Karteli preuzimaju ulice i državu koja graniči s nekdašnjim Escobarovim "carstvom zla", ima ubijenih i mnoštvo ranjenih

OTELO SE KONTROLI! 18 milijunski Ekvador na pragu je onog najgoreg, rata i krvoproliča. Mnoštvo je ljudi s lakim oružjem na ulicima i ne zna se više tko tu koga.

Ova država graniči s dva najveća proizvođača kokaina na svijetu, s Kolumbijom i Peruom i očito se ono najgore iz njih prelilo i na Ekvador koji doživljava najveću krizu u povijesti.

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izjavio je u srijedu da je zemlja u ratu s narkokartelima, koji su posljednjih dana pokrenuli val napada i otmica, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Policijski službenici predstavljaju zatočenike koji su upali u studio TC televizije tijekom TV prijenosa uživo tijekom vala nasilja diljem zemlje, u Guayaquilu, Ekvador, 10. siječnja 2024. REUTERS/Vicente Gaibor del Pino VICENTE GAIBOR DEL PINO / Reuters / Pixsell
11. 1. 2024

Posljednja kriza izbila je nakon što su vlasti u ponedjeljak objavile da je iz zatvora pobjegao jedan od najmoćnijih narkobosova u zemlji Jose Adolfo Macias, poznat pod nadimkom Fito, dok je u utorak vođa narkokartela Los Lobos Fabricio Colon Pico također pobjegao iz zatvora, koji je uhićen prošli tjedan zbog navodne umiješanosti u zavjeru za ubojstvo ekvadorskog ministra pravosuđa.
 

Policijski službenici predstavljaju zatočenike koji su upali u studio TC televizije tijekom TV prijenosa uživo tijekom vala nasilja diljem zemlje, u Guayaquilu, Ekvador, 10. siječnja 2024. REUTERS/Vicente Gaibor del Pino Foto: VICENTE GAIBOR DEL PINO/REUTERS

 
Noboa je uveo izvanredno stanje i policijski sat, a bande su odgovorile objavom rata i prijetnjama da će ubiti i policiju i civile. U zatvorima su izbili neredi, a oružani napadi odnijeli su najmanje deset života U lučkom gradu Guayaquilu naoružani napadači u utorak su upali u sjedište državne televizije i neko vrijeme u izravnom prijenosu terorizirali novinare i ostale zaposlenike. Nakon napada na televiziju, Noboa, koji je na funkciji manje od dva mjeseca, izdao je nalog za neutralizaciju kriminalnih skupina.

"U ratu smo i ne možemo činiti ustupke terorističkim skupinama", rekao je Canela radiju u srijedu. Obećao je da će se nemilosrdno obračunati s više od 20.000 pripadnika terorističkih organizacija.Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres vrlo je zabrinut zbog pogoršanja situacije u zemlji, rekao je u srijedu glasnogovornik Stephane Dujarric.

Zabrinutost su izrazile i Sjedinjene Države. Kinesko veleposlanstvo i konzulati u Ekvadoru rekli su u srijedu da obustavljaju usluge građanima, dok su Francuska i Rusija savjetovale svojim građanima da ne putuju u Ekvador.
 

Peru je proglasio izvanredno stanje na granici s Ekvadorom i poslao dodatnih 500 policajaca i vojnika na granicu. Kolumbijska vojska također je najavila jačanje sigurnosti na granici dviju država, a Ekvador graniči s dva najveća svjetska proizvođača kokaina, Kolumbijom i Peruom. Broj ubojstava u zemlji se od 2018. do 2022. učetverostručio, a lani je zaplijenjeno rekordnih 220 tona droge. Noboa je rekao da cilja na 22 kriminalne skupine, od kojih su najmoćnije Los Choneros, Los Lobos i Tiguerones.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.