Kad se nebo otvori...

Pljuskovi i promjenjivo vrijeme uvelike su odredili rezultate relija na Sardiniji. No, rasplet na vrhu jasno je pokazao koliko je uzak krug favorita i koliko je malo posada koje mogu barem razmišljati o pobjedi. To samo djelomično umanjuje vrijednost pobjede posade Neuville/Wydeagh...

Kad se nebo otvori... Red Bull Media pool
5. 6. 2023

Ono što je trebala biti utrka viškova  usred sezone, koja je polako utvrđivala favorite za naslov, pretvorila se u nezanimljiv reli koji je odlučen već u subotu poslijepodne. Kada se Ogier povukao i Neuville preuzeo vodstvo, bilo je jasno da do kraja nadigravanja ima samo prostora za taktičke poteze. Nauville i Lappi/Ferm (oba Hyundai) su morali ostati naprijed... Svi ostali su bili previše iza da bi se uopće usudili riskirati. Šteta. Šteta za reli i za prvenstvo. U takvim slučajevima jasno je da vrh mora biti puno širi ako serija želi dugoročno uspjeti. Potrebno je više producenata, više vrhunskih ekipa ili vozača da bi emisija bila stvarno bolja.
 

Kakav samo novi početak

Inače, krenulo je obećavajuće, jer su se poluumirovljeni Toyotin prvak Ogier (sa suvozačem Landaisom) te Esapekka Leppi i Janne Ferm stvarno borili za vodstvo. Nekoliko su puta mijenjali vodstvo, ali na kraju je sve pokazalo da će Ogier samo bolje uništiti svoje znanje i iskustvo. Ali kada su promijenili gume neposredno prije početka pretposljednjeg testa u subotu, pokrenuli su niz događaja koji su odlučili reli.Blato u kojem su radili ostalo je na Ogierovim trkaćim cipelama. I pri prvom ozbiljnijem kočenju noga mu je skliznula s papučice, kad je ponovno krenuo, već je bio predaleko... Kad je ugledao nasukanu Toyotu, Lappi je procijenio da preslabo klizi i smanjio ritam. Pogrešku koju je poništio Neuville, koji je vozio ispred njih. I tako preuzeo vodstvo. Od sada sve znate...

Vrijeme kad će novi igrači krojiti vrh

Inače, vrijeme je neizravno utjecalo na nekoliko odlazaka u mirovinu - Tanak (M-Sport Ford) je otišao u mirovinu zbog neispravnog senzora, kojeg je uništio u vožnji kroz vodenu prepreku (koja je gledano bila samo lokva), slično Katsuti, koji je uništio hladnjak , a ni Evans (oboje Toyote) nije prošao puno bolje (ali je mogao nastaviti). Čak je i Ogier nakon vožnje kroz rijeku na trenutak ostao bez snage, a Sordo je već u petak zakotrljao treći Hyundai.
 

WRC2 je još zanimljiviji od 1. automobilističko relijaške lige

Pet posada izmjenjivalo se u vodstvu od starta relija, što jasno govori koliko je širok vrh i koliko posada teoretski može biti u borbi za pobjedu. Vodeći Solberg je odlično startao, ali je slomio šasiju i odustao, preuzeo je Suuninen, pa mladi Pajari (kada je Finac slomio kotač), na kraju je sve izgledalo da će M-SPortov vozač Adrien Formaux odnijeti konačnu pobjedu , koji ovoga puta nije, nije bio dorastao prošlogodišnjem prvaku Andreasu Mikklesenu, a kada je sve nagovještavalo da će Formaux i Coria osvojiti naslov, prokockao je pola minute prednosti ponovno poskliznuvši po kiši. I predao pobjedu Mikkelsenu i Erikksonu, koji su jedva vjerovali. Uz pogrom favorita, dvojica Norvežana zauzela su ukupno peto mjesto, Sunninen do drugog, a Kajetanovicz do trećeg mjesta.

Preberite še: Bi plačali 76 tisočakov za Golf

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.