Irski premijer ponovno radi kao liječnik kako bi pomogao u borbi protiv koronavirusa

Irski premijer Leo Varadkar ponovno se registrirao kao zdravstveni djelatnik. Jedanput tjedno opet će raditi kao liječnik kako bi dao "bar mali doprinos" u borbi protiv pandemije Covida-19.

Irski premijer ponovno radi kao liječnik kako bi pomogao u borbi protiv koronavirusa © European Union 2020
6. 4. 2020

Irski premijer Leo Varadkar radit će jedanput tjedno kao liječnik kako bi dao svoj doprinos u borbi protiv pandemije Covida-19. Glasnogovornik njegovog ureda potvrdio je u nedjelju da se Varadkar ponovno registrirao kao zdravstveni radnik te da je stavio svoje usluge na raspolaganje nacionalnoj zdravstvenoj službi (HSE) u području koje obuhvaća njegova specijalizacija.

“Dr. Varadkar je od prošloga mjeseca ponovno u registru liječnika. Mnogi članovi njegove obitelji i prijatelji rade u zdravstvenom sustavu. Želio je dati bar mali doprinos”, izjavio je vladin glasnogovornik u razgovoru za medije.

Irski list Irish Times, koji je prvi izvijestio o Varadkarovim planovima, piše da bi irski premijer trebao raditi telefonske konzultacije s pacijentima koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom.

Varadkar dolazi iz obitelji zdravstvenih djelatnika. Sin je liječnika, imigranta iz Indije, i medicinske sestre, a i njegov životni partner te dvije sestre i njihovi supruzi također rade u zdravstvu. Irski je premijer radio kao liječnik opće prakse prije nego što je napustio tu profesiju kako bi se posvetio političkoj karijeri u stranci desnog centra Fine Gael, a kasnije i kao premijer. 

Irska je prošlog mjeseca porukom “Tvoja te zemlja treba” pokrenula novačenje za zdravstvenu službu uputivši poziv svim zdravstvenim djelatnicima koji trenutačno ne rade da se ponovno registriraju i aktiviraju u sustav. Tisuće studenata medicine, medicinskih sestara, liječnika i drugog osoblja, od kojih su mnogi bili i u mirovini, odazvalo se tom pozivu.

U Irskoj je dosad od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 158 ljudi, a zaraženo ih je oko 5.000.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.