Mitsubishi se sigurno povlači iz Europe, a slične najave stižu i iz Nissana - Renault bježi iz Azije

Veliko preslagivanja na svjetskoj automobilističkoj sceni. Zbog optimiranja troškova zajednička kompanija Renault-Nissan-Mitsubishi ne samo da specijalizira proizvodnju za svaki brend, ona oslobađa i tržišta jedni drugima

Mitsubishi se sigurno povlači iz Europe, a slične najave stižu i iz Nissana - Renault bježi iz Azije Arhiv AM
27. 7. 2020

Marka Mitsubishi u novije se vrijeme smatra jednom od najprepoznatljivijih u Hrvatskoj i Europi uopće. Posljednje, ali ne najmanje bitno, njihovi automobili dostižu vrh klase samo u nišnoj klasi poluteretnih vozila, gdje zauzimaju drugo mjesto nakon prodaje (s L200), a relativno dobru prodaju bilježi i Plug-in hibridni Outlander. Istovremeno, posljednjih godina posvećuju više vremena nego osvježavanju postojeće flote predstavljanju novih modela. Kako se ispostavilo, niti jedan novi automobil u budućnosti neće stići u Europu iz Mitsubishija.

Prema britanskom Autocaru, očekuje se da Mitsubishi prestane predstavljati nove modele u Europi, a najvjerojatnije i u Sjevernoj Americi. Nadalje, očekuje se čak potpuno povlačenje s oba tržišta, gdje marka ima samo jedan, odnosno 0,9% tržišnog udjela, respektivno. Na domaćem tržištu ili na tržištima jugoistočne Azije očekuje se da će taj udio biti mnogo veći, točnije 6,4 posto, zbog čega se očekuje da će ova zemlja u budućnosti dobiti najviše pažnje.

Optimizacija businessa

Očekuje se da će Mitsubishi do 2022. osigurati „održivi rast prihoda“, što će se, osim povlačenja s pojedinih tržišta, postići i zatvaranjem nekih zastupnika i drugim mjerama, poput promocije dijeljenja vozila. Britanski predstavnik japanske marke nije potvrdio takve planove, ali su za spomenutu internetsku stranicu izjavili da tvrtka barem za sada neće prestati prodavati nova vozila.

Mitsubishi je dio Nissan-Renault grupe i nije jedina marka skupine koja se u budućnosti očekuje povlačenje s pojedinačnih tržišta kako bi se optimizirali novčani tokove. Pojavile su se i informacije da se Nissan također povlači iz Europe, a istovremeno se Renault povlači s kineskog tržišta osobnih automobila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.