Ured za obnovu potrošio 20.565 kn na kuću koju nije popravio, što je najgore, odgovorni ni sami ne znaju koliko takvih "prevara" ima na popisu od 1428 navodno "završenih" objekata

KAKO SU PREVARENI STRADALNICI OD POTRESA? Start je otkrio u samo nekoliko sati 4 slučaja sa spiska od 1482 (ne)obnovljenih, a plaćenih objekata na Banovini. TKO ZNA KOLIKO IMA ZAPRAVO NASAMARENIH? To je zadnja afera koja se smije dogoditi, a ipak se dogodila! Potražili smo odgovore kod Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i dobili "uvijene" odgovore. Nevjerojatna je lakoća ignoriranja javnosti, a još više ponižavanje stradalnika od potresa Ureda. Uputili smo im jasna, kratka i konkretna pitanja. Zanimalo nas je kako je moguće da na popisu od 1482 obnovljenih objekata ima i onih koji nikada majstora vidjeli nisu, zamolili smo ih za brz odgovor i jedino što su poslušali odnosi se na brzinu. Priznali su kako su i oni ustanovili nekoliko grešaka, kako se to događa i sve zamotali u celofan. Tako da to ni pas s maslacem ne bi pojeo!

Nisu odgovorili kako je moguće da su na kuću Marijana Jurića (1181. na popisu) potrošili 20.565,80 kuna, a da obnova nije ni počela. Obitelj Jurić nit' je vidjela nadzor, nit' je vidjela majstore i ikome išta potpisala. Isto je i u slučaju Ranka Tarbuka kod kojeg je potrošeno 23.045 kn nizašto. Za Stojana Peškira kažu da su utrošili 12.566,05 kn na sanaciju dimnjaka koji po vlasniku nije gotov, kako nadzora nije bilo i kako obnova nije gotova. I Igoru Plahutaru su zaključili obnovu potrošivši 25.423,90 kn i to na dva dimnjaka, koja su renovirana od starih opeka. Sve ostalo kod Plahutara stoji. Naravno, nije bilo nadzora niti je obitelj znala da im je kuća "obnovljena".

U trenucima dok smo završavali s tekstom stigla nam je kratka poruka Ureda, ne i ono što smo tražili. Možda čak i više od toga:

- Odgovore ćete dobiti uskoro i to nakon završetka postupka koji smo pokrenuli i detaljnje analize za konkretne slučajeve.

Ured za obnovu potrošio 20.565 kn na kuću koju nije popravio, što je najgore, odgovorni ni sami ne znaju koliko takvih "prevara" ima na popisu od 1428 navodno "završenih" objekata Pixell
17. 2. 2022

Napisao: Igor Stažić

Foto: Pixell

Ovako drsko ruganje državne uprave dno je dna odnosa prema onima koji su najviše propatili i s čijim se sudbinama nitko ne bi smio igrati. Posebice ne oni koje je Država imenovala da provode jasnu, poštenu i transparentnu obnovu. Na što je novac otišao, kome su radovi plaćeni, kako je moguće zaključiti obnovu, a da to nadzor nije ovjerio...?

Kako je moguće da nije bilo ni operativnog koordinatora? Tko u Središnjem državnom uredu odlučuje kad je neki slučaj zaključen. Tko je odgovoran za popis koji očito ne odgovora istini, tko je potpisnik isplata? Poštujete li uspostavljani proces sukladan Zakonu o obnovi? Sve to i još puno više pitali smo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. ODGOVORE NISMO DOBILI!!!

Istražujući, Start je došao do popisa kojeg je u petak objavio Središnji državni ured za obnovu. Na popisu je 1428 objekata za koje su zaključili spis, navevši kako su radovi i popravci izvršeni. Što to znači? Da je "case" gotov, da su ljudi napokon dočekali da su im domovi popravljeni, da se mogu grijati, jer su im dimnjaci novi, krovovi popravljeni, zidovi ožbukani...

Je li samo riječ o previdu Ureda, o gruboj obmani, prije svega oštećenih ljudi, a i javnosti, ili je riječ o teškom kriminalu u kojem kriminalci beskrupulozno koriste tuđu nesreću i tešku situaciju. 

Činjenica je da na "spisku" ima tko zna koliko objekata koji su označeni kao gotovi i sanirani, a da majstora vidjeli nisu, da mješalica nije zamiješana... Mi smo ih otkrili četiri, u građanskoj inicijativi "Petrinjsko proljeće" naveli su da znaju za pet slučajeva koje su otkrili u samo nekoliko sati od trenutka kad im je popis došao pod ruke.

Katastrofa je to koja sama po sebi otvara brojne dileme i pitanja.

Ne može i ne smije biti normalno da Središnji ured napiše da je slučaj zaključen, da su radovi obavljeni, a nisu... Tu nije riječ o istini, već o lažima iz Ureda.

Pravo je pitanje, koliko toga ima i zašto Gordanu Hanžeku, držanom tajniku nije stalo da preko koljena hitno riješi ovaj problem, da pogleda o čemu je tu riječ, kako je moguće napraviti tako teške propuste. Riječ je o neoprostivim promašajima zbog kojih moraju polagati račune, ispravljati nepravde... Ovakvo postupanje Središnjeg ureda ne samo da otvara brojna pitanja, on izaziva i sumnje, i ne samo oštećenika. Ako su spremni ovakve bezobrazluke provoditi, što nas još čeka. Mi smo učinili sve što smo mogli da što transparentnije prenesmo slučaj njih 1428, koji je sve samo ne jasan, pošten i transparentan. Štoviše, on je floskula, lažan je i uvredljiv, ne samo za stradalnike od potresa, već i za cjelokupnu hrvatsku javnost. To je ogromna sramota!

Ne samo da smo očekivali konkretne odgovore, vjerovali smo i kako će se ispričati svima onima koje smo mi detektirali da su prevareni.

Umjesto toga dobili smo uvijene odgovore koji sami najbolje govore o načinu rada odgovornih državnih službenika, a još više o ignoriranju i ponižavanju onih koji su nastradali u potresu, čijoj su se nesreći narugali.

PROČITAJTE ODGOVOR UREDA:

Dokument "Pregled završenih obiteljskih kuća u programu nekonstrukcijske obnove" kojeg je objavio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na svojim stranicama imao je nekolicinu nepravilnosti na što su ukazali stradalnici koji su se javili Uredu za obnovu Petrinja.

Slična situacija je bila u listopadu prošle godine kada su se javili stradalnici da izvođači nisu profesionalno i savjesno obavljali svoje radove. Naime, cilj javne objave podataka je transparetnost i kontrola nad obnovom.

Zahvaljujući tome Ured je dobio informaciju od stradalnika da neki izvođači radova su krivo prezentirali rokove i završetak radova. Svaka tvrtka koja će kasniti ili nekvalitetno izvoditi radove dovest će se u situaciju raskida ugovora. Stoga neće više moći, dvije godine po Zakonu o javnoj nabavi, participirat ni na jednoj javnoj nabavi. Primjenjivati će se i negativne reference te penali kao i sve odredbe koje Središnji državni ured može koristiti, odnosno da se svima pokaže, kako vlasnicima, tako i samom graditeljskom sektoru ozbiljnost i odgovornost u programu obnove.

Broj kuća u programu popravka nekonstrukcijske obnove je 8 224 od čega uvedenih u rad 2 461. Zbog velikog obima posla na kojem je angažirano 5 operativnih koordinatora, 31 projektant i stručni nadzor te 43 izvoditelja radova mogu se desiti greške u evidenciji.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi šest programa obnove na potresom stradalom području. To su nekonstrukcijska i konstrukcijska obnova, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zamjenskih stambenih zgrada te kupnja postojećih stambenih jedinica odnosno obiteljskih kuća koje se ne koriste, kao i rješenje problema korisnika kontejnera.

Stradalnici koji uoče nepravilnosti, mogu se pored Središnjeg državnog ureda javiti i na centar Ureda za obnovu u Petrinji, na Trgu Stjepana Radića 8, a informacije se mogu dobiti i na brojeve telefona 044/555-292 ili 044/555-298. 

Ipak Ured pokreće istragu konkretnih slučajeva koje je START detektirao

Možda ovo i nije dno dna, jer Ured nam je na kraju radnog vremena kad smo već izgubili svaku nadu da postoji nada da će nešto jasno poručiti ipak poslao još jedan mail. Nisu nam odgovorili na pitanja, ali su kazali kako ćemo odgovore dobiti uskoro i to nakon završetka postupka koji smo pokrenuli i detaljnje analize za konkretne slučajeve.

A kako je sve počelo s AFEROM PREVARENI STRADALNICI OD POTRESA

U razgovoru s nekim od žitelja Banovine te s članovima “Petrinjskog proljeća” doznali smo i za popis od 1428 objekata za koje Ured tvrdi da su završeni, a samim time i da su kuće i domovi obnovljeni (u prilogu popis). Iz reakcije građanske inicijative “Petrinjsko proljeće” vidljivo je kako na popisu postoje i oni koji sa sigurnošću mogu potvrditi kako tome nije tako i kako njihovi domovi nisu obnovljeni ili kako su radovi prekinuti, nedovršeni…  U pregledu završenih obiteljskih kuća (1428) u programu nekonstrukcijske obnove' koji je Ured objavio na svojim stranicama evidentirane su nepravilnosti, na što su ukazali stradalnici. Na popisu se tako nalaze i oni kojima domovi nisu popravljeni.

Neki od njih ni majstora nisu vidjeli, a neki tvrde da su radovi prekinuti i da čekaju nastavak. U vašem popisu se navodi kako je svih 1428 objekata obnovljeno. Brojna su pitanja na koje smo željeli dobiti odgovore Ureda.

Gospodin pod rednim brojem 907 Stojan Peškir tvrdi kako radovi na njegovoj kući nisu dovršeni i kako očekuje majstore da se ponovo vrate na gradilište. Tako su mu i obećali. Još 06. rujna počela je sanacija dimnjaka koja nije dovršena i napravljena je nekvalitetno. Nikada nadzor nije bio u njegovu domu, majstor im je kazao da će uskoro sanirati sve nedostatke, a sad ga je šokirao popis na kojem stoji da je „slučaj završen“ i da je evidentiran trošak u iznosu od 12.566,05 kuna. Kako je moguće zaključiti obnovu u ovom slučaju ako nije bilo nadzora, ako radovi nisu dovršeni, ako vlasnik objekta tvrdi da ništa potpisao nije i da je s majstorima dogovoren nastavak radova?

Isto tako u popisu se navodi i objekt gospodina Ranka Tarbuka pod rednim brojem 991 da je završen, a naša saznanja govore da kod njega nisu ni privirili majstori. I njegov je slučaj zaključen i evidentiran je trošak od 23.045 kuna.

Pitanja su ista kao i kod gospodina Peškira. Isto vrijedi i za slučaj Igora Plahutara, koji je 914. na listi i čija je kuća po Uredu obnovljena, no po našim spoznajama nije. Po evidenciji piše da je utrošeno 25.423,90 kuna, a istina je kako ni na tom objektu nije bio nadzor, kako obnova nije dovršena, kako vlasnici misle da će se radnici vratiti, bar im je tako obećano. Od predviđenih radova po elaboratu sazidani su jedino dimnjaci i to, kako nam je poznato, od cigli njihova stara dva dimnjaka.

Zanimao nas je i odgovor na tvrdnje Petrinjaca da sanacija objekta Marijana Jurića (1181. na popisu) za što je potrošeno 20.565,80 kuna nije ni počela, a kamoli da je završena.

Obitelj Jurić nit' je vidjela nadzor, nit' je vidjela majstore niti je ikome išta potpisala. Dakako, pitanja su ista.

Ovo su samo izdvojeni slučajevi i vjerojatno bi se oni mogli još redati da smo imali više vremena za detekciju. Nevjerojatno je da se slučajevi obnove zaključe, da se troškovi uključe, računi plate. Je li to moguće? Iz navedenih slučajevima razvidno je kako nigdje nije bilo stručnog nadzora. Kako je to moguće?

Kako je moguće da nije bilo ni operativnog koordinatora? Tko u Središnjem državnom uredu odlučuje kad je neki slučaj zaključen. Tko je odgovoran za popis koji očito ne odgovora istini, tko je potpisnik isplata? Poštujete li uspostavljani proces sukladan Zakonu o obnovi?

Odgovore na postavljena pitanja nismo dobili, tek obaćanje da će se provesti istraga. Igrati se sa tuđim sudbinama i to stradalnika, s novcem poreznih obaveznika iznimno je drska pojava koja zahtijeva odgovore.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.