Francuska u protekla dva mjeseca upumpala 450 milijardi eura u gospodarstvo

Kako bi pomogla svom gospodarstvu da se oporavi od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, vlada predsjednika Emmanuela Macrona je od sredine ožujka uvela niz mjera teških 450 milijardi eura.

Francuska u protekla dva mjeseca upumpala 450 milijardi eura u gospodarstvo Pexels
25. 5. 2020

Le Maire je podsjetio da je vlada predsjednika Emmanuela Macrona u protekla dva mjeseca uvela niz mjera s ciljem ublažavanja posljedica pandemije na gospodarstvo, uključujući i program skraćenog radnog vremena, državna jamstva za kredite, odgodu naplate poreza te pomoć malim tvrtkama.

“Kada uzmemo u obzir sve što je napravljeno putem proračuna i radi potpore novčanom toku poduzeća, dolazimo do brojke od 450 milijardi eura, odnosno 20 posto BDP-a“, istaknuo je Le Maire u razgovoru za televiziju BFM TV.

Dodao je da je jedna od najskupljih mjera njegove vlade program skraćenog radnog vremena. Država trenutačno subvencionira 70 posto iznosa bruto plaće radnicima koji rade skraćeno radno vrijeme ili su poslani na odmor, izjavio je Le Maire dodavši da će se taj iznos s vremenom smanjivati.

Francuska je vlada pripremila posebne programe potpore za sektore koji trpe najteže posljedice pandemije koronavirusa. Za turizam je već uveden poseban program potpore, a predsjednik Macron će u utorak predstaviti i nove mjere za automobilsku industriju. Program za zrakoplovni sektor trebao bi biti objavljen prije prijedloga rebalansa proračuna u lipnju ove godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.