Kim Jong-un je "živ i zdrav", bar tako tvrdi sigurnosni savjetnik Južne Koreje

Moon Chung-in, sigurnosti savjetnik Južne Koreje izjavio je kako je sjevernokorejski vođa od 13. travnja u Wonsanu - turističkom gradu na istoku zemlje.

Kim Jong-un je "živ i zdrav", bar tako tvrdi sigurnosni savjetnik Južne Koreje Pixabay
27. 4. 2020

"Naša sigurnost u tu informaciju je čvrsta", rekao je Moon Chung-in, posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika, Moon Jae-in, u intervjuu za CNN u nedjelju. "Kim Jong-un je živ i zdrav."

Koncepcija o Kimovom zdravlju narasla je od njegovog upadljivog odsustva s proslave 15. travnja za rođendan njegovog djeda Kim Il-sunga, utemeljitelja "Sjevera" - najvažnijeg dana u političkom kalendaru zemlje.

Kim se nije javno pojavio otkad je predsjedavao sastankom politbiroa u Korejskoj radničkoj stranci 11. travnja. Njegova odsutnost izazvala je niz nepotvrđenih medijskih izvještaja o njegovom stanju, ali su dužnosnici u Seulu i Pekingu tvrdili da ne postoji ništa što bi ukazivalo da se Kim ne osjeća dobro.

"Nemamo što potvrditi i od sada nije otkriveno posebno kretanje u Sjevernoj Koreji", rekao je predsjednički ured Juga u izjavi prošli tjedan.

Špekulacije o Kimu pojačale su se nakon što je Daily NK, internetska stranica sa sjedištem u Seulu, koja zapošljava sjevernokorejske prebjege, tvrdila da se oporavlja nakon što je prethodno prošao "kardiovaskularni postupak" početkom ovog mjeseca. Pozivajući se na jedan neidentificirani izvor u zemlji, na stranici stoji kako Kim, za kojeg se vjeruje da ima 36 godina, treba na hitno liječenje zbog jakog pušenja i pretilosti.

Ubrzo nakon toga, CNN je izvijestio da Washington "nadzire obavještajne podatke" te da je Kim nakon "operacije" bio u "ozbiljnoj opasnosti", citirajući ono što je rekao anonimni američki dužnosnik. Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je odbacio izvještaje da je Kim bolestan, ali je odbio izjaviti kada je posljednji put bio u kontaktu s njim.

U ponedjeljak je službeni list Rodong Sinmun iz Sjeverne Koreje izvijestio da je Kim poslao poruku zahvale radnicima na divovskom priobalnom turističkom projektu Wonsan Kalma. Državni mediji posljednjih su dana objavili nekoliko izvještaja koja se odnose na izjave ili radnje poduzete u Kimovo ime, iako nijedno nije popraćeno njegovim fotografijama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.