VIDEO: Kim Jong-un jaše bijelog konja u novom propagandnom videu, u filmu i njegova teta nakon 6 godina "izolacije"

BIJELI KONJ, simbol dinastije Kim ponovi u akciji! Novi sjevernokorejski propagandni video prikazuje vođu Kim Jong-una kako jaše bijelog konja kroz šumu. Video naglašava njegove napore za jačanje gospodarstva, ali ignorira nedavna lansiranja raketa kojima se krše sankcije Ujedinjenih naroda, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

VIDEO: Kim Jong-un jaše bijelog konja u novom propagandnom videu, u filmu i njegova teta nakon 6 godina "izolacije" Korean Central News Agency
10. 2. 2022

Dokumentarac, koji je ovog tjedna objavila Sjevernokorejska vlada, naglašava Kimovu borbu za poboljšanje gospodarstva zemlje, koja se bori s godinama međunarodnih sankcija i blokada pandemije. Rachel Minyoung Lee, iz Program 38 North u Stimson centru, rekla je da video također prikazuje snimku Kima na bijelom konju, ključnog simbola dinastičke vladavine obitelji Kim, manje da se povezuje s nedavnim lansiranjem projektila Sjeverne Koreje i planovima za testiranje raketa.
 

Pjongjang je godinu započeo s rekordnih sedam testova oružja, uključujući lansiranje najmoćnije rakete od 2017., što je izazvalo bojazan da bi Kim mogao odustati od dugogodišnjeg moratorija na nuklearne i raketne testove dugog dometa.

Sjeverna Koreja je ponovno potvrdila svoju predanost vojnoj modernizaciji, unatoč izvješćima o rastu cijena hrane i rastućoj gladi u zemlji.

U svjetlu potonjeg, propagandni film spominje najveću nevolju u zemlji 2021. godine, prikazujući snimku Kim kako pažljivo silazi niz stepenice, dok narator opisuje kako mu je tijelo potpuno dehidrirano zbog teškog rada.

"Ovo je pokušaj humaniziranja Kim", rekao je Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

"Pokušavaju ga prikazati kao vođu koji voli svoj narod i stoga je često preopterećen i umoran", dodao je.

Sjeverna Koreja se također priprema za proslavu 80. godišnjice pokojnog vođe Kim Jong-ila i 110. rođendana osnivača Kima-il sunga. "Snimka Kim kako jaše bijelog konja podsjeća gledatelje da je Kim Jong-un potomak Kim Il-sunga", rekao je Yang. Drugi video snimci koje je državna televizija KCTV objavila ovog tjedna prikazuju Kimovu suprugu Ri Sol Ju i tetu Kim Kyong-hui u kazališnom događanju. Kyong-hui se tako ponovno pojavila u javnosti šest godina nakon pogubljenja svog supruga Yang Song Thaeka.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.