32.500 migranata Slovenci su ulovili na granici sa HR i "vratili" nam ih, a Božinović tvrdi kako nismo hot-spot za izbjeglice

Svaki dan u naseljima Rigonce, Dobova i Obrežje (Bregana), gdje je najkritičnije, slovenska policija "procesuira" i do 200 migranata koji pokušavaju ilegalno priječi u RH i u velikom broju slučajeva uredno nam ih vraća!

Samo u ovoj godini Slovenci su u pokušaju ilegalnog prijelaska granice sa Hrvatskom zaustavili nevjerojatnih 32.500 migranata. Balkanska je ruta u punom zamahu.

Istovremeno ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je da Hrvatska u ovoj godini bilježi pojačani pritisak migranata, no istaknuo je da je stanje pod kontrolom i da neće dopusti da Hrvatska postane hot-spot za migrante. Praksa ga opovrgava.

32.500 migranata Slovenci su ulovili na granici sa HR i "vratili" nam ih, a Božinović tvrdi kako nismo hot-spot za izbjeglice REUTERS/Jon Nazca JON NAZCA
21. 9. 2023

Posljednjih se dana u slovenskoj javnosti sve češće spominje pitanje povećanog broja ilegalnih prelazaka granice. Prije svega, na sjednici DZ-a prije nekoliko dana prisustvovali smo razgovoru premijera Roberta Goloba s oporbenim zastupnicima (uglavnom iz redova SDS-a), koji su upozorili da je broj ilegalnih prelazaka kritičan i mnogo veći nego u proteklom razdoblju za vrijeme njihove vlade. Na optužbe je slovenski premijer odgovorio da je to problem cijele Europske unije, čime je na neki način skinuo odgovornost za novonastalu situaciju. Iznio je svoje stavove zastupnicima i predsjednici, a poslao je i pismo u kojem opisuje trenutna sigurnosna situacija i predloženi sljedeći koraci. Oporbenjaci sve prate i kroz zbivanja u Italiji, koja ima problema sa stalnim protokom ilegalnih migranata koji dolaze preko otoka Lampedusa. Zajedno s talijanskom vladom rješenje je tražila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, što je prestrašilo oporbu koja smatra da nakon smirivanja situacije i jurnjave u Italiju balkanska ruta za ulazak migranata bit će preopterećen.

Javili su sse brojni slovenski političari

Ovih su se dana oglasili i neki drugi državni dužnosnici, među kojima i državni tajnik u MVEP-u Marko Štucin, koji je samo ponovio riječi premijera Goloba sa saborske sjednice.

U međuvremenu, novoimenovani ravnatelj policije Senad Jušić pozvao je hrvatsku policiju na pojačanu suradnju na zajedničkoj granici kako bi se smanjio broj ilegalnih prelazaka i zaštitilo lokalno stanovništvo na najkritičnijim područjima.

U Posavju pooštren nadzor

Nakon svega pojedini mediji danas su objavili da je slovenska policija u Posavju pojačala nadzor na najkritičnijim mjestima gdje ima najviše ilegalnih prelazaka. Policijska uprava Novo mesto predstavila je mjere za smanjenje migracijskog opterećenja na području Posavine. Policija nastoji prebjege presresti što bliže granici, kako ilegalni migranti ne bi ušli u naselja i stvarali probleme lokalnom stanovništvu.

Policajci su drastično uspjeli smanjiti broj prelazaka migrantaov

U Posavju, u naseljima Rigonce, Dobova i Obrežje, gdje je najkritičnije, ove je godine već zabilježeno oko 32.500 ilegalnih prelazaka, a prema podacima koje su iznijeli, policija je na tim područjima pojačala nadzor i tehnička sredstva. Ono što bi Posavce sada moglo razveseliti je da je policija nakon poduzetih mjera objavila da se broj ilegalnih prelazaka smanjio za tri puta te da sada granicu ilegalno prijeđe između 120 i 200 migranata dnevno. Javnosti su se obratili i policijski službenici koji su istaknuli kako su uočili da su i prije ulaska Hrvatske u schengenski prostor migracijski tokovi preusmjereni s područja Bele krajine na područje Posavine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.