Fredu Matiću Srbija platila "izlet" te se našao na crnoj listi 53 europarlamentaraca koju predvode čuvena Grkinja Eva Kailli te rumunjski desničar Cristian-Silviu Bușo iz afere Qatargatea

SKANDAL I CRNA LISTA EP-a na kojoj je i hrvatski europarlamentarac!

Nakon što je pala Eva Kalili, potpredsjednica EP-a u čuvenom Qatargatea i 705 zastupnika Europskog parlamenta dobilo je naredbu da ispoštuju propis, da prijave darove koje su primili od trećih zemalja. I nije samo Katar taj koji je plaćao u naturi eurozastupnicima. Tako je Srbija platila "izlet" Fredu MatićuRoberti Metsoli, predsjednici EP, Izrael, Švicarska i Norveška...

Nakon Qatargatea, europarlamentarci jedan po jedan objavljuju svoje "zaboravljene darove" - za sada ih je dužnost obavilo jedva njih 321 od 705!

Besplatne izleti europarlamentaraca najviše su plaćali iz Izraela (30), Indije (23), UAE (16), SAD-a (13), Ujedinjenog kraljevstva (12), Švicarske (11), Bahraina (10), Rusije (10), Maroka (10), Qatara (9).

Eva Kaili, bivša grčka potpredsjednica Europarlamenta ulovljena s rukama u pekmezu. Zamjenica Roberte Metsole najveća je riba s najvećim plijenom, no i sama Metsola prijavila je "5 plaćenih izleta". Najpoznatiji na toj listi je rumunjski desničar Cristian-Silviu Bușo i kojeg su Katarani godinama plaćali, no nama je svakako najzanimljiviji Fred Matić.

Fredu Matiću Srbija platila "izlet" te se našao na crnoj listi 53 europarlamentaraca koju predvode čuvena Grkinja Eva Kailli te rumunjski desničar Cristian-Silviu Bușo iz afere Qatargatea وزارة العملn@MOLQTR / Twitter
20. 2. 2023

Foto: وزارة العملn@MOLQTR / Twitter

Najmanje 53 zastupnika u Europskom parlamentu prekršilo je kodeks ponašanja kasno prijavivši darove koje su primili! Ovu zastrašujuću i zabrinjavajuću informaciju donio je u svom najnovijem izvješću Transparency Inetrnetional, nevladina organizacija.  Među njima je i Fred Matić, hrvatski europaralamentarac iz grupe Socijaldemokrata koji je vjerovali ili ne, dva puta bio ugošćen i darivan od Srbije!

Eva Kaili, bivša grčka potpredsjednica Europarlamenta ulovljena s rukama u pekmezu. Zamjenica Roberte Metsole najveća je riba s najvećim plijenom, no i sama Metsola prijavila je "5 plaćenih izleta". Najpoznatiji na toj listi je rumunjski desničar Cristian-Silviu Bușo i kojeg su Katarani godinama plaćali, no nama je svakako najzanimljiviji Fred Matić.

https://transparency.eu/the-freebie-files/?utm_source=Transparency+International+EU&utm_campaign=c313508046-EMAIL_CAMPAIGN_2018_10_09_09_42_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_84c983ffdf-c313508046-157933365

Hrvatski europarlamentarac iz redova socijaldemoktrata zasad je jedni naš od 12 predstavnika koji je javno deklarirao da je bio "na izletu koji je netko treći platio". Tako je naveo u izvješću koje je predao sredinom siječnja da su ga 16. studenoga 2021. "častili" na Malti, a 19. prosinca pretprošle godine u Srbiji.

https://infogram.com/declaration-ranking-by-number-of-days-late-1hdw2jpdx0vvj2l

EU nakon izbijanja korupcijskog skandala pokušava uvesti reda

Nakon korupcijskog skandala, zastupnici u Europskom parlamentu mirno pokušavaju uhvatiti korak. Dobili su zadatak svi europarlamentarci objaviti putovanja koja su dobili na poklon. Između ostalih i iz Katara, no nije samo ova suspektna država s Arapskog poluotoka lobirala, plaćala i ugošćavala eurozastupnike i nije samo Eva Kaili, bivša grčka potpredsjednica Europarlamenta ulovljena s rukama u pekmezu. Zamjenica Roberte Metsole najveća je riba s najvećim plijenom, bar je se tako optužuje, no ni njena šefica nije a da nije osvanula na crnoj listi Transparency Inetrnetionala. I ona je sa suprugom i obitelji imala plaćena četiri noćenja u Norveškoj, a u još četiri navrata drugi su joj plaćali račune!!!

Ovu žurbu Europarlamenta da ustanovi tko sve sa strane još plaća europarlamentarce potaknuo je skandal vezan uz zemlju, Qatargate , nakon čije je eksplozije u istražni zatvor odvedena, između ostalih, i Eva Kaili, bivša potpredsjednica Europskog parlamenta , u čijoj je kući bila skrivena torba puna gotovine.

Jedan od zaboravnih predstavnika je po političkoj orijentaciji Rumunj, desnog centra Cristian-Silviu Bușoi, koji je između 2019. i 2021. bio predsjednik danas likvidirane EU udruge prijateljske Kataru.

 U e-mailu poslanom EUobserveru 12. prosinca prošle godine, njegov je ured naveo da Katarsko društvo prijateljstva, neslužbeno tijelo EP-a, nije moglo prisustvovati zbog ograničenja nametnutih zbog pandemije, ne samo s obzirom na njegovu zauzetost poslom kao moćni predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku bio je aktivan.

Također skrećemo pozornost da isti nije primao novčana sredstva, darove, potpore, niti je bio uključen na bilo koji drugi način, što je trebao izjaviti prije, za vrijeme i nakon mandata predsjednika prijateljskog društva, kao i prije i za vrijeme njegova članstva.

Označen je Bușoijev ured .

Međutim, tjedan dana kasnije, eurozastupnik je rekao: - Katar je financirao njegovu avionsku kartu za poslovnu klasu i četiri noćenja u hotelu Ritz Carlton u Dohi u veljači 2020.

Njegov ured još nije odgovorio na upit da objasni neslaganje.

Na temelju izjave Bușoija i ostalih zastupnika, dobiva se slika da se mnogi ljudi u Europskom parlamentu nisu pridržavali pravila koja su sami formulirali i time prekršili kodeks ponašanja zastupnika u Europskom parlamentu.

Obveza prijave


Prema propisima, europarlamentarci moraju prijaviti svaki događaj koji organizira treća strana na kojem im je put i smještaj platio netko drugi.

Rok za podnošenje prijava je zadnji dan u mjesecu koji slijedi nakon zadnjeg dana sudjelovanja na skupu.

NA TEMELJU TOGA, BUȘOIJEVA IZJAVA JE KASNILA TOČNO 1035 DANA.
U dva mjeseca koliko je prošlo od eksplozije u Qatargateu predane su 103 izjave. Sveukupno 321 od početka mandata pred tri i pol godine, izračunala je nevladina organizacija Transparency International EU sa sjedištem u Bruxellesu.

Dvije trećine obveznih prijava podnesene su s zakašnjenjem. Jedan od kasnih podnositelja datoteka povezanih s Katarom je Jose Ramon Bauza Diaz, španjolski liberalni član Europskog parlamenta.

Nakon Bușoija, Diaz je preuzeo odgovornu dužnost predsjednika Društva prijateljstva Europske unije i Katara.

Nikad ni od koga nisam dobio niti jedan euro za zagovor. Nikad nije ponuđeno
- odgovorio je predstavnik Diaz također 12. prosinca prošle godine EUobserveru koji ga je pitao je li dobio dar.

Katar je lani u ožujku kupio kartu za Bauzu Diaza u poslovnoj klasi i ugostio ga na jednu noć u hotelu Marriot Marquis City Center Doha - stoji u priopćenju predstavnika dostavljenom 12. siječnja ove godine. Podnošenje obvezne prijave kasnilo je 291 dan. Inače, Bauza Diaz zastupnik je koji je predao najviše izjava, čak osam, od "katarze" Qatargatea.

NAJMANJE 53 ZASTUPNIKA PREKRŠILO JE KODEKS PONAŠANJA EUROPSKOG PARLAMENTA, PREMA TRANSPARENCY INTERNATIONAL EU


Rekli smo: 'najmanje', jer je moguće da još ima zastupnika koji u svojim izjavama nisu izvještavali o događajima iz prošlosti”, napisali su analitičari na svom blogu.

Prije izbijanja Qatargatea, u cijelom sazivu Europarlamenta predano je ukupno 321 izjava. Skandal je poboljšao pamćenje zastupnika: za usporedbu, samo u posljednja dva mjeseca zaprimljene su 103 izjave.
 
 

Informacije sadržane u analizi Transparency Inetrnetional smatraju se točnima i objavljene su 13. veljače 2022. Na stranici integritywatch.eu ovi podaci svakodnevno je obnavljaju.

Skandal Qatargate koji je potresao Europski parlament u prosincu 2022. stavio je u središte pozornosti odnos između trećih zemalja i zastupnika u Europskom parlamentu.

Jedna od posljedica bila je bujica aktivnosti transparentnosti, pri čemu su zastupnici u Europskom parlamentu žurno objavili izjave o svom prisustvu na događajima koje su platile treće strane – poznatijim kao besplatni izleti. Godine 2013. uvedeno je pravilo kodeksa ponašanja zastupnika Europskog parlamenta prema kojem zastupnici moraju prijaviti svaki događaj organiziran od strane treće strane na kojem je njihove troškove putovanja, smještaja ili boravka platila ili nadoknadila treća strana.

To moraju učiniti najkasnije zadnjeg dana sljedećeg mjeseca nakon zadnjeg dana sudjelovanja na događaju.

Ovo dobro pravilo očito vrijedi samo na papiru, jer trenutno je takve radnje prijavilo svega 103 od 705 europskih parlamentaraca.  Jesu li navedeni jedini koji su se častili na račun trećih zemalja. Sasvim je izvjesno da nisu, baš kao što je i činjenica da su jedino oni prijavili takve darove. Izvjesno je kako među onih preostalih 602 europarlamentarca ima velik broj onih koji su se gostili poput Roberte Metsole, Jose Ramon Bauza Diaza,  Eve Kaili, Freda Matića...

Izvjesno je da se ovog pravila o susprezanju od uzimanja darova mnogi zastupnici u Europskom parlamentu ne pridržavaju.

Transparency International EU analizirao je sve izjave trećih strana o događajima (ili „putovanjima”) koje su podnijeli zastupnici Europskog parlamenta od početka sadašnjeg parlamentarnog saziva 2019.

Otkrili su kako je je od ukupno 321 deklaracije podnesene tijekom prve tri i pol godine tekućeg mandata, nevjerojatne 103 (ili 32%), predane tijekom dvomjesečnog razdoblja od početka Qatargatea. Očito da je eurozastupnike zasvrbjelo i da su se počeli češati gdje ih svrbi.

To znači da su najmanje 53 zastupnika u Europskom parlamentu prekršila kodeks ponašanja samog Parlamenta. Kažemo 'najmanje', jer možda ima zastupnika u Europskom parlamentu koji tek trebaju podnijeti deklaracije za prošle događaje. Umjesto amnestije ovih europarlamentaraca, kao što su neki sugerirali, EP bi ih trebao sankcionirati, kako bi dao primjer i osigurao da se to više ne dogodi. Sve to traži Transparency Inetrnetional u svom izvješću.
 


 

https://infogram.com/declaration-ranking-by-number-of-days-late-1hdw2jpdx0vvj2l

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.