Od progonitelja postao proganjan, a za njega samo pravda je bitna! - "Molite se da istina pobijedi na sudu u Ndoli”

Tužibaba ili borac za ljudska prava? Dramatičan apel Ivana Pernara iz Zambije koji se nakon hajke medija boji za svoj život: - Ovi napadi na mene su tek početak. Molite se za mene.

U petak bi trebao biti sudbonosni dan za osmero Hrvata koji su već pola godine zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom.

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar slao je vlastima u Zambiji prijave vezane uz hrvatske državljane koji su uhićeni u Zambiji te protiv saborske zastupnice Sandre Benčić zbog sprječavanja dokazivanja! Priznao je to, jer sumnja na ono najgore, na trgovinu djecom i krivotvorenje dokumenata. Otišao je jako daleko, čak i u Zambiju gdje već i sam mjesecima čeka da pobjedi pravda u čije ime je i sam tako daleko potegao.

Pernar je u prijavama zambijskoj policiji naveo da je među uhićenima ‘transeksualna osoba koja ne može posvojiti djecu u DR Kongu’. Zbog toga ga je kazneno prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Od progonitelja postao proganjan, a za njega samo pravda je bitna! - "Molite se da istina pobijedi na sudu u Ndoli” Borna Filić / Pixell
25. 5. 2023

Naime, nakon što je propalo ročište u utorak, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da vise neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka. Izdat će se dovedbeni nalozi, međutim, prema riječima sutkinje – daljnjih odgoda nakon petka neće biti, prenosi diplomatski izvor.

 
 
Inače, ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti, bez da se obrana uopće prezentira, a parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

U prijavama zambijskoj policiji Ivan Pernar naveo je da je među uhićenima ‘transeksualna osoba koja ne može posvojiti djecu u DR Kongu’, a saborsku zastupnicu optužio ja da opstruira pravdu i istragu.

Kao svjedok Tužiteljstva trebao bi se pojaviti i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar.

“Znam da imate puno upitnika u glavi i da se pitate kakav će biti ishod slučaja, neki se pitate i hoću li uopće svjedočiti. Nemojmo skakati pred rudo, ako smo mogli biti strpljivi svo ovo vrijeme, budimo strpljivi još malo.

Nije lako boriti se protiv svih lažljivih medija u Hrvatskoj, ali kad svima postane jasno da lažu onda će napadi tek eskalirati. Ovi napadi što ste jučer gledali na mene su tek početak. Molite se da istina pobijedi na sudu u Ndoli”, napisao je Ivan Pernar koji je zatim dodao još jednu izjavu.

“Slučaj će bit jako zanimljiv jer će sutkinja zapravo nakon iznošenja iskaza svjedoka u petak odlučit hoće li nastavit ili obustavit suđenje i okrivljene pustit.

 
Pitanje će se pokrenut neizbježno zakonitosti tih presuda o posvajanju i bit će zanimljivo za vidjet kako će optuženici branit legalnost tih presuda i dakako hoće li u tome uspjeti”, smatra Pernar.

neki hrvatski mediji su pisali da se Ivan Pernar ipak neće pojaviti kao svjedok. Odgovor ćemo dobiti sutra kada ćemo više znati o sudbini optuženih Hrvata.

Povodom toga je posjetio je s početkom afere i Beograd, a u veleposlanstvu DR Konga provjeravo je i autentičnost dokumenata iz Konga.

'Pitao sam jesu li njihovi dokumenti autentični, rekao mi je da je više od sto ljudi u to uključeno. Rekao mi je da u Kongu ne ovjeravaju nikakve dokumente. Mi ovdje nemamo sumnju u autentičnost dokumenata već ovaj slučaj zapravo otvara pitanje svih posvojenja iz DR Konga koja su u Hrvatskoj napravljena. Iz tog razloga sam podnio kaznenu prijavu protiv svih državljana Hrvatske koji su posvojili djecu iz DR Konga. Smatram da su suci počinili kaznena djela jer je iz DR Konga već godinama zabranjeno posvajanje djece, zato sam ih prijavio', rekao je Pernar.

Pernar već danima na svom profilu na Facebooku postavlja difamacijske objave na račun uhićenih, ali i drugih, posvojitelja djece iz Afrike.

Što su rekli posvojitelji

Povodom Pernarovih medijskih istupa i kaznene prijave oglasila i Udruga u osnivanju INTERNATIONAL ADOPTION Hrvatska – Udruga za potporu međunarodnom posvajanju, čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

‘Vezano uz njegove navode iz kojih je vidljivo da uopće ne poznaje tematiku o kojoj priča, ističemo da je ambasada Demokratske republike Kongo u Beogradu davala svoj pečate na rodne listove naše djece u svrhu postupka posvajanja i to nakon 2016. godine, zajedno s pečatima Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije i Ambasade Republike Hrvatske (dakle tri pečata na rodnom listu). To se smatra punom legalizacijom rodnog lista. Slijedom navedenog, izjave gospodina Pernara u izričitoj su suprotnosti s pukim uvidom u rodne listove djece u tom periodu koji se nalaze u matičnim uredima’.

Višnja Ljubičić je u ponedjeljak je Državnom odvjetništvu podnijela prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara nakon saznanja o povredama Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela.

Iz njezina Ureda su za Hinu rekli da je u obavljanju svojih poslova pravobraniteljica saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članaka ‘Javno poticanje na mržnju’ i ‘Nedozvoljena upotreba osobnih podataka’ Kaznenog zakona te je sukladno zakonu 13. veljače DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.