Prodaje se automobil koji je švedski kralj dobio na poklon za 20. rođendan!

Nedavno je prodan i njegov Mercedes-Benz, no švedski kralj Karel XVI. Gustav se posebno kune u BMW. Auto koji se sada prodaje je "domaći proizvod".

Na aukciji očekuju između 50 i 60 tisuća eura.

Prodaje se automobil koji je švedski kralj dobio na poklon za 20. rođendan! Bilweb Auctions
4. 1. 2024

Napisao : Miha Rušnik

U rujnu smo pisali o Mercedes-Benzu 280 S, čiji je prvi vlasnik bila švedska kraljevska obitelj, a sada pišemo o još jednoj švedskoj "kraljevskoj kočiji". Ovaj put je riječ o automobilu koji je danas 78-godišnji monarh dobio na poklon za svoj 20. rođendan 1966. godine i samo nekoliko dana nakon što je diplomirao. Postoji li nešto što više pristaje mladom prijestolo nasljedniku od elegantnog coupea?
 

Dobio je Volvo P1800S, coupe sa 116 konjskih snaga (85 kW), ručnim mjenjačem i kožnim interijerom. Vozio ga je dvije godine, a onda ga zamijenio za plavi s jačim motorom. Ovaj koji se sada prodaje promijenio je nekoliko vlasnika, ali ima svu potrebnu dokumentaciju i poznatu povijest, a prešao je 73.000 kilometara. Auto je dosta vremena samo stajao u garažama, a prošle je godine u servisu pomogao i Volvo muzej.

Jedan od najposebnijih

P1800 u svim svojim inačicama (P1800S, P1800E i P1800ES) zasigurno je jedan od najposebnijih modela švedske marke. Otprilike 47.500 proizvedeno je između 1961. i 1973., a varijanta P1800ES (shooting brake stil karoserije) također je inspirirala modele 480 i C30.

Kraljevski Volvo vidio je i bolje dane; unutrašnjost je temeljna, a limarija je u boljem stanju jer je također kompletno prelakirana u prošlom stoljeću. Ovako ga je aukcijska kuća opisala: "Šarmantno i patinirano stanje s jasnim potencijalom za poboljšanje, ali ga lako zasjeni nepremostivo važno podrijetlo." Na aukciji očekuju između 50 i 60 tisuća eura.
 

Švedski kralj veliki je ljubitelj automobila, posebno BMW-a. Njegov najnoviji je plavi M8 Competition

Preberite 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.