Ispitivanja na hrčcima dokazala da uporaba maski smanjuje širenje COVID-19

Testovi na hrčcima pokazali su da uporaba maski smanjuje širenje COVID-19. Studija znanstvenika sa sveučilišta u Hong Kongu objavljena je u časopisu Medicalxpress.

Ispitivanja na hrčcima dokazala da uporaba maski smanjuje širenje COVID-19 Pixabay
19. 5. 2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge zdravstvene organizacije u svojim preporukama ne preporučuju upotrebu medicinskih maski, navodeći da svakodnevno nošenje nemaju značajan učinak. Umjesto toga, organizacije predlažu da se maske prepuste liječnicima koji su na čelu borbe protiv epidemije.

Novo istraživanje pokazalo je da maske štite od nove vrste koronavirusa učinkovitije nego što se prethodno mislilo. U svom radu, istraživači su testirali mogu li medicinske maske ometati nabijeni COVID-19 sa ili bez simptoma infekcije drugih.

Da bi to učinili, znanstvenici su u kavez pored kaveza sa zdravim životinjama smjestili hrčke umjetno zaražene novom vrstom koronavirusa. Između stanica upotrijebljen je netkani filter koji se koristi u proizvodnji medicinskih maski.

Rad je pokazao da se pri korištenju maski beskontaktni prijenos virusa može smanjiti za više od 60%.

U slučajevima kad se nisu koristile maske, dvije trećine zdravih hrčaka zarazilo se u roku od tjedan dana. Stopa infekcije pala je na nešto više od 15% kada su znanstvenici filter stavili u kavez sa zaraženim životinjama, a oko 35% kada je filter bio u kavezu sa zdravim životinjama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.