Irski regulator kaznio Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Irski regulator "Data Protection Commission", vodeći regulator u EU-u za tehnološke divove poput Twittera, Facebooka, Applea ili Googlea, kaznio je Twitter globom od 450 tisuća eura zbog kršenja europskih pravila o privatnosti.

Irski regulator kaznio Twitter zbog izlaganja privatnih podataka Unsplash
16. 12. 2020

Irski regulator objavio je u utorak da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog tehničke pogreške u twitterovoj aplikaciji za android 2019. godine, koja je izložila zaštićene “tvitove” nekih korisnika u javnosti. Riječ je o prvoj takvoj kazni koja je izrečena američkoj mreži prema novom sustavu Europske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije (GDPR), irski regulator “Data Protection Commission” je vodeći regulator za tehnološke divove poput Twittera, Facebooka, Applea ili Googlea u Europskoj uniji jer se sjedišta tih tvrtki za Europu nalaze u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sustavu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konzultira druge nacionalne regulatore u Europskoj uniji.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim tvrtkama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do 4 posto globalnog godišnjeg prihoda tvrtke ili 20 milijuna eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.