EU upozorava na opasnost od preranog ublažavanja epidemioloških mjera

"Htjela bih naglasiti da nema indikacija da se mjere za zaštitu javnog zdravlja mogu ublažiti", poručila je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon u srijedu na videokonferenciji ministara zdravstva 27 zemalja članica EU-a.

4. 12. 2020

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je na rizik od prebrzog ublažavanja izvanrednih mjera koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje pandemije koronavirusa u Europi.

Htjela bih naglasiti da nema indikacija da se mjere za zaštitu javnog zdravlja mogu ublažiti”, poručila je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon u srijedu na videokonferenciji ministara zdravstva 27 zemalja članica EU-a.

Ako se epidemiološke mjere ublaže netom prije Božića, u prvom tjednu siječnja moglo bi doći do porasta broja hospitaliziranih osoba, a ukoliko se to učini ranije, onda bi do toga moglo doći čak i tijekom božićnih blagdana, istaknula je Ammon. “Sad nije vrijeme za ublažavanje mjera”, upozorila je ravnateljica ECDC-a.

Sličnog je mišljenja bila i povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakides. Ako se prerano krene s popuštanjem mjera, to bi moglo dovesti do porasta broja zaraženih, upozorila je europska dužnosnica, dodavši da bi mjere za suzbijanje širenja zaraze trebale ostati na snazu dok cjepivo protiv koronavirusa ne bude dostupno širem krugu ljudi. Trenutačno svakodnevno 5000 ljudi u Europi umire zbog posljedica zaraze koronavirusom, upozorila je Kyriakides. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.