Krađa katalizatora nova je meta pljačkaša! Sve više slučajeva u Europi, kako je u Hrvatskoj?

Kad vam ukradu katalizator, otuđili su vam 1000 eura. Najčešće lopovi pljačkaju VW Polo, Opel Astru, Renault Megane, Peugeot 308, Mitsubishi Spacestar...

Lopovi su nekada krali felge, rozete i audio uređaje, a danas su im na meti skupi katalizator. Ne bez razloga, jer gram paladija vrijedi 80 eura, iridija 8000 eura. Kod trgovca otpadom kradljivci mogu dobiti od 100 do 800 eura za katalizator.

To je jedan od zločina koje je najteže otkriti.
 

Krađa katalizatora nova je meta pljačkaša! Sve više slučajeva u Europi, kako je u Hrvatskoj? Autoportal.hr
26. 1. 2023

Posljednjih godina, posebno u razdoblju opće visokih cijena, učestalost krađa automobilskih katalizatora je porasla. Organizirane skupine prave kaos diljem Sjedinjenih Država, a poznato je nekoliko slučajeva u kojima su prilikom razbijanja takvih skupina pronađeni ukradeni katalizatori vrijedni nekoliko milijuna dolara.

Ali nije svo zlo ni s one strane Atlantika. Daljnji rast ovakvih kaznenih djela ističe i njemačka automobilistička organizacija ADAC, gdje godišnje zabilježe oko tisuću takvih krađa, o takvim krađama smo već pisali prije nekog vremena, no kakva je danas situacija u Sloveniji i Hrvatskoj? Za komentar smo zatražili Generalnu policijsku upravu, gdje otkrivaju slučajeve ove vrste krađa, a takvih je u cijeloj Sloveniji između pet i deset mjesečno. No to je samo okvirna brojka koja jako varira jer prođu i mjeseci kada se ne bilježi nijedna ovakva krađa.

Kako navodi Autoportal.hr vješt će opov će skinuti katalizator za nekoliko minuta.  Vrijedne sirovine u katalizatoru se mogu sadržavati i nakon 20 godina. A zbog nesavršene tehnologije katalizatori s kraja 1990-ih i početka 2000-ih imali su dva do tri puta više vrijednih katalitičkih materijala, platine, paladija, iridija, nego današnji.

Zbog toga su starija vozila često na meti kriminalaca – poput Mercedes-Benza E i S-klase, Audija A6 i A8 i BMW-a Serija 5 i 7. Među običnim automobilima posebice su na meti modeli Volkswagen, Opel, Ford, Renault… Tržište recikliranih materijala tradicionalno je povezano s podvozjem, gram platine trenutačno stoji 35 eura, poput zlata, gram paladija vrijedi 80 eura, iridija čak 800 eura. Proizvođačima koji kupuju reciklirane materijale važni su kakvoća i cijena skupocjenih katalitičkih materijala, za podrijetlo ne propitkuju… https://autoportal.hr/aktualno/panika-krada-automobilskih-katalizatora-sve-je-veci-crni-biznis-u-europi/

Očekivano, najviše slučajeva bilježi se u glavnim gradovima, no općenito vozila parkirana na većim javnim parkiralištima ostaju bez katalizatora. Poznati su i slučajevi u kojima su lopovi krali katalizatore iz trgovina rezervnih dijelova i auto radionica, u kojima se često krao i alat.Istovremeno, vjerujemo da sigurno ima slučajeva da vozači takve krađe niti ne prijave policiji, no tamo ističu da ne vode statističke podatke o broju katalizatora krađa pa nam nisu mogli dati podatak koliko je prijavljenih krađa doista riješeno, no u praksi postoje dvije skupine lopova. Prvi su oni koji kradu katalizatore s namjerom da ih ugrade u svoja vozila. Riječ je o skupom zamjenskom dijelu čija vrijednost, pogotovo ako se radi o originalnom zamjenskom dijelu, može premašiti 1000 eura. Neoriginalni dijelovi su, naravno, nešto jeftiniji, ali ćete za njih morati izdvojiti najmanje 100 eura.
 

Druga skupina su organizirane skupine. Prema navodima policije, oni navodno kruže u Europskoj uniji, gdje se može skupiti nekoliko katalizatora u jednoj noći na područjima s velikim brojem parkiranih vozila. Oni se onda obično potrgaju, rastave, a izuzetno skupi metali od kojih su napravljeni katalizatori (od kojih je najpoznatija platina, ali naravno ima i drugih) preprodaju.A kako se zaštititi od krađe? Policija dodaje: "Načini prevencije ovakvih kaznenih djela slični su drugim slučajevima prevencije automobilskog kriminala, npr. ugrađen sustav tehničke zaštite (auto alarm) sa senzorom vibracija, korištenje zaštićenih parkirališta s kontrolom pristupa i video nadzorom, osiguranje automobila s pokrićem za krađu dijelova. No, svjesni smo da nisu sve mjere moguće ili razumne za sve slučajeve."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.