Iz nuklearke Fukushima Japanci će ispustiti u more milijun tona otpadne vode koja je 10 godina od katastrofe zarobljena u reaktorima

Japan je odlučio ispustiti više od milijun tona otpadne vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u more nakon pročišćavanja. Odluka koju je Japanska vlada donijela nakon višegodišnjih rasprava naišla je na protivljenje kako u lokalnoj zajednici, tako i među susjednim zemljama. Vlada premijera Yoshihide Suge donijela je odluku deset godina nakon najgore nuklearne nesreće u zemlji, kada je Japan prvo pogodio razorni potres, a potom i tsunami. U nuklearnoj elektrani Fukushima nedostatak električne energije za napajanje rashladnog sustava uzrokovao je topljenje jezgre i ispuštanje radioaktivnosti u okoliš. Od tada je operater Tokyo Electric Power nastavio hladiti reaktore vodom i potom skladištiti otpadne vode u više od 1.000 velikih spremnika. Do sada je akumulirano preko 1,2 milijuna tona vode koja se pročišćava složenim postupkom filtracije. Time se uklanja većina radioaktivnih elemenata, a neki ostaju, uključujući tritij.

Iz nuklearke Fukushima Japanci će ispustiti u more milijun tona otpadne vode koja je 10 godina od katastrofe zarobljena u reaktorima Fukoshima nuclear
13. 4. 2021

Ekološke skupine poput Greenpeacea dugo se protive ispuštanju otpadnih voda u more. Zajedno s raznim skupinama civilnog društva i stručnjacima, oni optužuju vladu da ne poštuje ljudska prava i interese. Sličnog su stava zauzeli i u domaćem ribarstvu, gdje su zabrinuti da potrošači neće htjeti kupiti ribu s tog područja.

Kritične su i susjedne zemlje. Južna Koreja sazvala je krizni sastanak nakon kojeg je vlada izrazila "veliko žaljenje" zbog odluke japanske vlade.
S japanske strane "veliku zabrinutost" izrazila je i Kina koja želi "zaštitu međunarodnih javnih interesa te zdravlje i sigurnost naroda Kine". Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian pozvao je Japan da se ponaša odgovorno.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.