"Femme fatale" priprema se za veliku noć pod sloganom "MARINE PRESIDENTE - "Femme d'état"

Marine Le Pen, francuska političarka u naletu postaje središnja nacionalna figura, već i europska. Pobjeda na nedjeljnim izborima joj se smiješi, a osvoji li Francusku i Europa će postati drukčijom. Tri dana prije prvog kruga kandidatkinja Rassemblement Nationala poslala je sliku žene koja ujedinjuje, na vrhuncu svoje popularnosti. Treća sreća za Marine Le Pen ili zbogom politici.

Sklopila je savez ne samo s francuskim suverenistima kojima je puna kapa globalističkog Emmanuel Macrona, već i sa Salvinijem, Orbanom, Morawieckim...! A oko nje se šuljaju i neki naši političari, pa i europarlamentarci.

Odbojnost prema Emmanuel Macronu je toliko velika da iz dana u dan, iz sata u sat rastu šanse Marine Le Pen, dojučerašnje tvrde desničarske, a danas umjerene suverenistice koja se približila "zelenima", obespravljenima, poniženima, narodu, prezrenima, ignoriranima, prebijenima...
I dok je Macron vodio visoku politiku s Putinom, Zelenskim, Ukrajinom... totalno zanemarivši predsjedničku kampanju, Le Pen puna tri mjeseca obilazi Francusku i žestoko nastupa.

 

"Femme fatale" priprema se za veliku noć pod sloganom "MARINE PRESIDENTE -  "Femme d'état" Marine Le Pen FB
8. 4. 2022

Napisao: Igor Stažić

Foto: Marine Le Pen/FB

U Perpignanu, na jugu Francuske, u samoj kolijevci tvrde desnice i neupitnih suverenista, jučer je pred mnoštvom obožavatelja Marine Le Pen pozvala na mobilizaciju za svoju "veliku noć"! Evo što je u završnoj riječi nakon naporne i burne kampanje u kojoj nije trošila energiju kazala:

- Dragi moji sunarodnjaci, ovo su civilizacijski izbori. Naciji želim vratiti suverene funkcije i slobode. Francusku ću dovesti u red i vratiti joj sigurnost i prosperitet, a i sreću koja nam tako nedostaje. Djelovat ćemo brzu, a rezultati će biti odmah vidljivi. Ovaj lijepi projekt provodit će vlada Nacionalne unije koja će udružiti sve francuske domoljube odakle god oni došli, ali koji žele da se ova divna ljudska avantura koja se zove Francuska nastavi.

Tri dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, kandidatkinja krajnje desnice održala je svoj posljednji predizborni sastanak u četvrtak, 7. travnja u Perpignanu. Više od 3000 ljudi, uključujući gradonačelnike Beaucairea, Fréjusa i  Baixasa, neumorno je izviždalo ime predsjednika Macrona, prenose francuski mediji, a skandiralo se ime Marine Le Pen.

U velikom je naletu

Ona je u velikom naletu. Iako su joj ovo već treći predsjednički izbori, iako je na zadnjim bila vrlo blizu Macronu u drugom krugu, mnogi kažu da joj se smiješi treća sreća. Pred samo kojih mjesec dana jedva je prikupila potreban broj elektora da bi se uopće kandidirala, a sad žari i pali. U anketama medija sklonih Macronu stoji jako dobro. Kotira na njima i s 48 posto za drugi krug u srazu s Macronom, a mediji koji nisu toliko naslonjeni na državu tvrde kako joj ovaj put pobjeda ne može izmaknuti, dodajući kako će se to dogoditi u drugom krugu.
U Perpignanu se u zraku osjećao optimizam, ponesen i rezultatima anketa Marine Le Pen. Pozvala je Francuze na promjene, pozvala je na "okupljanje vojske domoljuba, običnih ljudi, radnika, seljaka, državnih službenika, žena, jednoroditeljskim obiteljima, mladima... Kako je naglasila:


-  Ukratko “narodu”, “poniženim”, “prezrenima”, “ignoriranima” ili “prebijenim”.


Nedjelja 24. travnja prema njoj će odredit sudbinu zemlje, ali i Europe i Svijeta.

- Ta velika noć, ne može bez tebe. Povijest se ne može pisati bez vas”, ushićeno je zborila Marine Le Pen pred 3000 okupljenih pristaša na Parc des expositions de Perpignan, u Pyrénées-Orientales. Ispod gigantskog "M" osvijetljenog plavom bojom, okruženog s dva ogromna ekrana na simboličan način Marine Le Pen je okupljene željela upoznati s neminovnošću promjena i nove istine:


- "Ova velika večer ne može bez vas glasača. Pozivam vas da dođete i glasujte. Ne apstinirajmo. Pogotovo ako ste domoljubi. Ovoj zemlji treba poticaj.”


A ne tako davno, u svibnju 2017. predviđali su joj kraj karijere. Pet godina kasnije, ona je pred vratima drugog kruga. Da samo drugog kruga. Kad sam Emmanuel Macron govori kako je napravio pogrešku i kako se prekasno uključio u predizbornu kampanju dovoljno govori. Očito se preplašio trenutka, a ni ukrajinsko-rusko-europski sukob mu ne ide ne ruku.


Žena koja ujedinjuje i misli ponajprije na Francusku


Tri dana prije prvog kruga kandidatkinja Rassemblement Nationala Marine Le Pen poslala je sliku žene koja ujedinjuje, na vrhuncu svoje popularnosti. Posljednjih tjedana ankete su su naprosto "prolupale". Dva mjeseca prije izbora, dvoje konkurenata za suparništvo Macronu u drugom krugu, Valérie Pécresse i Éric Zemmour zaostajali su samo 2 do 3 posto za njezinim rezultatom. Mjesec dana prije prvog kruga Le Pen je bila na samo 17,5 posto i zaostajla je 14 posto za Macronom. U povijesnom uporištu krajnje desničarske stranke u Perpignanu, u svom posljednjem govoru pred izbore naprosto je zasjala punim sjajem i bacila u očaj suparnike.
Vincant (56) jedan od okupljenih možda je na najbolji način sažeo što se to događa danas, pred izbore u Francuskoj:
Ona nas jedina razumije, jedina može Francusku učiniti vjerodostojnom. Odbojnost prema Emmanuelu Macronu okrenula je veliki dio Francuza”, objašnjava ovaj aktivist.


Kakav samo "auzmeš" u EU! Scholz i Macron u panici, stižu Marine Le Pen, Morawiecki, Orban, suverenisti


Ako pobjedi Marine Le Pen strahovito će ojačati Matteo Salvini, Viktor Orban i Mateusz Jakub Morawiecki. U startu će nova grupacija "suverenista" imati preko 150 zastupnika i u Europarlamentu, a najavljuju se i prebjezi iz Nezavisnih, njih najmanje 15 od ukupno 27, a računa se i na Janšine konzervativce iz Macron/Merkel/Plenković/Kurz EPP asocijacije.
Od naših tu je siguran Ladislav Ilčić, no izvjesno je kako neće biti jedina u društvu koje želi promijeniti Europu, a i svoje nacionalne države, koja se želi drukčije boriti s imigracijom, suverenitetima, covid krizom... Mogli bi čak vrlo brzo srušiti i EPP. utvrdu Macrona, "Merkel", Plenkovića..., koji trenutno bez mađarskog Fidesa broji 177 zastupnika.

Marine Le Pen navodno je uspjela postići dogovor s Fideszom, strankom mađarskoga premijera Viktora Orbana, strankom Lega Nord Mattea Salvinija, strankom Pravo i pravda poljskog premijera Mateusz Jakuba Morawieckoga. Tako udruženi ID - Identity and Democracy (73 zastupnika) s ECR - Europski konzervativci i reformisti (62 zastupnika - Ilčić) te sigurnim Fidesom (12 zastupnika) imat će u startu 151. zastupnika u Bruxellesu, među njima i našeg za sada jedinog, no ne i posljednjeg zastupnika, Ladislava Ilčića.
Nova politička skupina, koja bi se navodno trebala zvati "Europa nacija i slobode" očekuje se ubrzo. Bit će to tektonski poremećaj u Europarlamentu, jer Salvini i Le Pen, koji sada imaju kroz skupinu ID - Identity and Democracy 73 zastupinka lako bi mogli postati i najvećom zastupničkom skupinom u Europskom parlamentu. Mogli bi čak srušiti i EPP utvrdu Macrona, Merkel, Plenkovića... koja trenutno bez mađarskog Fidesa broji 170 zastupnika. Kako je to moguće? Morawiecki sa sobom dovodi gotovo 25 poljskih članova Pravo i pravde, koji su dio skupine Europski konzervativci i reformisti i kojih je u EP sada 62 (Ruža Tomašić/Ladislav Ilčić). Svi oni, plus 12 Orbanovih iz Fidesa čine brojku od 151 europarlamentaraca, a govori se još i o brojnim prebjezima Neovisnih, o njih najmanje 50 posto, od ukupno njih 27. Tako je za njih lako dohvatljiva brojka već 170 u startu. Nakon izlaska iz EPP-a upravo njih toliko (177) ima grupacija koju predvode Merkel i Macron, a u kojoj je i Andrej Plenković. Kako stvari stoje, postoje indicije da se i dalje događa rastakanje EPP-a, a među izglednijim kandidatima za mijenjanje tabora tako su i Janšini slovenski konzervativci, a ima još sličnih primjera. S njima bi Le Pen prvo mogla zavladiti Europarlamentom i s takvom "nenadanom moći" puno će se lakše upustiti u izbornu kampanju za predsjednicu Francuske. Veliki se „auzmeš“ sprema u Europarlamentu i riječ je zapravo o srazu globalista koje predvode Macron i Merkel te suvernista koji jačaju i koje predvode talijanski ministar obrane Matteo Salvini te poljski i mađarski predsjednici Vlada, Viktor Orban i  Mateusz Jakub Morawiecki. Njima je naprosto dosta da Europe bude i dalje tako jako centralizirana i traže drukčija rješenje. Posebice se zalažu za veća prva svake od 27 država članica za odlučivanjem i o najvažnijim temema. Koliko je to razbijački model EU, a koliko zapravo povezujući najbolje će se vidjeti kad se kockice počnu preslagati. Činjenica je kako se procesi ubrzano mijenjaju i to ne samo u EU parlamentu, već i u brojnim nacionalnim parlamentima. Države Višegradske skupine godinama zastupaju nešto specifičnija rješenja za svoje države, a ako im se pridruži i velika Francuska onda se mogu očekivati strateške i krucijalne promjene.

Treća sreća za Marine Le Pen ili zbogom politici

Francuska političarka i čelnica Stranke nacionalnoga okupljanja (franc. Rassemblement national) i kandidatkinja Marine Le Pen je sa sve većim izgledima za novu francusku predsjednicu. Juriša po treći put na Elizejsku palaču, a kako ankete i javno mnijenje govori, nikad bliže toj uzvišenoj tituli nije bila. Emmanuel Macron iz dana u dan gubi potporu i to ponajprije zbog politike prema imigranatima i zbog covid krize, a i zbog rata u Ukrajini. Marine Le Pen ima dobro razrađenu strategiju osvajanja vlasti i ona se ne zadržava samo na Francuskoj. Prvi korak je napravljen u Europskom parlamentu, gdje je Le Pen u višegodišnjem savezu s Matteom Salvinijem. Sada u svoje gnijezdo privlači i poljsku stranku Pravo i pravda te mađarski Fidesz. Orban je glavom bez obzira pobjegao iz Merkeličinog i Plenkovićevog vladajućeg EPP-a i kao miraz Salviniju i Le Pen donosi svojih 12 zastupnika. No tu priči nije kraj. Velik broj i nezavisnih zastupnika spreman je uči u zajedničku igru. Njih je trenutno 27. Valja naglasiti kako se Marine Le Pen vrlo pragmatično odmaknula od krajnje desnice u Francuskoj. Približila se jako zelenima i centru te postala prihvatljivija brojnim Francuzima. Posljednjih se tjedana u javnosti pojavljivalo mnogo oprečnih podataka, od izjave Victora Orbana, mađarskoga premijera da nikad ne bi stupio u koaliciju s Marine Le Pen do straha poljskih kolega iz Pravo i pravde, političke skupine Europski konzervativci i reformisti od navodnih veza Marine Le Pen s Rusijom. Tako što je francuska političarka u domaćim medijima nedavno otvoreno komentirala, poručivši Poljacima da ih nitko u novoj političkoj skupini ne prisiljava na suradnju s Rusijom. U međuvremenu su se prošloga tjedna ponovo u Budimpešti sastali zamjenik talijanskoga premijera Matteo Salvini i mađarski premijer Viktorom Orbanom. Dvojica su se čelnika tom prigodom dogovorili da će usko surađivati na protuimigracijskim mjerama, a Matteo Salvini poslije sastanka pozvao je nacionalističke stranke u Europskome parlamentu da udruže snage i uspostave novi savez. Prije toga, još prošlog mjeseca partner im je također u Budimpešti bio Mateusz Jakub Morawiecki. Jake su to snage koje ne treba olako shvatiti. Ipak, kažu bolji znalci kako prepreka suradnji koja egzistira između Salvinija, Morawieckog i Orbana nema ponajprije stoga što ni jedna od zemlja koja predstavljaju ne graniči jedna s drugom. Upravo je to točka na kojoj će nova europska snaga rasti ili padati. Mogu li se tu pridružiti Francuzi i Slovenci koji imaju niz neriješenih povijesnih, čak i teritorijalnih pitanja?
Kako objasniti Hrvatima da ih u toj skupini čeka med i mlijeko kad im Salvinijev drugi čovjek Tajani stalno prijeti da će im „uzeti“ Istru, Dalmaciju, Otoke? Kako zaustaviti Orabana u crtanju karata Velike Mađarske koja ide sve do Rijeke?
Koliko je zapravo Marine Le Pen snažna i osebujna politička figura govore i podaci s terena koji je dižu i na čak 25 do 30 posto trenutne potpore u Francuskoj. U prilog tomu ide i podatak kako je flamanska stranka "Vlaams Belang", prema pisanju belgijskih medija, postala najveća belgijska politička stranka s podrškom od 25 posto. Marine Le Pen već je posjetila Bruxelles kako bi podržala i osnažila nastojanja te stranke, čiji su zastupnici već pod okriljem njezine postojeće političke skupine u Europskome parlamentu Identitet i demokracija.
Sve je izvjesnije kako se karte opasno miješaju u Bruxellesu i kako će budućnost Europe u velikoj mjeri ovisiti o uspjehu, odnosno neuspjehu Marine Le Pen u srazu s Emmanuel Macronom ove nedjelje na francuskim predsjedničkim izborima. Kladioničari spremni riziku sve se otvorenije priklanjaju Marine Le Pen, kćeri i političkoj nasljednici Jean Marie Le Pene, koji je godinama s pozicije tvrdog desničara pokušavao bezuspješno doći do političke moći u Francuskoj. Njegova kćer puno je pragmatičnija. Osim što se odmakla od krajnje desnice zaigrala je i na kartu nove "Europe nacija i sloboda".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.