Imate li ih i vi u svom domu? Hrvatsku i Sloveniju "preplavili" smrdljivi martini

Smrdljivih martina sve je više, navodno su "uvezeni iz Italije". Njima se bave posljednjih tjedan dana mnogi, a neuobičajena najezda ovih "smrdibuba" za sada nema pravog objašnjenja.

Kako zime postaju sve toplije, više smrdljivih martina preživljava i sklanjaju se u stanovima, kućama, kletima.

Tijekom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, pa se ne preporučuje gaženje i gnječenje smrdljivih martina.
 

Imate li ih i vi u svom domu? Hrvatsku i Sloveniju "preplavili" smrdljivi martini Martin Winkler / Pixabay
8. 10. 2022

I Hrvatima sve više smetaju smrdljivi martini, pravi smrdljivci. Hrvatska klima pogoduje alohtonim vrstama koje štete uglavnom voću i povrću. Zbog povoljne klime njihova se populacija znatno povećala. Kako zime postaju sve toplije, više smrdljivih martina preživljava.

Dolaze iz Italije

 
Pojava ovog štetnika osobito je raširena nakon vlažnih i toplih proljeća. Vidimo sve više alohtonih štitastih mramornih stjenica, posebice vrste vrtnih stjenica. Prvi put su primijećeni 2017. godine u Goriškom te u Istri. Došli su nam uglavnom iz Italije.

Ova vrsta se razmnožava dva puta godišnje, što uzrokuje veliku štetu u vrtu. Od ove vrste najveće štete trpi poljoprivredna proizvodnja. Za sada nema prirodnih neprijatelja, tako da je ništa ne sputava u ishrani biljkama. Smrdibube ne vole niske temperature, prežive samo one koje su dobro zaštićene od hladnoće. Radije se sklanjaju u blizini naših stanova.

Tijekom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, pa se ne preporučuje gaženje i gnječenje smrdljivih martina. Također se ne savjetuje uporaba insekticida, jer nisu opasni insekti. Učinkovito ih se možemo riješiti usisavanjem. Usišite sve rupe i mjesta gdje ste ih primijetili, samo obavezno odmah izvadite vrećicu u kojoj ih usisavate iz stana i iznesite ih van.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.