JEDNOM SUDAC, UVIJEK SUDAC! Europski parlament prekršio je s Evom Kailli temeljna prava i slobode i nisam htio sudjelovati u nečemo o čemu znam samo iz novina

ZAŠTO SAM GLASOVAO PROTIV! Mislav Kolakušić obrazložio zašto je jedini glasovao protiv smjenjivanja Eve Kailli, potpredsjednice Europskog parlamenta. Izazvao je nevjerojatno zanimanje javnosti kojoj nije jasno zašto on jedini nije sudjelovao u eliminaciji grčke zastupnice koja je jedna od protagonista afere "Qatar gate"!

- Potpuno mi je neprihvatljivo kršenje temelja prava, kao i postulata Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Rim , 4. XI. 1950.) koja u članku 6.2. (Pravo na pošteno suđenje) ističe: Svatko tko je optužen za kazneno djelo smatrat će se nevinim dok se njegova krivnja ne dokaže u skladu sa zakonom.

JEDNOM SUDAC, UVIJEK SUDAC! Europski parlament prekršio je s Evom Kailli temeljna prava i slobode i nisam htio sudjelovati u nečemo o čemu znam samo iz novina Foto: Alain ROLLAND / Copyright: © European Union 2022 - Source : EP
13. 12. 2022

Foto: Alain ROLLAND / Copyright: © European Union 2022 - Source : EP

Donosimo pismeno obrazloženje glasanja Mislava Kolakušića o Prijedlogu Konferencije predsjednika Europskoga parlamenta o razrješenju zastupnice u Europskome parlamentu Eve Kailli s dužnosti potpredsjednika Europskoga parlamenta, koje je priložio tijekom današnjeg glasovanja:

 

- U hrvatskome pravosuđu proveo sam više od 24 godine, bio sam sudac, te mi je stoga potpuno neprihvatljivo kršenje temelja prava, kao i postulata Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Rim , 4. XI. 1950.) koja u članku 6.2. (Pravo na pošteno suđenje) ističe: Svatko tko je optužen za kazneno djelo smatrat će se nevinim dok se njegova krivnja ne dokaže u skladu sa zakonom.

 

Ovime želim ukazati i na još jednu veoma važnu činjenicu. Do trenutka današnjega plenarnog glasanja, kao zastupnik u Europskome parlamentu, nisam primio nijedno pojašnjenje nikoga od mjerodavnih o ovome slučaju.

 

Dakle, trebao sam očito odlučiti i glasati temeljem novinskih napisa.

Grčka europarlamentarka, koja je osumnjičena za korupciju u vezi s Katarom, ostaje u pritvoru, a danas joj je Europarlament zapečatio sudbinu. Zanimljivo, protiv smjenjivanja bio je jedino hrvatski neovisni eurozastupnik.

Za smjenu optužene potpredsjednice glasalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je, dakle, samo hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić, dok je dvoje parlamentaraca bilo suzdržano.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasali smjenu potpredsjednice parlamenta Eve Kaile, osumnjičene za korupciju. Za smjenu je glasovalo 625 zastupnika, jedan je bio protiv, a dva su bila suzdržana. Prema poslovniku Europskog parlamenta, za razrješenje je potrebna dvotrećinska većina svih danih glasova.Zastupnici su o razrješenju potpredsjednika Kaila odlučili u skladu s člankom 21. poslovnika parlamenta koji jednoglasno je pokrenula konferencija predsjednika Europskog parlamenta nakon istrage u Belgiji.

Upletena u jedan od najvećih korupcijskih skandala u EU


Grčka europarlamentarka koja je uhićena u petak nalazi se u pritvoru i bit će optužena u istrazi zbog sumnje na korupciju u Europskom parlamentu povezanu s Katarom. U nedjelju su 44-godišnjoj Evi Kaili oduzete sve ovlasti i odgovornosti. Riječ je o jednom od najvećih korupcijskih skandala u povijesti Europskog parlamenta. Belgijski tužitelji istražit će navode o navodnom podmićivanju, pranju novca i pokušajima utjecaja na političke odluke u EU od strane Katara, koji je trenutno domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu. Belgijska policija privela je šest osoba od prošlog vikenda u sklopu istrage o tim optužbama. Zaplijenili su i 600.000 eura u gotovini, te telefone i računala.

Michael Claesa, europski tužitelj i dokazani borac protiv korupcije "stavio je iza rešetaka" zanosnu plavušu koja je ima strelovitu karijeru i koja je počela kao TV najavljivačica vijesti. Odvjetnik koji voli pisati krimiće stajao je karijere Evi Kailli.

Michaela Claesa bio je odvjetnik i u pravosuđu 20 godina, a u Europskom parlamentu s njim se ponose kao nepopustljivim i "tvrdim orahom" koji ne podnosi pritiske.

 
 "Najzgodnija voditeljica vijesti na svijetu" sa samo 44 godine vlasnica je brojnih nekretnina u Solunu i Ateni, a u Bruxellesu su joj nađeni puni koferi katarskog keša.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.