Sud EU-a poništio odluku Europske komisije da Apple mora vratiti 13 milijardi eura

Europska komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao "selektivnu ekonomsku prednost" koju mu je dala irska država poreznim olakšicama, izjavio je Sud EU-a u svom priopćenju u srijedu.

Sud EU-a poništio odluku Europske komisije da Apple mora vratiti 13 milijardi eura Pixabay
15. 7. 2020

Sud EU-a poništio je odluku Europske komisije iz kolovoza 2016. godine prema kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski proračun. 

Komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao “selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država poreznim olakšicama, izjavio je Sud EU-a u svom priopćenju u srijedu.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je nakon objave presude da će Komisija pozorno proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima. Poručila je da glavna izvršna agencija Europske unije smatra da sve tvrtke trebaju plaćati pravedan dio poreza. 

Ako neka zemlja članica da nekoj multinacionalnoj kompaniji porezne olakšice koje nisu dostupne njezinim konkurentima, to šteti pravednom tržišnom natjecanju u EU-u. To također lišava javnu riznicu i građane sredstava za prijeko potrebna ulaganja”, istaknula je Vestager.  

Europska komisija je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski proračun zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila. Nakon trogodišnje istrage Komisija je zaključila da je američka tvrtka na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj.

Komisija je tada utvrdila da je “selektivni pristup omogućio  Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003., što je 2014. palo 0,005 posto” i da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što im je omogućilo da plate manje poreza u odnosu na druge tvrtke.

Današnja presuda Suda EU-a u korist američkog diva Applea je veliki udarac za Vestager koja je u prethodnom, ali i u sadašnjem sastavu Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje i koja je zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala iznimno popularna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.