Čekamo sat vremena da platimo jedan euro! Sve ludosti hrvatskih autocesta i kako izbjeći gužve na hrvatskim naplatnim kućicama?

Šengena nema, no sad turizam "bremzaju" hrvatske autoceste! IDIOTARIJE cestara KOČE HR TURIZAM i još puno toga. Rješenja postoje, a najučinkovitije je skrenuti na regionalne ceste. Otkrivamo kako skratiti putovanje, kako uštediti novac i vrijeme na prijelazima Sočergo, Brtonigla, Bregana...

- Dao bih i 10 eura samo da ne moram kao budala čekati i više od sat vremena samo da bih platio cestarinu od pišljivog eura i to na temperaturi od gotovo 40 stupnjeva, riječi su njemačkog vozača Dietricha Kunza, koji se nije mogao načuditi jednoj od najvećih hrvatskih gluposti svih vremena.

S obzirom na to da nakon Šengena više ne moramo čekati na granicama, stanje u redu na naplatnim kućicama je prilično frustrirajuće. Pogotovo ako čekamo plaćanje samo 1 eura cestarine. Pogledajte alternativne pravce na zemljovidima i uštedite i novac i vrijeme.

Rješenje su izbjegavanje autocesta sa Slovenijom na samoj granici. Tako preko Buzeta do graničnog prijelaza vozite preko Sočergo, a možete i preko Brtonigle i Buja do Dragonje. Jednako tako izbjegnite i plaćanje autoceste na Bregani...

Čekamo sat vremena da platimo jedan euro! Sve ludosti  hrvatskih autocesta i kako izbjeći gužve na hrvatskim naplatnim kućicama? Luka Stanzl/PIXSELL
19. 8. 2023

Snimio: Luka Stanzl / Pixell

Čekanje na hrvatskim naplatnim kućicama može biti frustrirajuće, ali postoji nekoliko načina kako to izbjeći. Pročitajte kako možete skratiti svoje putovanje:

1. Upotrebljavajte regionalne ceste

Najosnovnije je koristiti regionalne ceste. To je više-manje svrsishodno samo u sjevernom dijelu Istre, gdje ima mnogo "centrala" od odmarališta. Nije na odmet istaknuti kako je slično i na graničnom prijelazu Bregana. Tamo već nakon nekoliko stotina metara od granice čekaju rampe s naplatom cestarine i cijenom nišom i od jednog eura. Stoga je pametnije kod Dvorca Mokrice ili još bolje, pred samo granicu kod benzinske crpke OMV skrenuti desno i zaputiuti se starom lokalnom cestom prema središti Bregane. To je dokazana ruta svih onih koji paze na svaki cent, ponajviše naših dnevnih migranata koji na taj način godišnje uštede i više od 300 eura.

Ljetujete li, primjerice, u Poreču, cestarinu do Slovenije platit ćete nešto više od 1,5 eura - točno euro i pol ako se u Novigradu spojite na Istarski ipsilon. Vožnja do zadnje naplatne kućice trebala bi trajati samo nekoliko kratkih minuta, ali može potrajati i do sat vremena (u nekim slučajevima čak i više) ako je na naplatnoj kućici gužva i svi traže sitniš ili svoju kreditnu karticu iz bilo kojeg razloga. „ne ​​radi". Pritom je možda bolje s autoceste izaći ranije ili se na nju uopće ne uključivati. Ostavite li ga npr. u Novigradu, imate dvije opcije za put do Slovenije. Jedan je preko Buzeta do graničnog prijelaza Sočergo, a drugi preko Brtonigle i Buja do Dragonje.

2. pogledajte alternativne pravce na zemljovidima i uštedite i novac i vrijeme

Za određivanje najbrže rute još uvijek postoje dva dobra alata, a to su Google i Apple mape, koje mogu s priličnom točnošću odrediti koja je ruta najbrža. No, ako vas ipak zaustave na autocesti, označite okvir u postavkama kako biste ih izbjegli. Jasno, sve funkcionira i u suprotnom smjeru.
 

3. ENC

Sljedeća opcija je ENC. Bijele kutije na vjetrobranskom staklu koje donose manje čekanje, a i bitno nižu cijneu?

Uređaj možete kupiti odmah na naplatnoj postaji, a stanje nadoplatiti putem portala HAC

Ali budi pažljiv. Hrvatska ima nekoliko operatera autocesta, stoga je važno obratiti pozornost na koji dio hrvatske autoceste je vaš ENC registriran. Za Istarski ipsilon uređaj je potrebno dodatno spojiti na račun Bina – Istra ili možete kupiti njihov uređaj ako npr. putujete isključivo po Istri. AZM koji kontrolira pravac od Macelja do Zagreba nema tu mogućnost.

Nakon što instalirate ENC, jednostavno vozite krajnjom desnom trakom, sustav će detektirati vaš uređaj i ako na njemu ima dovoljno kredita, vrata će se otvoriti i vozit ćete naprijed do svog konačnog odredišta bez nepotrebnog čekanja. Osim, naravno, ako neki "neuki" turist nije zapeo na ovoj traci.
 

Budite uvijek sigurni da u autu imate dovoljne količine vode za osvježenje


No ako gužva na kraju ipak bude prevelika, pobrinite se za dovoljno tekućine u autu, dobar zalogaj i prije svega dobro raspoloženje i mirne živce.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.