Bježanija autoindustrije iz Rusije! Nitko iz straha ne želi kupiti novi auto, a sad i KIA slijedi Renault, Nissan, Volkswagen, Toyotu, Mazdu...

Još jedna važna marka automobila napušta Rusiju! U proteklom razdoblju čak četiri od 25 najprodavanijih modela na ruskom tržištu nosila su njihov znak. KIA se smatra drugim najprodavanijim automobilskim brendom u Rusiji! Pitanje je što donosi budućnost bratskom joj Hyundaiju?

Bježanija autoindustrije iz Rusije! Nitko iz straha ne želi kupiti novi auto, a sad i KIA slijedi Renault, Nissan, Volkswagen, Toyotu, Mazdu... kia
26. 10. 2022

Napisao: Jure Šuica

Rusko tržište automobila doživjelo je popriličnu devastaciju u posljednjem razdoblju, jer su se mnoge marke oprostile od njega zbog sukoba u Ukrajini. Kako bi se potpuno distancirali od sukoba, već su od ožujka tamošnje tržište napustila važna imena za domaće kupce poput Volkswagena, Toyote, Nissana, Mazde, Renaulta i Nissana, da spomenemo samo neke. Sada se, prema pisanju portala Automotive News Europe, ovoj tvrtki pridružila i Kia, čija odluka, s obzirom na to da je pod okriljem Hyundaija, naravno ne čudi, ali je definitivno riječ o brendu koji je bio prilično popularan među domaćim kupcima. Među 25 najprodavanijih automobila na tržištu našla su se čak četiri Kijina modela, a predvodi ih model Rio koji je lani uvjerio 82.941 kupca. Ove je godine ta brojka znatno manja, jer je ukupna prodaja vozila marke (koja se smatra jednom od najbrže rastućih u Europi, a tržišni udio raste iz mjeseca u mjesec) pala za čak 65 posto. Kia se smatra drugom najprodavanijom markom u Rusiji.

Skrbiti će i nadalje za postprodaju

Prema Woo-Jeong Joou, izvršnom direktoru marke, agresija u Rusiji imala je značajan negativan utjecaj na tržište automobila, jer se ljudi boje kupovati nove automobile. Iduće godine moglo bi doći i do potpunog zatvaranja domaćeg tržišta automobila.
 

Iako korejska marka automobila svoje automobile proizvodi u tvornici u Sankt Peterburgu, gdje se automobili proizvode uz vozila Hyundai, ako se situacija nastavi pogoršavati, ubuduće će se baviti samo nabavom rezervnih dijelova za postojeća vozila. Tako bi najvjerojatnije bilo dok se situacija ne smiri. O potpunom povlačenju Kije i svih njezinih aktivnosti zasad nema govora.

Sve se svodi na Avtovaz i dolazak Kineza

Avtovaz, najveći ruski proizvođač automobila, najavio je dodatni tjedan odsustva za radnike zbog nedostatka stranih dijelova, točnije poluvodiča. Prodaja automobila u Rusiji pala je u svibnju za 83,5 posto, objavilo je u ponedjeljak Udruženje europskih poduzeća (AEB), a cijene novih automobila porasle su u prosjeku za 50 posto.

Novim Lada Grantama koje proizvodi Avtovaz nedostajat će ključne sigurnosne značajke, uključujući sustave protiv blokiranja kotača i zračne jastuke, kao i ograničenja emisija i satelitske navigacijske sustave.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.