Države uzimaju sudbinu građana u svoje ruke, Francuska najavila preuzimanje brojnih posrnulih privatnih tvrtki

Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva izjavio kako je sve izvjesnija nacionalizacija brojnih posrnulih poduzeća u Francuskoj zbog koronavirusa

Države uzimaju sudbinu građana u svoje ruke, Francuska najavila preuzimanje brojnih posrnulih privatnih tvrtki European Council
17. 3. 2020

Fotografija: © European Union 2020

Francuska bi u borbi protiv negativnih posljedica pandemije koronavirusa za gospodarstvo mogla čak i nacionalizirati poduzeća. Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire izjavio je u utorak u Parizu da će francuska vlada “poduzeti sve što je potrebno kako bi zaštitila velika francuska poduzeća”. Moguće mjere o kojima se raspravlja uključuju kapitalizaciju, ulazak države u vlasništvo poduzeća te “čak i nacionalizaciju ako to bude potrebno”.

Francuski je ministar najavio i dodatni paket mjera za pomoć gospodarstvu i zaposlenicima u vrijednosti od 45 milijardi eura, uz državna jamstva od 300 milijardi eura koje je predsjednik Emmanuel Macron obećao u ponedjeljak.

Le Maire je dodao i da će Francusku zbog pandemije koronavirusa najvjerojatnije zahvatiti recesija. Francuska vlada trenutačno procjenjuje da će se bruto domaći proizvod ove godine smanjiti za jedan posto, izjavio je Le Maire napominjući da se prethodno računalo s rastom BIP-a u iznosu do 1,3 posto.

Prema navodima francuskog ministra gospodarstva, zaduženje države trebalo bi preći granicu od 100 posto BIP-a. Europska unija inače dozvoljava zaduženje od maksimalno 60 posto bruto domaćeg proizvoda.

U Francuskoj je u utorak u podne stupila na snagu zabrana izlaska iz kuće. Francuski će građani prema novim pravilima svoje domove smjeti napuštati samo u iznimnim slučajevima, npr. zbog posla ili ako moraju liječniku. Tko prekrši zabranu izlaska, morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 38 do 135 eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.