dobile su ocjenu loše ili se ne preporučuje uglavnom zbog loših voznih svojstava.

225/45R17 H

Ova dimenzija dosta je česta kod automobila niže, srednje klase, a kao testno vozilo poslužio je Volkswagen Golf. Zajednički pobjednik testa je guma Continental WinterContact TS870, koja se najbolje pokazala i sa sigurnosnog i s ekološkog stajališta. Visokom preporukom ocijenjene su i gume Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + i Dunlop wintersport 5. Izbor u kategoriji "preporučeno" vrlo je bogat jer je ovu ocjenu dobilo 11 guma. Ocjenu ne preporučujemo dobila je guma Kormoran Snow na dnu tablice, kojoj su uglavnom zamjerali loše sigurnosne karakteristike, s izuzetkom za snježne ceste gdje je čak dobila najvišu ocjenu.

Tabela rezultata testiranja za dimenzijo 225/45 R17 H

Razlike između pojedinih guma su dovoljno izražene da će svatko moći izabrati onu koja najviše odgovara njegovom stilu vožnje i namjeni. Srećom, izbora - čak i među preporučenima - ima dovoljno i prije ove zime.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.