Ima li mjesta za druga Tita na ulicama Zagreba? Gotovac: - "Vratit ćemo Trg Maršala"! Ivica Miškulin: - “Nema takvima mjesta u društvu”

SKANDALOZNA ILI POHVALNA INICIJATIVA SDP-a? Ivica Miškulin je zgrožen, a Hrvoje Klasić tvrdi da “ako ime trga dijeli ljude, možda treba razmisliti”. O povratku Trga maršala Tita na zagrebačke ulice koju zagovara šef ZG SDP-a Viktor Gotovac oštro se sukobila dva povjesničara, jedan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a drugi s Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagreb

Ima li mjesta za druga Tita na ulicama Zagreba? Gotovac: - "Vratit ćemo Trg Maršala"! Ivica Miškulin: - “Nema takvima mjesta u društvu” N1 screenshoot
1. 6. 2022

Povjesničari Ivica Miškulin  i Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu bili su gosti emisije na N1 "Izvan okvira".

 “Ako ime trga dijeli ljude, možda treba razmisliti”
Puno reakcija je izazvala inicijativa predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca koja je sada i formalno uvrštena u proceduru, da se vrati ime Trg maršala Tita. SDP-ovi koalicijski partneri iz Možemo! nisu baš oduševljeni. Gotovac smatra da Tito mora imati trg jer je doveo Hrvate na pobjedničku stranu.

“Mislim da u ovom trenutku treba biti svjestan i raditi društvene kompromise. Ako imenovanje trga dijeli tolike ljude, možda bi u ovom trenutku trebalo razmisliti. Treba govoriti o Titu, pisati, proučavati, ali možda trebamo izbjegavati teme koje baš toliko polariziraju”, smatra Klasić.

O Titu: “Nema takvima mjesta u društvu”


Dodaje da bi to u ovom trenutku bio nepotreban čin koji bi nepotrebno podijelio društvo.

“Malo sam žalostan što je drug Tito postao jedna kovanica u međusobnom nadmurdivanju koalicijskih partnera u Zagrebu. Očito je da SDP želi povratiti nešto izgubljeno. Smatram da nitko tko je bio na čelu nedemokratskog režima ne može dobiti neku vrstu simobla, ulicu ili nešto; i netko tko je odgovoran za masovna kršenja ljudskih prava”, kazao je Miškulin.

“Nema takvima mjesta u društvu”, dodao je.

“Meni ovo zvuči kao kad Vučić, kad iz Srbije ne znaju što će pa se vrate na Oluju i Jasenovac, to je nekako homogenizirajuće za biračko tijelo. Dosta je više toga, dosta je da se političari pozivaju na prošlost kad ne znaju što će”, naveo je Klasić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.