Euro nikad slabiji u odnosu na dolar! Amerikanci, Kinezi, Švicarci..., profitiraju od rata u Ukrajini, dobra stara Europa u teškoj krizi! Je li vrijednost eura već na razini dolara?

Hrvatska u eurozoni na dan sunovrata europske monete! Europske su burze u minusu, čime se vrijednost eura približila vrijednosti američkog dolara.
 

Euro nikad slabiji u odnosu na dolar! Amerikanci, Kinezi, Švicarci..., profitiraju od rata u Ukrajini, dobra stara Europa u teškoj krizi! Je li vrijednost eura već na razini dolara? geralt / 24697 /pixabay
13. 7. 2022

Foto: geralt / 24697 /pixabay

Burzovni indeksi diljem Europe su na početku današnjeg trgovanja u minusu, nakon što su dolar i euro sve bliže izjednačenju, što se nije dogodilo od 1999. godine, kada je stvorena zajednička europska valuta.
 

Ulagači sve više očekuju da će eurozona pasti u recesiju.

U odnosu na dolar euro sve više gubi na vrijednosti 

Euro nastavlja gubiti vrijednost u odnosu na dolar. "Gospodarski rast se ove godine pokazao prilično otpornim. Ipak, možemo očekivati ​​određeno smanjenje gospodarske prognoze za ovu godinu, a za sljedeću još više, jer ima puno neizvjesnosti i rizika", rekao je u ponedjeljak kada stigao je na sastanak ministara financija država eurozone, rekao je izvršni potpredsjednik komisije Valdis Dombrovskis.

Za zajedničku europsku valutu prijepodne je na Frankfurtskoj burzi trebalo oduzeti 1,0005 dolara, što je 0,39 posto manje nego prvog dana tjedna, čime se vrijednost dviju valuta približila izjednačenju. ECB je u ponedjeljak postavio referentni tečaj na 1,0098 USD.
 

Vrijednost eura pada i zbog smanjenih isporuka ruskog plina Europi, što je posljedica radova na održavanju plinovoda Sjeverni tok 1 koji su počeli u ponedjeljak, što povećava strah od recesije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.