Nevjerojatno: kako je Sjeverna Koreja ukrala Šveđanima 1000 automobila, a još je zanimljivije - svi ti auti i danas voze

Gotovo 50 godina Sjeverna Koreja Šveđanima duguje novac za 1000 automobila. Još je veće čudo da svi ti automobili i nakon pola stoljeća još uvijek voze! Riječ je o 1000 ukradenih vozila Volvo 144. Danas, s inflacijom i kamatama, dug iznosi nevjerojatnih 300 milijuna eura.
 

Nevjerojatno: kako je Sjeverna Koreja ukrala Šveđanima 1000 automobila, a još je zanimljivije - svi ti auti i danas voze Peter Anta / Pixabay
15. 2. 2023

Foto: Peter Anta from Pixabay / 유봉, yubong 정,Jenog / Pixabay

U najizoliranijoj zemlji na svijetu živi oko 26 milijuna ljudi. Iako imaju prilično dobro razvijenu cestovnu infrastrukturu, procjenjuje se da njihovim cestama vozi samo oko 30.000 automobila. Među njima je i 1000 ukradenih vozila Volvo 144.

Tank za vsakdanjo rabo

Jedan od najvećih švedskih brendova predstavio je svoj model 144 1966. godine i javnost je odmah bila impresionirana. Zbog sigurnosti i izdržljivosti automobila, koji su i danas glavni aduti Volva, model 144 dobio je nadimak tenk. Z. Bio je to prvi automobil koji je imao standardne sigurnosne pojaseve u tri točke na svim sjedalima. Zbog svojih kvaliteta godinama je bio i prvi izbor švedske policije.
 

1000 Volvov, prosim!

Početkom 1970-ih, sjevernokorejsko gospodarstvo je bilo u procvatu, a strane tvrtke su entuzijastično uvozile svoje proizvode. Godine 1974. Volvo je primio narudžbu za 1000 modela 144. Narudžba je bila dio većeg trgovinskog sporazuma između Sjeverne Koreje i Švedske, a odnosi između dviju zemalja u to su vrijeme bili toliko dobri da je Švedska bila prva zemlja na svijetu koja je veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji. Ubrzo nakon isporuke automobila situacija u ovoj zatvorenoj azijskoj zemlji se zaoštrila i Šveđani su shvatili da za njih vjerojatno nikada neće dobiti novac.

Še vedno v uporabi

Ukradeni automobili korišteni su kao taksiji i gotovo 50 godina kasnije rijetki posjetitelji Sjeverne Koreje još ih uvijek viđaju na cestama. Nitko ne zna kako Sjevernokorejci održavaju te automobile. Zbog međunarodnih sankcija zabranjen je uvoz mnogih proizvoda – uključujući i rezervne dijelove. Oni su možda bili na skladištu 50 godina, jer su bili dio izvornog sporazuma, možda su uvezeni u zemlju ilegalno ili su ih možda već uspjeli kopirati i sami proizvesti.

Najdražji Volvi na svetu?

Srećom, uvoz automobila je bio osiguran i Volvo nije oštećen. Međutim, Šveđani dva puta godišnje podsjećaju Sjevernu Koreju na dug. Danas, s inflacijom i kamatama, iznosi oko 300 milijuna eura. Šveđani također ni na koji način ne žele kazniti Sjevernu Koreju jer bi time narušili izvrsne diplomatske odnose s ovom zemljom, koji su njima i zapadnom svijetu iznimno važni.
 

 

Preberit

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.