WRC: Nakon više od godinu dana, (opet) je uspio...

Estonac Ott Tanak, u Hyundaiju, svjetski WRC prvak iz 2019., lovio je formu dobrih godinu dana kako bi ponovno pokazao svoje majstorstvo. Na Sardiniji je u drugom dijelu relija bio klasa za sebe. A to je također rasteretilo ekipu iz Hyundaija, pogotovo nakon katastrofalnog početka sezone.

U ukupnom poretku i dalje premoćno vodi pobjednik iz Hrvatske, Kalle Rovanperä koji je s Toyota Yarisom završio kao peti na WRC Italiji.

WRC: Nakon više od godinu dana, (opet) je uspio... Red Bull
6. 6. 2022

Još u četvrtak nakon prve, pa u petak činilo se da će borba biti izjednačenija. No na prašnjavim, grubim i pješčanim, često kamenitim cestama prekrasnog talijanskog otoka očito je uz pravu brzinu trebalo pronaći stabilnost i umjerenost, izbjeći probleme i skrivene zamke na otoku, gdje je posadu mučila vrućina i naravno prašina. Brzo je postalo jasno da će najbolji biti onaj koji zna pronaći pravi balans između brzine i izbjegavanja nevolja.

Tanaku pomagali dve odpovedani preizkušnji

Da je Sardinija grub reli koji ne oprašta greške, također zbog povremeno velikih brzina i brzih promjena ritmova, prvi je osjetio vječni bijednik Thierry Neuville ove sezone sa suvozačem Martijnom Wydaegheom, dok je bio u iskušenju voziti u i20 Rally 1. izgubio je gotovo dvije minute nakon što je najbolje završio specijalni test u četvrtak. Nesreća nije zaobišla Evansa, koji je prebrzo uletio u rupu i automobil je probio rezervoar za ulje, pa je morao odustati. I tako su se u petak samo Ott Tanak sa suvozačem Martinom Jarevom i Espekkom Lappi (suvozač Janne Ferm), koji s Ogierom dijele Yarisa Rally1, stvarno natjecali za najbolja mjesta. Pred kraj dana Finac je uspio prestići Estonca koji se ugušio nad Hyundaijevim pogonom. A kad se činilo da će Lappi samo povećati vodstvo, a Tanak nije ni znao može li završiti, Estoncu je laknulo - posljednja dva brzinska proga su otkazana zbog kašnjenja (nesreća) i Lappi je dočekao subotu s 0 bodova, 7 sekundi prednosti!
 

Lappi odtrgal kolo in ...

Kad se činilo da je sve bliže tijesna utakmica Finska-Estonija, Lappi je na prvom subotnjem ogledu napravio kobnu grešku i otrgnuo stražnji lijevi kotač svog Yarisa i učinio Tanaku medvjeđu uslugu. Tank, koji se ne može pohvaliti da bi božica Fortuna često stajala uz njega, ostao je bez najraspoloženijeg suparnika, no iznenađujuće blizu bio je Craig Breen (M-Sport Ford Puma), koji je cijelo vrijeme branio treće mjesto protiv Danija Sorda (Hyundai), Evans i Neuville bili su daleko iza. Belgijanac bi još mogao doći do ozbiljnih bodova, ali nakon nekoliko obećavajućih trenutaka u subotu, konačno je prevrnuo svoj Hyundai. Ništa puno bolje nije odnio ni Evans koji je također u subotu morao dati otkaz zbog razbijene šasije.
 

Tanak i Jarveo tada se nisu predavali do kraja nadigravanja, niti su taktizirali te su nadigravanje završili s više od minute prednosti pred Breenom i Naglom, koji su na kraju uspjeli napraviti prvi ozbiljniji rezultat, a ujedno i dobili prvu brzinu test na makadamu.na kraju je malo posustalo,ali je bilo dovoljno za treće mjesto. Ekpin uspjeh s M-Sportom i Fordom mladi je Loubet nadogradio četvrtim mjestom, ali se dugo činilo da bi se mogao boriti za treće mjesto. opet) završio je slomljenim Puma Rally1. Iako iz M-Sporta kažu da ovo nije bila nesreća kao Monte Carlo ili Hrvatska, mladi Francuz trese tlo pod nogama.
 

Rovanpera rezervirano, WRC2 Rusu Grijazinu

Lider prvenstva i trostruki uzastopni pobjednik Kalle Rovanpera krenuo je prvi i otvorio natjecanje, no ni drugi ni treći dan se nije uspio probiti u prvi plan, tako da je peto mjesto dobar rezultat, definitivno dovoljan da zadrži ozbiljnu prednost - 55. bodova u prvenstvu. No, pobjednik se sada popeo na treće mjesto sa 62 boda, samo tri iza Neuvillea. Slično je dramatično bilo i u 'drugoj ligi', u prvenstvu WRC2. Očekivano, najviše je startao prvak Mikkelsen, a tik za njim pobjednik Hrvatske Yohann Rossel. No, Francuz je uspio spektakularno prevrnuti svoj Citroen i otvoriti vrata drugoj pobjedi Norvežaninu. No, Toksportov Škodin motor nije izdržao i Mikkelsen je drugi put zaredom dao ostavku. Pobjedu je odnio Rus Nikolaj Grijazin.

REZULTATI, WRC SARDINIJA:
  1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai) 3h12m02.3s
  2. Craig Breen/Paul Nagle (M-Sport Ford) +1m03.2s
  3. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai) +1m33.00s
  4. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (M-Sport Ford) +2m09.4s
  5. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota) +3m02.8s
  6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota) +4m02.6s

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.