Land Rover ili Ford Bronco? Koji je reinkarnirani SUV bolji? Onaj koji ima bolje gume!

Dva prestižna SUV-a natjecala su se u svemu, pa i u "potezanju konopa", a rezultat je posve iznenađujući. Presudile su bolje gume na moćnom amerikancu.

Land Rover ili Ford Bronco? Koji je reinkarnirani SUV bolji? Onaj koji ima bolje gume! Youtue: Sam CarLegion
27. 12. 2021

Posljednjih godina dva klasična SUV-a s poviješću koja seže unatrag nekoliko desetljeća krenula su na ceste iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država. U prvom slučaju to je Land Rover Defender, a u drugom Ford Bronze. I jedni i drugi naišli su na vrlo dobar odaziv kupaca na tržištu, a razlozi za to mogu se tražiti u retro izgledu, u kombinaciji s off-road mogućnostima. Ali koji je bolji?

Za to bi bilo najprikladnije napraviti niz brojnih testova vezanih uz terensku vožnju ili nešto slično. Na američkom portalu Sam CarLegion tome su pak pristupili nešto drugačije. Oba automobila testirana su u potezanju konopa. Koristili su Defender P400 s trolitrenim benzinskim šestocilindričnim motorom od 400 'konja' (285 kilovata) te Bronze Dbadlands Edition s paketom Sasquatch. Potonjeg je pokretao nešto slabiji, 2,7-litreni šesterocilindraš sa 330 'konja' ili 246 kilovata. Odlučile su gume. Na papiru bi se moglo pomisliti da će na testu pobijediti jači Britanac s većim motorom. No, Amerikanac je već standardno bio opremljen snažnim off-road gumama, a pritom se dvoboj odvijao na makadamu, a ne na cesti, gdje bi se Defenderove gume zasigurno nešto bolje snašle.

Oba automobila su uspoređivana u četiri sraza. Bronco je dominirao, a posebice u trećem pokušaju, kada mu Defender nije bio ni do koljenai i samo je nemoćno klizio iza Bronza. Međutim, oba vozača su također otkrila da gume igraju ključnu ulogu. Još uvijek nema objektivnog odgovora što je bolje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.