Jedini Hrvat koji je osvojio Rally Monte Carlo! Gordinijima je "mazao" i generalsku partizansku djecu koja su u BMW-ima imali i 100 konja više

U Renault Sportu Jovicu Palikovića proglasili su čuvenim "Hrvatom i Gordinistom", ne bez razloga, jer osim što je osvojio u klasi najčuveniji Rally bio je i tvornički vozač Renaulta, baš kao i legendarni Jean Ragniotti, onovremeni Sebastien Loeb ili Alain Prost.

Na proslavi 50 godina Renault Sporta izazvao je oduševljenje i "metež" i glavna TV zvijezda TV France 1, Canale 5, Eurosporta...

Jedini Hrvat koji je osvojio Rally Monte Carlo! Gordinijima je "mazao" i generalsku partizansku djecu koja su u BMW-ima imali i 100 konja više Jovica Paliković / Renault Sport
28. 11. 2023

Napisao: Igor Stažić

Mnogi se vole nazivati najvećim od najvećih HR automobilista. On to za sebe nikad nije rekao, no mnogi jesu. Priča i danas tiho, staloženo i skromno o svojoj karijeri, a bio je i pobjednik čuvenog Monte Carla. Kad je kao naš test vozač pred koju godinu otišao nas zastupati na 50. obljetnici Renault Sporta, Marina Jelinek, PR u Renaultu, zavrtjela je u nevjerici glavom i nije znala što bi rekla, pa ispalila: - "Odi ti Igore."
Nekako sam joj morao približiti Jovicu i objasniti joj, ne samo njegove svjetske uspjehe, već i činjenicu da je s Gordinijima "mazao" generalsku partizansku djecu koja su u BMW-ima imali i 100 konja više. Uspio sam u naumu, no Marina je i dalje bila kolebljiva i u potpunoj nevjerici i šoku. Oprostili smo joj, jer ipak je ona mlada.
Bojala se i za svoju reputaciju, pa koga ona to šalje u društvo najboljih Reanultovih pilota svih vremana. Znao sam da nećemo falit, a već istog dana kad je sletio u Parizu pojavili su se TV intervju s jednim od najvećih Gordinista, s Jovicom Palikovićem. Već dok je izlazio iz zrakoplova prepoznao ga je Jean Ragniotti i pohrlio mu u zagrljaj i to kraj stotinjak "no name" uzvanika i pred mnoštvom kamera. Zabilježili su to Canal 5, TV F1, Eurosport... i nizale su se priče o Zagrepčancu, koji je bio u samom vrhu tvorničkih Renaultovih pilota ikada. Jean Ragnotti ga je prihvatio ko brata, zagrlio ga, izljubio i nije ga gubio iz vida svo vrijeme, pa tako potom i na stazi gdje su ponavljali svoja umijeća za okupljene goste i novinare. Francuski reli-vozač, koji je nastupao za momčad Renault bas kao i Jovica, vozio je na 41 utrci Svjetskog prvenstva u reliju, pobijedio na tri, dok je na devet završio na pobjedničkom podiju. Pobijedio je 1981. na Reliju Monte Carlo, te 1982. i 1985. na Reliju Korzika.

On je i danas svojevrsni Sebastien Loeb, ikona francuskog auto moto sporta koja je i poput Prosta i drugih njihovih veličina, ali nešto stariji. S Jovicom ruku pod ruku, s bolidom do bolida podsjećali su na dane kad su oni, baš kao i Renault, harali svijetom relija. Već sljedećeg dana pune su ih francuske novine bile. Nakon svega, Marini Jelinek iz HR Renaulta više nisam morao objašnjavati zašto sam baš našeg Jovicu poslao na Formula 1 stazu "Circuit Paul Ricard - Le Castellet" da nas predstavlja. Zvonili su i njoj telefoni, jer učinila je sjajan posao, zainteresirala je svjetsku javnost s ljudinom kojeg su nazvali "Hrvatom i Gordinistom!"

Nikad bolje promocije od HR Renaulta i jednog hrvatskog sportaša. I ne bez vraga zato se Jovica s pravom naziva legendom europskog auto sporta, a uz sve to je još i veliki gentelman.
Pošalješ Jovicu k'o reportera na obljetnicu Renault sporta u Francusku, a on od lovca postao lovina!
Bravo Jovica!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.