Od EU pasoša najgori su hrvatski i bugarski, od slovenskog lošiji su još jedino u EU, oni ciparski i rumunjski. Najcijenjeniji su japanski i singapurski, a američki je 17. a ruski je 88. u svijetu

Bez obzira na ukidanje viza sa SAD-om HR putovnica nije se puno pomakla u redosljedu najboljih svjetskih putovica. Naš pasoš rangiran je na 42. mjestu kojeg dijelimo s Bugarima. Glavni kriterij Henley Passport Indexa je broj država u koji se može ući bez viza. S HR pasošem možemo slobobno u čak 173 države svijeta. Slovenci slobodno mogu u 182 države i sveukupno su na 31. mjestu, kojeg dijele s Latvijom i Estonijom. 

Najcijenjenije su japanska i singapurska putovnica s kojima se može ući bez vize u 192 države, američka putovnica je na tek 17. mjestu.

Od naših susjeda očajno stoje Kosovari, čija putovnica otvara vrata svega 40 država i od njihove putovnice jedino lošije stoje libijske, sjevernokorejske, nepalske, palestinske, somalijske, jemenske, pakistanske, sirijske, iračke i kao najlošija, afganistanska.

Srbijanski pasoš je 70. po rankingu i s njime se slobodno može u 136 država svijeta, sjeverno makedonski je 82., crnogorski 84., a BiH 88. i s njime se može bez vize u 117 zemalja svijeta, baš kao i s ruskim koji je iznimno potonuo zbog agresije u Ukrajini. 

Od EU pasoša najgori su hrvatski i bugarski, od slovenskog lošiji  su još jedino u EU, oni ciparski i rumunjski. Najcijenjeniji su japanski i singapurski, a američki je 17. a ruski je 88. u svijetu Joshua Woroniecki / pixabay
6. 4. 2022
U posljednjih godinu dana nije bilo puno promjena na vrhu liste, a jedina ozbiljnija promjena vezana je uz status ruskog pasoša. Zbog rusko-ukrajinskog sukoba državljani Rusije sad trebaju vizu za više od 100 država.
Henley Passport Index, asocijacija sa sjedištem u Londonu redovito sastavlja popis najjačih i najslabijih putovnica na svijetu. U svom posljednjem sažetku podsjećaju da su od izbijanja rata u Ukrajini mnoge zemlje ili ublažile uvjete ulaska na granicama ili ukinule vize za nositelje ukrajinskih putovnica, što je rezultiralo velikim napretkom ukrajinske putovnice. www.henleyglobal.com/passport-index
 

Ukrajinci napreduju, Rusi ozbiljno padaju

 
Sad je ona na 67. mjestu, ili na tri bolja od recimo srbijanske putovnice. Dok su Europska unija, Sjedinjene Američke Države i Kanada potpuno zabranile ruske letove iz svog zračnog prostora i zračnih luka, mnoge države jednostavno više ne izdaju vize vlasnicima ruskih putovnica. To je rezultiralo da su Rusi preko noći završili u rangu s putnim ispravama najslabijih zemalja trećeg svijeta. Dijele 88. mjesto s Bosnom i Hercegovinom. Ruska putovnica sve manje vrijedi Iako se sve to još ne vidi na ljestvici ruske putovnice, uskoro će se njen status promijeniti na još lošije, kažu sastavljači indeksa.
 

Udruženje za zračni promet definira listu

 
Ispitivači dobivaju podatke od Međunarodnog udruženja za zračni prijevoz i agregiraju podatke. Popis se temelji na tome u koliko zemalja možete ući bez vize s putovnicom te države. Što više mjesta s njom možete dobiti bez vize, to će putovnica biti istaknutija na ljestvici. Rat će vjerojatno donijeti dublje i teže promjene od dosad uobičajenih oblika slobodnog putovanja.
 

Japan i Singapur su No.1

 
Na vrhu liste nema promjene, tu su još uvijek Japan i Singapur čije putne isprave omogućuju odlazak u 192 države bez vize. Na dnu liste i dalje je afganistanska putovnica, s čijom se putovnicom može ući bez vize u samo 26 zemalja.Europa i dalje dominira Njemačka i Južna Koreja su na listi odmah do Japana i Singapura, sa 190 dostupnih destinacija, a slijede ih Finska, Italija, Španjolska i Luksemburg sa 189 država. Zatim slijede Austrija, Danska, Švedska i Nizozemska sa 188 destinacijama, potom slijede Francuzi, pa Portugalci i Irska sa 117 destinacija.SAD je na 21. mjestu sa 186 država koje ne traže vizu od Amerikanaca. Dijele to mjesto s Belgijom, Švicarskom, Norveškom i Novim Zelandom. 26. mjesto dijele, kao i prošle godine Grčka, Češka, Malta, Australija i Kanada.
 
MAĐARSKA JE ZADRŽALA 27. MJESTO, a POLJSKA je pala na 28.
 
31. je Slovenija koja dijeli to mjesto zajedno s Estonijom i Latvijom. Putovnice ovih zemalja otvaraju bez viza vrata 181 države. S hrvatskom putovnicom bez vize može se putovati u samo 9 država manje, a to nas svrstava baš kao i Bugare na 42. mjesto
 
NAJBOLJE PUTOVNICE
 
1. Japan i Singapur (dostupna 192 odredišta)
3. Južna Koreja, Njemačka (190)
5. Španjolska, Luksemburg, Finska, Italija (189)
9. Austrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188)
13. Irska, Portugal, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo (187)
17. Belgija, Švicarska, Novi Zeland, SAD, Norveška (186)
22. Grčka, Češka, Malta, Australija, Kanada (185)
27. Mađarska (183)
28. Slovačka, Litva, Poljska (182)
31. Estonija, Slovenija, Latvija (181)
. .... 42. Hrvatska (173)
 
NAJLOŠIJE PUTOVNICE
 
Sjeverna Koreja (39)
Nepal i Palestinski teritoriji (37)
Somalija (34)·
Jemen, Pakistan (31)
Sirija (29)
Irak (28)
Afganistan (26)
 

Ruska agresija, klimatske promjene i turizam

 
U izvješću se ističe da je rusko-ukrajinski sukob još jednom pokazao koliko se brzo i neočekivano svijet može promijeniti i koliko brzo nasilje može rezultirati bijegom ogromnog broja ljudi iz svojih domova. I u takvim slučajevima stvarno nije važno tko trenutno ima jaku putovnicu. Brza devalvacija ruske putovnice, ili način na koji svijet sada dočekuje ukrajinske izbjeglice raširenih ruku, dobar je pokazatelj koliko putovnica može odrediti našu sudbinu i kakvu budućnost možemo očekivati. Istodobno, prema autorima izvješća, klimatske promjene i dalje će biti važan čimbenik, koji će u sljedećih 25 godina biti odgovorne za iseljavanje stanovništva manje razvijenih zemalja. Također će doći do porasta turizma u cijelom svijetu, koji je u posljednje dvije godine ozbiljno pogođen epidemijom koronavirusa. Međutim, do 2050. predviđa se oko 10 milijardi putovanja diljem svijeta, u usporedbi s četiri milijarde u godini prije epidemije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.