Francuzi odlučni u zaštiti domaćih tvrtki od preuzimanja iz trećih zemalja

"U ovom kriznom razdoblju su neke tvrtke i tehnologije ranjive, zbog čega bi ih inozemni konkurenti mogli otkupiti za niske cijene. Neću to dopustiti", poručio je francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire.

Francuzi odlučni u zaštiti domaćih tvrtki od preuzimanja iz trećih zemalja Pixabay
29. 4. 2020

Francuska vlada najavila je oštrije mjere kako bi zaštitila domaće tvrtke od preuzimanja od strane ulagača iz zemalja izvan Europske unije.

Do kraja godine će već kod preuzimanja udjela u iznosu od preko 10 posto biti potrebna dozvola vlade, poručio je francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire u srijedu. “U ovom kriznom razdoblju su neke tvrtke i tehnologije ranjive, zbog čega bi ih inozemni konkurenti mogli otkupiti za niske cijene. Neću to dopustiti”, poručio je Le Maire u razgovoru za francusku televiziju LCI. “Biotehnološke tvrtke, npr. one koje rade na razvoju cjepiva protiv Covida-19, također će biti uključene u dekret o stranim ulaganjima u Francuskoj”, najavio je francuski ministar.

Francuska je vlada već početkom ove godine pooštrila kontrolu inozemnih ulaganja iz trećih zemalja. Tada je prag za državnu kontrolu spušten s 33 na 25 posto.

Europska komisija je krajem ožujka pozvala zemlje članice EU-a da zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od neprijateljskog preuzimanja iz inozemstva. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen poručila je tada da su neki sektori od iznimne važnosti za europsku sigurnost, poput javnog zdravstva, medicinskih istraživanja te strateške infrastrukture, zbog čega zaslužuju posebnu pozornost. “Moramo znati tko iz inozemstva ulaže u te tvrtke i s kojom svrhom. To je osobito važno u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize kad smo ranjiviji”, upozorila je šefica Europske komisije.

“Trebali biste iskoristiti sve opcije kako biste zaštitili ključne europske tvrtke od stranog preuzimanja ili utjecaja koji bi mogli potkopati našu sigurnost i javni red”, izjavila je von der Leyen, dodavši da bi se to trebalo učiniti u skladu s europskim zakonima i međunarodnim obvezama. Europska unija jest i ostat će otvorena za izravne strane investicije, istaknula je, ali i poručila da mora postojati ravnoteža između otvorenosti i potrebe da zaštitimo svoju ekonomsku suverenost.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.