Bauk covida 19 ponovo se širi Europom! Ljeto je pri kraju, stiže korona! Izniman porast zaraze koronavirusom, a posljednji alarm stiže nam iz susjedstva

I Nacionalni institut za javno zdravstvo Slovenije upozorava da zaražene osobe trebaju ostati kod kuće. U nekim slovenskim područjima potvrđena nova, vrlo zarazna podvrsta

Podverzija je već potvrđena u Novoj Gorici, Trbovlju i Zagorju.

Infekcija podvarijantom ima težak proces kod osjetljivih i osoba oslabljenog imuniteta.

Bauk covida 19 ponovo se širi Europom! Ljeto je pri kraju, stiže korona! Izniman porast zaraze koronavirusom, a posljednji alarm stiže nam iz susjedstva Alexandra_Koch from Pixabay
29. 8. 2023

Koronavirusne infekcije su u velikom porastu već nekoliko tjedana. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od covida u svijetu prošlog je mjeseca porastao za 80 posto, a u kolovozu je veći broj zaraženih zabilježen i u Sloveniji.

Nove verzije virusa covid- 19

Nekoliko novih podvarijanti kruži svijetom, nedavno je vrlo zarazna podvarijanta potvrđena u Sloveniji iris. Nacionalni zavod za javno zdravstvo (NIJZ) analizom virusa u otpadnim vodama prati pojavu novih varijanti.

Podverzija je već potvrđena u Novoj Gorici, Trbovlju i Zagorju. Infekcija podvarijantom ima težak proces kod osjetljivih i osoba oslabljenog imuniteta.

Pozornost struke prati i nova verzija novog koronavirusa BA.2.86 koju karakteriziraju najveće promjene odjednom - protein spike ima čak 35 mutacija. Svjetska zdravstvena organizacija još nije procijenila radi li se o zabrinjavajućoj varijanti. Ako to učini, dobit će novo ime – na redu je grčka abeceda črka pi.

Ako ste se zarazili budite oprezni i izbjegavajte bliske susrete

Nitko ne zna koliko je ljudi u Sloveniji zaraženo koronavirusom. Nacionalni institut za javno zdravstvo Primorskim novicama priznaje da u Sloveniji više ne postoji sustavno testiranje.

Testiranje se sada u Sloveniji preporučuje posebno za ranjive skupine, a o testiranju odlučuju liječnici. Slovenci koji ne pripadaju ranjivoj skupini mogu se testirati testovima za samotestiranje koji se mogu kupiti u ljekarnama. Za sada nema potrebe za ponovnom uspostavom punktova za testiranje, kažu u NIJZ-u, ali dodaju da će biti ponovno otvoreni ako nastave bilježiti izniman porast zaraza.

Iako obvezna izolacija više nije propisana, tijekom trajanja zaraze ne treba ići na posao, a nakon povratka na posao NIJZ savjetuje nošenje zaštitne maske do potpunog oslobađanja od svih znakova zaraze. NIJZ će u rujnu pripremiti ažurirane preporuke.
 

 
Od rujna prošle godine na snazi ​​su i u Sloveniji preporuke za cijepljenje protiv covida-19. Sezonsko docjepljivanje preporučuje se osobama starijim od 60 godina, osobito osjetljivim kroničnim bolesnicima i štićenicima domova za starije osobe.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.