Europska unija pooštrit će kontrolu nad digitalnim divovima

Europska komisija namjerava pooštriti kontrolu nad velikim digitalnim tvrtkama kao što su Google, Amazon, Facebook i Apple. Izvještava Financial Times.

Europska unija pooštrit će kontrolu nad digitalnim divovima Pixabay
22. 9. 2020

Informacije je podijelio europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u intervjuu za novine.

"Trebamo bolju kontrolu nad tim platformama. Europske zemlje namjeravaju si osigurati nove moći koje će im omogućiti da se odupru dominaciji velikih tvrtki na tržištu u slučaju prijetnje interesima korisnika ili manjih konkurenata."

Napomenuo je da će zemlje EU dobiti ovlasti da se odupru dominaciji velikih tvrtki na tržištu ako to ugrožava interese korisnika ili manjih konkurenata.

Nova pravila kontrole, rekao je, sada se razvijaju. Nakon što se prijedlozi usuglase, morat će ih odobriti Europski parlament i Vijeće Europe. Prema belgijskoj agenciji Belga, pravila će biti predana do kraja ove godine. To će uključivati ​​mjere za borbu protiv dezinformacija i zaštitu osobnih podataka.

Sankcije će biti moguće ako velike platforme prisile korisnike da ograniče upotrebu svojih usluga. Platforme moraju biti odgovornije i transparentnije. Došlo je vrijeme da se ide dalje od mjera samoregulacije, rekla je zamjenica predsjednika Europske komisije Vera Yurova.

Ranije su europske vlasti istraživale brojne korporacije, a neke od njih su i kaznili.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.