Talijanski premijer poslao ozbiljnu poruku: Rizik od urušavanja Europske unije je stvaran

Rizik urušavanja EU zbog krize uzrokovane koronavirusom “stvaran je”, upozorio je u četvrtak talijanski premijer Giuseppe Conte uoči kratkog sastanka ministara financija EU.

Talijanski premijer poslao ozbiljnu poruku: Rizik od urušavanja Europske unije je stvaran © European Union 2020
10. 4. 2020

Conte je za BBC rekao da pandemija i posljedične ekonomske i socijalne posljedice predstavljaju “veliki izazov za opstanak Europe”.

Upozorio je: “Ako naš odgovor ne bude snažan i jedinstven, ako Europa ne uspije smisliti monetarnu i financijsku politiku primjerenu za najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata, sigurno neće biti razočarani samo Talijani, već i europski građani. “

Italija se snažno zalaže za udruživanje duga svih zemalja eurozone putem takozvanih koronaobveznica – prijedlog koji su odbacile Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska.

Conteovo upozorenje ponovio je bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je u četvrtak za austrijski list Der Standard izjavio da je europski duh u opasnosti ukoliko europski čelnici ostavljaju građanima dojam da se zakopavaju u rovove.

Međutim, iako je Juncker rekao da podržava talijanski poziv na koronaobveznice, “u načelu”, savjetovao je protiv njih, jer bi dogovor o njima i primjena trajali duže od šest mjeseci.

Sastanak ministara financija početkom ovog tjedna raspao se nakon što kompromisni prijedlog, koji zagovara Njemačka, nije dobio jednoglasnu podršku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.