Kolakušića po drugi put u mjesec dana ukorila Udruga hrvatskih sudaca, a na njegovu tvrdnju kako je stanje u pravosuđu katastrofalno upozoravaju na njegov loš rad te da političkim izjavama manipulira

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) istaknula je kako politička aktivnost suca Mislava Kolakušića sadrži neistine kojima manipulira javnošću i zloupotrebljava to što javnost nema detaljna znanja o djelovanju sudbenog sustava, a sve nakon što je kandidat za EU parlament  izjavio kako je stanje u pravosuđu katastrofalno i kako su najveći generatori takvog stanja predsjednici sudova

Kolakušića po drugi put u mjesec dana ukorila Udruga hrvatskih sudaca, a na njegovu tvrdnju kako je stanje u pravosuđu katastrofalno upozoravaju na njegov loš rad te da političkim izjavama manipulira igor stažić
17. 4. 2019

Sudac Kolakušić, predsjednik udruge Antikorupcija i nositelj građanske liste za Europski parlament objavio je na internetskoj stranici Udruge te najavio "radikalna i efikasna rješenja za rješavanje problema korupcije u pravosuđu i prekomjerne državne potrošnje". Založio se za ukidanje funkcije predsjednika suda u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu, s obzirom na to da se s te pozicije može vrlo uspješno manipulirati dodjelom sudskih predmeta, a time i utjecati na ishode sudskih sporova.

I nije dugo čekao na odgovor krovne strukovne organizacija koja mu je putem Hine, (www.hina.hr) uzvratila;

- Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je danas kako politička aktivnost suca Mislava Kolakušića sadrži neistine kojima manipulira javnošću i zloupotrebljava to što javnost nema detaljna znanja o djelovanju sudbenog sustava.

"Netočno je da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u rad, jer predmete sucima dodjeljuje računalni sustav nasumično, i to korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati, priopćio je UHS komentirajući Kolakušićevu izjavu koju je dao u ulozi kandidata na izborima za člana Europskog parlamenta, stoji u priopćenju Udruge hrvatskih sudaca, koje još nisu objavili na svojim web stranicama. No na njima postoji i to kao jedna od istaknutijih vijesti i ona koja demantira izjave suca Kolakušića izrečena u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 iz mjeseca ožujka. Samo devet dana nakon gostovanja kod Aleksandra Stankovića, 19. ožujka uzvratili su mu na ovaj način:

- Slijedom medijskih istupa suca Mislava Kolakušića, prije svega navode iznesene u talk showu Aleksandra Stankovića ˝Nedjeljom u 2˝ dana 10. ožujka 2019. te navode sadržane u članku ˝Đuro Sessa, Nino Radić i Jutarnji list u koordiniranoj akciji protiv suca Kolakušića˝ od 10. ožujka 2019. objavljenom na web stranici www.antikorupcija.hr, koji se odnose na postupanje sudaca protivno standardima etičkih načela u izvršavanju svojih ustavnih i zakonskih obveza djelovanjem u sudu i izvan suda, Udruga hrvatskih sudaca - Ogranak Trgovačkog i Upravnog suda u Zagrebu ističe da su takvi navodi neutemeljeni, neprofesionalni i nekolegijalni.

Budući da suci svoja pravna stajališta iznose u svojim odlukama prema predmetu spora i sadržaju pravne zaštite koja se njima pruža, oštro se ograđujemo od svih zlonamjernih komentara jer takvi komentari značajno štete sudačkoj nepristranosti, odnosno očuvanju zakonitog, objektivnog i pravičnog sudovanja, a posljedično i očuvanju dostojanstva profesije sudac.

Skreće se pozornost da je sudac u svom radu dužan postupati neovisno u odnosu na društvo, društvene skupine i pojedince te je dužan postupati i odlučivati samo u skladu sa savjesnim tumačenjem i primjenom propisa.

U međuvremenu su i Đuro Sessa, baš kao i Ivan Turudić i javno govorili kako sudac Mislav Kolakušić nema pravo sudjelovati na izborima za Europarlament. Demantirali su sami sebe, čak, Đuro Sessa, kao istaknuti član Državnom izbornog povjerenstva sam je svojim potpisom prihvatio Listu za Mislava. Usprkos svemu na suca Kolakušića i dalje struka vrši ogroman pritisak i bez obzira na to što europski, a i hrvatski propisi ne vide ništa sporno u sučevoj kandidaturi za EU Parlament.

Žaoke Mislava Kolakušića kojima upozorava na katastrofalno stanje u hrvatskom pravosuđu očito da su pošteno uzdrmale struku koja ne miruje i čini sve da demantira suca koji ponajprije proziva predsjednike sudova, koji su izvor korupcije u pravosuđu,

UHS ističe u priopćenju Hini da predsjednici sudova i predsjednici odjela u sudovima rade odgovorne dužnosti u upravljanju sudovima te da mnogi od njih sude u konkretnim predmetima, što se lako može provjeriti u sustavu e-predmeta.

Udruga sudaca tvrdi i kako je netočno da 592 suca ne rade ništa, ističući da je Kolakušić posljednji koji bi smio predbacivati sucima nerad s obzirom na opće poznate podatke o njegovu "radu" na sudu na kojem navodno obnaša sudačku dužnost.

Nevjerojatna je i lakoća bacanja optužni na suca Kolakušića za kojeg izrijekom nisu rekli da je neradnik, no naglasili su kako je on posljednji koji bi išta trebao predbacivati sucima nerad, aludirajući da je neefikasan i da slabo radi. To što im je Mislav Kolakušić već u nekoliko navrata ponovio da on obilato premašuje normu (190 posto), njih očito nije impresioniralo. On je u prošlim godinama višestruko prebacivao zadane norme, no svako malo ga pokušavaju prozvati zbog nerada i to po principu, ponovit ćemo to i deset puta da bi tako što postalo istinom.

Kolakušić je u svom posljednjem nastupu za Antikorupciju istaknuo:

- U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih, što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri, ustvrdio je Kolakušić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.