Euro i "šengen" digli HR turizam u nebo! Rekordne turističke brojke u prva dva mjeseca. Puni hoteli, a i autoceste

Ostvareno je čak za četvrtinu više dolazaka, 17 je posto više noćenja u prva dva mjeseca nego prošle godine, na autocestama je prometovalo 16,42 % više osobnih auta, 9,7 % više autobusa, te 3,3 % više kamiona nego 2022.
Bolji smo nego i rekordne 2019., jer ostvareno je 16 posto više noćenja! U zračnim lukama promet bolji čak 58 % nego 2022., a 4,4 posto više je putnika nego rekordne 2019.

Ako se po jutru dan poznaje, onda će 2023. biti najbolja turistička godina ikada, jer brojke govore više od tisuću riječi i otkrivaju što su nam donijele otvorene granice, zajednička EU valuta, te sjajna svjetska promocija! Najviše putnika u zračnom prometu iz Njemačke!

Euro i "šengen" digli HR turizam u nebo! Rekordne turističke brojke u prva dva mjeseca. Puni hoteli, a i autoceste Robert Marinković / Pixabay
14. 3. 2023

Ako se po jutru dan poznaje, onda će 2023. biti najbolja turistička godina ikada! Brojke govore više od tisuću riječi i otkrivaju što su nam donijele otvorene granice, zajednička EU valuta te odista sjajna promocija naših turističkih djelatnika!

Sjajne brojke dolaska turista, broja vozila na autocestama i putnika u zračnim lukama signaliziraju i odlične turističke trendove. Usprkos strahu i ratu u Ukrajini, evidentno je kako su nastupili odlični trendovi koji su pravi indikatori uspješnosti turističke 2023.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je zabilježen rast od nevjerojatnih 25 posto u dolascima turista te 17 posto u noćenjima. Ono što još više raduje je i rast broja turista u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na rekordnu 2019. kada je bilo pet posto manje turista u dolascima te njih 16 posto u noćenjima.

Da bi ova turistička sezona mogla biti najuspješnija u povijesti moderne Hrvatske upozoravaju i brojke s hrvatskih autocesta i zračnih luka.

Rekordni broj putnika na cestama i u zračnim lukama

Na autocestama je prometovalo 16,42 % više osobnih auta nego 2022., 9,7 % više autobusa, te 3,3 % više kamiona. U zračnim lukama prometovalo je više čak 58 % putnika nego 2022., a 4,4 posto više nego rekordne 2019. Pozitivni trendovi nastavljaju se i u ožujka a prvi veći test bit će uskršnji blagdani za koje booking podaci govore da će biti odlični. U Hrvatskoj je u prva dva mjeseca ostvareno 514 tisuća dolazaka i gotovo 1,5 milijun noćenja. U usporedbi s istim razdobljem iz rekordne 2019. godine predstavlja rast od 5 posto u dolascima te 16 posto u noćenjima.

Najbolje rezultate ostvaruje Istra

Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu 2023. godine ostvareno je u Istri, Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj te Zadarskoj županiji a gledajući po destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Opatiji, Dubrovniku i Rijeci. Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvarili su domaći gosti te oni s tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke.

Učinci „šengena“ i zajedničke EU valute itekako su primjetni. Mnogo toga još išlo je u prilog tako dobrim turističkim indikatorima. Ponajprije riječ je tu o jenjavanju covid krize, bolji su bili i meteorološki uvjeti, vidljive su i nove investicije u turistički sektor, dobra promidžba i rad Hrvatske turističke zajednice i turističkih djelatnika… Na dolaske gostiju negativno je utjecao rat u Ukrajini i strah od krize koji taj sukob generira.

Na autocestama 16,42 posto više vozila nego 2022.

Ukupno povećanje prometa na svima hrvatskim autocestama iznosi 16.42 %. Kata Kuprešak, voditeljica Odnosa s javnošću u HAC-u kazala nam je kako je „rezultat navedenog povećanja  neosporno i ulazak Republike Hrvatske u „schengenski prostor“, ali u značajnom postotku povećanom je prometu doprinijelo i  ukidanje mjere iz prošle godine o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike  Hrvatske zbog Covida 19.“ 

Povećani kapaciteti na naplatnim kućicama zbog rasta prometa

HAC je odmah po ulasku  RH u „Schengenski prostor“  kao mjeru prevencije na naplatnim postajama Bregana i Rupa maksimalno povećao kapacitet ulaznih i izlaznih staza kako bi se u vršnim prometnim opterećenjima tijekom blagdana te skijaškog vikenda osigurala maksimalna prometna protočnost ovih naplatnih postaja. Kata Kuprešak u turističkoj sezoni 2023. godine očekuje povećanje prometa do dva posto u odnosu na sezonu iz rekordne 2022. godine, kada je u razdoblju od  lipnja do rujna ostvaren promet od 27.327.970 vozila.

-  „U kontekstu smještaja naplatnih kućica u blizini bivših graničnih prijelaza (Bregana i Rupa)  te njihov utjecaj na protočnost prometa nakon ukidanja graniče kontrole, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zajedno s Hrvatskim autocestama radi na evaluaciji najboljeg modela i učinit će sve da se poveća protočnost prometa u turističkoj sezoni, istaknula je Kata Kuprešak.

 

Dobrim rezultatima pridonijela je i odlična promidžba turizma

Uz ulazak Hrvatske u eurozonu i "šengen" valja istaknuti i implementaciju novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma. Jednako tako bilo je uspješno i prezentiranje hrvatske turističke atraktivne ponude na brojnim svjetskim turističkim sajmovima, poput F.re.e-a u Münchenu. U Bavarskoj je Hrvatska bila ovogodišnji zemlja partner. Za očekivati je kako su temelji za novu rekordnu godinu i više nego solidni.

58 % više putnika u zračnim lukama nego 2022.

Kroz hrvatske zračne luke u siječnju je prošlo 269.000 putnika. To je 58 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i za 4.4 posto više nego rekordne 2019.. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS). Od osam zračnih luka najviše je putnika bilo u zračnoj luci Zagreb, 220 tisuća, što je 58 posto više nego u siječnju 2022., uz porast od 16,3 posto u odnosu na siječanj 2019..

Splitska zračna luka je na drugom mjestu, koja je za 58 posto premašila lanjski siječanj, dok za istim mjesecom 2019. godine zaostaje 10,7 posto. Zračna luka Dubrovnik bilježi rast u odnosu na siječanj 2022. od 50 posto, no to je za 47,5 posto manje nego 2019. Očekuje se kako će uskršnji blagdani bitno poboljšati brojke pristiglih putnika u jadranskim zračnim lukama.

Najveći međunarodni promet ostvaren je s njemačkim zračnim lukama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.