Turudić napao Kolakušića: - “On je ozbiljan problem hrvatskog sudstva”, no ekspresno je dobio odgovor: -“Mislav je 2018. riješio 211 predmeta, a koliko Ivan?

Ono što je bilo dozvoljeno sucu Turudiću, nije i sucu Kolakušiću. Iz Udruge Antikorupcija tvrde kako Turudićevi napadi nisu slučajni, oni su poruka upozorenja i znak straha. Straha od promjena koje bi napokon bile drastične i pogubne po one koji su Hrvatsku pretvorili u jednu od najsiromašnijih zemalja

Turudić napao Kolakušića: - “On je ozbiljan problem hrvatskog sudstva”, no ekspresno je dobio odgovor: -“Mislav je 2018. riješio 211 predmeta, a koliko Ivan? Borut Černelić
21. 1. 2019

U Hrvatskoj je 592 suca oslobođeno vođenja "rasprava", a među njima je i Turudić, a to je prema Kolakušiću jedan od razloga zašto se predmeti rješavaju godinama i zašto je baš za njega Turudić kazao da je ozbiljan problem pravosuđa i zašto je baš njemu predbacio da se društveno aktivirao. Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: - Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim sudovima, nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni, što je samo po sebi katastrofalno.
- A što je to, upitali su u tekstu članovi Udruge Antikorupcija, kojoj je Mislav Kolakušić na čelu.
Samo dan nakon što je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, analizirao na N1 televiziji stanje u hrvatskom pravosuđu i pri tome kao jednog od najvećih uzročnika postojećeg stanja prozvao Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu dobio je odgovor. Upro je u suca Kolakušića, koji prema njemu, pred kamerama, tri godine govori da su Trgovački sudovi leglo korupcije. Uz to, Ivan Turudić je nastavio u emisiji na N1: -On je sudac na Trgovačkom sudu. On bi ukinuo predsjednike sudova. Javio se za predsjednika Trgovačkog suda pa nije uspio, ukinuo bi DSV, javio se na DSV, ukinuo bi Ustavni sud, javio se na Ustavni sud. On je pun mesijanskog entuzijazma dok se bavi politikom, rekao je Turudić i nastavio kritizirati Kolakušića.
Sve to nije ostalo neprimijećeno i reagirala je web stranica Antikorupcija. Zanimljiv je njihov odgovor koji cilja na najžešću otrovnu strelicu koju je ispalio Turudić. Prema njima, Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu zadnji je u pravosuđu koji bi trebao nekoga koriti zbog društvenog angažmana, zbog kritiziranja pravosuđa i cijelog sustava.
Napisali su: - Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: - Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim sudovima. Nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni, što je samo po sebi katastrofalno.
Turudić je nastup na N1, u dijelu gdje progovara o stanju u pravosuđu, započeo referirajući se i na “aferu” koja se vezuje za sina predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse, koji ima prednost u zapošljavanju.
Kazao je: - Savjetnik je na Županijskom sudu, bio je prvi na listi. Što se tiče toga nisam ni ja zadovoljan s brzinom izbora sudaca i nizom odluka. U konkretnom slučaju mislite da djeca liječnika ne smiju biti liječnici, ili djeca učitelja učitelji? Sudac Srđan Sessa bio je prvi na listi od stotinjak sudaca. Nije fer tog mladog čovjeka unaprijed difamirati. Ni kriv ni dužan što mu je otac predsjednik Vrhovnog suda. Ja nisam najbolji prijatelj predsjednika Vrhovnog suda, ali ovo su činjenice, rekao je Turudić, a zatim ustvrdio kako sudac Mislav Kolakušić pred kamerama tri godine govori da su Trgovački sudovi leglo korupcije.
- On je sudac na Trgovačkom sudu. On bi ukinuo predsjednike sudova. Javio se za predsjednika Trgovačkog suda pa nije uspio, ukinuo bi DSV javio se na DSV, ukinuo bi Ustavni sud, javio se na Ustavni sud, on je pun mesijanskog entuzijazma dok se bavi politikom, kazao je Turudić i nastavio kritizirati Kolakušića.
- Sudac Kolakušić je ozbiljan problem hrvatskog sudstva. On se flagrantno bavi politikom. To je čovjek koji donosi stavove o predmetima koji su u tijeku, on komentira, on ocjenjuje predmete, osnovao je jednu parapravosudnu udrugu koja zaprima prijave protiv korupcije, onda on gleda je li prijava osnovana, on koji nije radio nikada u kaznenom predmetu, nije donio ni jednu kaznenu presudu. Onda on procjenjuje je li osnovana prijava po njegovom stručnom mišljenju i onda to šalje DORH-u. Radi izvide, stavio se na mjesto tijela kaznenog progona, to je nedopustivo, zaključio je Turudić.
Što o tome misli prozvana strana najbolje se vidi u tekstu objavljenom danas na stranici Antikorupcija u kojem se izrijekom navodi kako je baš Ivan Turudić taj koji si je uzao za pravo da kritizira pravosuđe.
Jednako tako Udruga Antikorupcija podsjetila je na riječi Mislava Kolakušića u intervju za Večernji list u ožujku 2018. Tada je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu kazao; - „U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih. Što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Dakle, bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri. 2006. smo imali 255 sudova (510 predsjednika sudova i zamjenika te više od 1000 predsjednika odjela i zamjenika), 2014. smo imali 158 sudova pa nije teško dokučiti jedan od razloga tako velikog broja neriješenih predmeta, iako imamo 1900 sudaca. Trećina sudaca nije rješavala predmete.“ Dakle, predsjednici sudova svakog 1. siječnja svake godine ostvaruju 100 posto sudačke norme iako nisu riješili ni jedan jedini predmet, niti ga moraju riješiti u cijelom svom mandatu.
Uz navedeno u zaključku na www.antikorupcija.hr napisano je:

- U posljednjih 28 godina je zbog funkcija predsjednika sudova, zamjenika, predsjednika odjela..., naše pravosuđe riješilo više od milijun predmeta manje nego što je objektivno moglo. Sve to samo iz razloga jer je netko želio stvoriti posebnu kastu od nekoliko stotina sudaca koji ne moraju rješavati sudske predmete. Sudac Kolakušić je 2018. ostvario 195 posto okvirnih mjerila temeljem 211 riješenih predmeta, 2017. 152 posto okvirnih mjerila temeljem 180 riješenih predmeta i 1.048 raznih odluka, 2016. 157 posto temeljem 194 riješenih predmeta i 917 raznih odluka... Koliko je presuda od 2011. do 2019. donio sudac – predsjednik suda Turudić?
U čijem interesu Turudić napada suca Kolakušića koji je stao na stranu građana? Upitali su se u Antikorupciji i zaključili kako "agresija na suca Kolakušića od strane Turudića nije slučajna. To je poruka upozorenja i znak straha. Straha od promjena koje bi napokon bile drastične i pogubne po one koju su Hrvatsku pretvorile u jednu od najsiromašnijih zemalja."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.