Kolakušić uzvratio Sassoliju: - Tužit ću Parlament! Imao sam valjane Covid potvrde, testirao sam se 50 puta, a možete li vi zajamčiti da u proteklih 18 mjeseci niste virusom nikog zarazili

Mislav Kolakušić kažnjen je sa 650 eura kazne zbog kršenja covid pravila, a HR zastupnik napisao Davidu Sassoliju da je ulazio u zgradu po svim pravilima i da kao ažurno testirani sasvim sigurno nije nikoga zarazio, za razliku od njih više od nekoliko tisuća koji slobodno samo s "fantomskim" covid potvrdama ulaze u Parlament i moguće šire virus. Podnijet će tužbe protiv Uprave Parlamenta belgijskim sudovima. Objavio je i da je virus prisutan u Parlamentu. Jedan njegov blizak europarlamentarac je obolio te je od Sassoli zatražio covid sliku u EU Parlamentu.

- Samo u malom krugu, od meni tri bliska EU ureda parlamentaraca, oboljele su tri osobe. Jedan eurozastupnik te dva asistenta! Stoga Vas pozivam da bar objavite broj svih onih koji su zaraženi i oboljeli od Covida-19 u EU Parlamentu. Znamo da tri navedena slučaja nisu usamljeni primjer.


   
 
 
 
 

Kolakušić uzvratio Sassoliju: - Tužit ću Parlament! Imao sam valjane Covid potvrde, testirao sam se 50 puta, a možete li vi zajamčiti da u proteklih 18 mjeseci niste virusom nikog zarazili DAINA LE LARDIC Copyright © European Union 2021
16. 12. 2021

Nakon što je predsjednik EU parlamenta pokrenuo postupak protiv nezavisnog zastupnika Mislava Kolakušića zbog toga što je odbio predočiti covid putovnicu,  dobio je odgovor. Mislav Kolakušić mu je u otvorenom pismu i iznesenim podacima dokazao da je briga administrativnog vodstva Parlamenta za zdravlje lažna, a mjera covid putovnice besmislena. Hrvatski europarlamentarac je izvjestio predsjednika Parlamenta o kaznenoj prijavi protiv Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i najavio mogućnost pokretanja sudskih postupaka protiv Uprave Parlamenta pred belgijskim pravosudnim tijelima.

- Imao sam valjane EU Covid potvrde sukladno rezoluciji EU Parlamenta. Prilikom "spornih ulaza" nisam pokazao zaštitarima covid potvrdu i iz razloga što sam tražio od njih pisanu potvrdu da ne mogu ući u zgradu EU Parlamenta i obavljati dužnost za koju sam demokratski izabran.

Potvrda mi je potrebna radi pokretanja sudskih postupaka protiv Uprave Parlamenta pred belgijskim pravosudnim vlastima. Moj postupak je bio usmjeren u cilju zaštite života i zdravlja građana, zaposlenika i zastupnika EU Parlamenta, tijekom pandemije Covid 19. Kao odgovorni građanin koji misli na druge testirao sam se do sada na SARS-CoV-2 50 puta. S obzirom da su svi testovi bili negativni, sasvim sigurno nisam nikoga mogao zaraziti ovim virusom i nitko radi mene nije obolio ili umro.

Možete li i Vi, gospodine Sassoli sa sigurnošću kazati da nikoga niste zarazili u proteklih 18 mjeseci virusom SARS-CoV-2?

- Uvođenjem Covid potvrda baš ste vi omogućili širenje virusa i to i u samom Parlamentu, tako i naših obitelji jer ste dozvolili da u isto vrijeme u Parlamentu bude prisutno i više tisuća ljudi bez ikakve socijalne distance od kojih većina nije bila testirana i godinu dana. Pustili ste ih samo zato što imaju potvrdu koja je to samo na papiru i koja ne jamči da njen vlasnik nije i nositelj virusa, napisao je u otvorenom pismu Sassoliju, hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić

 

On je jedan od troje europarlamentaraca kojima će se zbog kršenja covid pravila oduzeti dvije dnevnice, što je oko 650 eura, dvoje ih je dobilo opomenu.

Najgore je prošao zastupnik iz Rumunjske Cristian Terhes iz kluba Europskih konzervativaca, koji je izgubio sedam dnevnica. Dnevnica zastupnika kad sudjeluje u radu parlamenta iznosi 320 eura po danu.  

David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta na otvaranju posljednjeg zasijedanja u Strasbourgu izjavo je da, "nažalost", mora odrediti sankcije kolegama koji krše pravila o COVID propusnicama za ulazak u parlament.

- Ne samo zato što krše pravila koja smo sami postavili, već i zato što ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje drugih u parlamentu, rekao je Sasolli.

U skladu s poslovnikom uskratio je i dnevnice za četvero zastupnika, Kolakušiću, Njemici Christine Anderso, Litavcu Stasys Jakelinasu po dvije dnevnice, a rumunjskom zastupniku Cristian Terheşu sedam dnevnica.

Dvoje zastupnika iz Irske, Clare Daly i Mick Wallace dobili su opomenu.

- To je kršenje odluke Ureda predsjedništva od 27. listopada 2021. o izvanrednim zdravstvenim i sigurnosnim propisima kojima se regulira pristup zgradama Europskog parlamenta, objavio je David Sassoli koji je rekao da je uzeo u obzir ponavljajuću prirodu ponašanja tih zastupnika, kao i ozbiljnost i možebitnu štetu nanesenu dostojanstvu i ugledu parlamenta.


'Kažnjeni zastupnici odbili su pokazati covid potvrdu te ušli u EP bez nje što je grubo kršenje zajedničkih pravila, dovođenje u opasnost ostalih u Parlamentu i grubo narušavanje ugleda Europskog parlamneta', rekao je Sassoli.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.