Europski klimatski pakt za veći angažman građana u borbi protiv klimatskih promjena

Klimatski pakt, koji je Europska komisija pokrenula u srijedu, dio je Europskog zelenog plana, a zamišljen je kao platforma koja će svima omogućiti da dijele informacije, raspravljaju, aktivno sudjeluju u rješavanju klimatske krize i priključe se pokretu za zaštitu klime.

Europski klimatski pakt za veći angažman građana u borbi protiv klimatskih promjena Unsplash
10. 12. 2020

Europska komisija pokrenula je u srijedu europski klimatski pakt, inicijativu na razini EU-a kojom poziva građane, zajednice i organizacije da se angažiraju u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji zelenije Europe, priopćeno je iz Bruxellesa.

Klimatski pakt je dio Europskog zelenog plana, a zamišljen je kao platforma koja će svima omogućiti da dijele informacije, raspravljaju, aktivno sudjeluju u rješavanju klimatske krize i priključe se pokretu za zaštitu klime koji u Europi sve više dobiva na važnosti.

Radom na internetskoj platformi i u dijalogu i razmjeni mišljenja s građanima poticat će se povezivanje digitalne i zelene tranzicije.

Komisija je objavila otvoreni poziv pojedincima i organizacijama da postanu ambasadori klimatskog pakta, koji će svojim primjerom motivirati svoju zajednicu da se angažira u zaštiti klime.

Europski klimatski pakt okupit će sve one koji žele nešto poduzeti za dobrobit našeg planeta”, izjavio je izvršni potpredsjednik za Zeleni plan Frans Timmermans.

Namjera je svima u Europi pomoći da daju svoj doprinos u svakodnevnom životu, dati im priliku da se aktivno uključe u zelenu tranziciju i inspiriraju jedni druge. U borbi protiv klimatskih promjena svatko od nas može nešto poduzeti i svi možemo pridonijeti”, dodao je.

Komisija je prije godinu dana pokrenula Zeleni plan s ciljem preobrazbe EU-a u pravedno, zdravo, održivo i prosperitetno društvo koje ima bolji odnos prema prirodi.

Klimatski pakt zamišljen je kako bi se potaknulo širenje znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim promjenama i dalo praktične savjete građanima za donošenje odluka u svakodnevnom životu.

Podupirat će se lokalne inicijative i poticati pojedince i kolektive na preuzimanje konkretnih obveza u cilju zaštite klime kako bi se lakše došlo do potpore i osiguralo sudjelovanje.

U početnoj fazi prioritet će biti mjere u četiri područja koja donose neposrednu korist ne samo za klimu i okoliš već i za zdravlje i dobrobit građana, a to su zelene površine, zelena mobilnost, energetski učinkovite zgrade i zelene vještine, navodi Komisija, dodajući da su ciljevi pakta otvoreni i razvijat će se na temelju ideja i doprinosa uključenih ljudi i organizacija.

Predviđeni su godišnji susreti na kojima će sudionici moći podijeliti svoje znanje i iskustvo. Europski klimatski pakt službeno će pokrenuti izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na videokonferenciji 16. prosinca.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.