Gotovo 9 milijuna radnika u Francuskoj uključeno u mehanizam privremene nezaposlenosti

Kako bi izbjegla masovna otpuštanja radnika i drastični porast nezaposlenosti, vlada predsjednika Emmanuela Macrona uvela je mehanizam privremene nezaposlenosti. Dosad je 732 tisuće tvrtki zatražilo pomoć države za 8,7 milijuna radnika.

Gotovo 9 milijuna radnika u Francuskoj uključeno u mehanizam privremene nezaposlenosti jotoler, Pixabay
17. 4. 2020

Gotovo devet milijuna francuskih radnika trenutačno je uključeno u mehanizam privremene nezaposlenosti koji je francuska vlada uvela kako bi se izbjeglo masovno otpuštanje radnika uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Taj je podatak u petak iznio francuski ministar financija Bruno Le Maire u svom obraćanju zastupnicima francuskog parlamenta. “Odbili smo, i u političkom i gospodarskom pogledu, dozvoliti masovna otpuštanja”, istaknuo je Le Maire opisujući navedeni program kao “investiciju”.

U sklopu navedenog programa francuske vlade, tvrtke mogu privremeno skratiti ili u potpunosti ukinuti radno vrijeme svojim zaposlenicima, dok će država radnicima isplaćivati puni iznos ili veći dio njihove neto plaće za neodrađene sate. Riječ je o jednom od najskupljih dijelova vladinog paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura. Na mehanizam privremene nezaposlenosti otpada jedna petina ukupnog iznosa, odnosno oko 22 milijarde eura.

U četvrtak je francuski ministar rada Muriel Penicaud iznio podatak da je dosad 732.000 tvrtki u Francuskoj iskoristilo taj mehanizam za oko 8,7 milijuna radnika. Penicaud je zatražio od najvećih kompanija u zemlji da se ne koriste tom mjerom budući da je u prvom redu osmišljena kako bi spasila manje tvrtke od bankrota.

Prema procjenama vlade predsjednika Emmanuela Macrona, francuski će proračunski deficit ove godine narasti na 9 posto, dok će se BDP istovremeno smanjiti za osam posto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.