Kokošari ne kradu više samo perad, na meti su bakreni žljebovi, brončane statue po župnim uredima

Kilogram bakra stoji 45,50 kuna. Drski lopovi kradu sve što im zapadne za oko, a nakon uobičajenih provala u stanove i kuće "napali" su župne urede, grobove te  obiteljske kuće a meta su čak oluci i drugi dijelovi od bakra i plemenitih materijala

8. 4. 2017

Bakar je sve češći plijen lopova širom Hrvatske i nisu kradljivci oni na koje bi olako mnogi pomislili. Kriza sve žešće steže, i ako je vjerovati sve učestalijim neobičnim pljačkama plementih metala po obiteljskim kućama, župnim uredima i drugim objektima koji mame takozvane kokošare... ne bira se što će se ukrasti. Nemalo je primjera krađa brončanih statua iz vjerskih objekata, skidanja ukrasa od plemenih metala s ograda, spomenika, ograda... Najnovija meta lakoprstića su bakreni oluci. Krade se posvuda, pa čak i u središtu gradova i ne kradu Romi, već oni za koje bi pomislili da tako što nikada ne bi mogli učiniti. Za jedan kilogram bakra na otpadu se može inkasirati i do 45 kuna, a kako dugoprstiće nitko ne pita za porijeklo plemenitih metala tako se ova pojava razmahala. Cijena jednog kilograma čistog bakra je 52,20 eura (391,50 kn), ista količina cinka košta 79,60 eura, a nikla , 193,20 eura. Policija je nemoćna i na pitanje kako stati na kraj ovoj pošasti odgovaraju - "zamijenite bakrene oluke plastičnima"! No kako zamijeniti umjetnička dijela od bronce, ukrase, znamentitosti, detalje na grobovima... nečim jeftinijim?

Napisao: Jurica Marić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.